in ,

Warga Emas Berusia 120 Tahun Di Kelantan Terima Vaksin COVID-19

“Saya gembira dan Alhamdulillah ia selesai dengan cepat,” kata Siti Liah Mamat, 120, selepas menerima suntikan vaksin di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian.

Siti Liah dibawa ke PPSV dengan menaiki kenderaan Hospital USM ditemani anak serta cucunya.

“Saya sendiri menyuruh cucu mendaftar suntikan vaksin melalui MySejahtera kerana sedar pentingnya suntikan ini untuk saya yang sudah berusia lanjut,” katanya ketika ditemui di PPV Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian, di sini, hari ini.

Siti Liah juga berharap masyarakat terutama warga emas dan golongan beris1ko tidak terpengaruh dengan d4kyah memburuk-burukkan v4ksin.

Media sebelum ini pernah melaporkan, Siti Liah Mamat masih dikurniakan kesihatan yang baik walaupun sudah berusia melebihi satu abad selain memiliki pendengaran baik dan daya penglihatan masih jelas tanpa perlu berkaca mata.

Amalan bersedekah dan minum air putih antara rahsia yang dikongsi oleh ibu kepada 12 anak, 48 cucu serta 44 cicit apabila ramai yang bertanya mengenai petua penjagaan diri walaupun sudah berusia lebih 100 tahun.

Sementara itu, Pegawai Perubatan Hospital USM Dr Shahrizal Mustaffa berkata, bagi sunt1kan vaksin fasa kedua golongan yang mendapatkan suntikan berkenaan adalah golongan berusia 60 tahun ke atas dan yang mempunyai peny4kit.

“Disebabkan itulah, Hospital USM dipilih sebagai PPV khas yang mengutamakan pes4kit ber1siko datang mendapatkan sunt1kan v4ksin.

“Pada hari ini, kami sangat teruja apabila PPV menerima warga emas berusia 120 tahun untuk mendapatkan sunt1kan v4ksin,” katanya.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Caprice | 17

Ustaz Ebit Lew Didakwa Hilang Waktu Misi Bantuan, Caprice Sahkan UEL Selamat

Shalma Eliana | 18

Single Ke-4 ‘RAMBANG’ Serlahkan Versatiliti Shalma Eliana