Menu

Sensasi Selebriti

Portal Berita Hiburan, Trending & Viral, Acara, Travel, Gaya Hidup & Tech Gadget Terkini

in , ,

Video Klip AKHIR ZAMAN Bunkface Diturunkan dari Youtube?

Trio punk rock Malaysia Bunkface diperkatakan netizen apabila single terbaharu mereka berjudul “Akhir Zaman” telah mengundang satu kontroversial kerana liriknya dikatakan menyentuh sensitiviti puak LGBT.

Bunkface

Bunkface

Baru-baru ini, lagu terbaru kumpulan Bunkface yang berjudul Akhir Zaman telah mengundang reaksi dan komen yang pelbagai dan turut mendapat kritikan dari golongan LGBT. Bunkface berkata lirik tersebut tidak ditujukan kepada mana-mana individu sebaliknya sekadar teguran kepada gerakan komuniti itu yang semakin meluas di negara ini.

Ada yang berpandangan bahawa tindakan Bunkface menyelitkan lirik tersebut dilihat keterlaluan dan cubaan untuk meraih perhatian. Bunface menegaskan lagu tersebut ditujukan kepada umat Islam dan tidak sepatutnya mereka mempersoalkan mengenai hukum serta larangan yang telah ditetapkan dalam agama.

Terbaharu, Youtube telah menyekat lagu ini selain tidak dapat dimainkan di beberapa penstriman yang lain. Video itu diturunkan dari YouTube akibat daripada tindak balas besar-besaran. Walau bagaimanapun, lagu itu juga sudah tiada lagi di platform penstriman digital yang lain; iaitu Spotify dan sebagainya.

Band ini baru-baru ini telah menjelaskan isu ini di Instagram rasmi Bunkface. Dalam kes ini, mereka memberi jaminan bahawa mereka tidak bermaksud menyebarkan kebencian dan menghilangkan komuniti LGBT. Sebaliknya lagu itu hanya dibuat untuk memelihara martabat Islam.

“Perkataan ‘LGBT’ yang digunakan dalam lirik itu tidak bertujuan untuk mengkritik individu tertentu, tetapi ia sebenarnya disasarkan untuk pergerakan masyarakat liberal di seluruh dunia, terutama bagi umat Islam di negara ini,”

“Kami benar-benar tidak berniat untuk mencanang kebencian terhadap mereka. Tetapi kita menentang komuniti yang secara terbuka mempromosikan hak-hak di Malaysia. Yakinlah bahawa lagu itu khusus didedikasikan untuk umat Islam dan orang Melayu sahaja. “

Terdapat banyak unsur kemarahan dalam ‘Akhir Zaman’, tetapi mungkin banyak yang datang dari rasa tidak berdaya atau hilang dan perlu menyalahkan sesuatu,

Leave a Reply

Written by Budiey (Admin)

Penggemar filem seram yang sentiasa mengemaskini pengetahuan tentang gajet & teknologi masa kini dan masih tegar menjadi penulis portal hiburan & gaya hidup sepenuh masa sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber yang aktif menemubual selebriti dan menerbitkan video Buletin Viral di Budiey Channel.

Exit mobile version