in , ,

Ulasan Penuh Jam Pintar Huawei Watch GT 3 Pro, Ini Ciri Paling Menarik

Bagi penggemar teknologi, jam tangan bukan sekadar penunjuk waktu, sebaliknya merupakan aksesori yang melambangkan emosi, kecantikan, dan keperibadian sebagai pelengkap gaya hidup. Seiring dengan perkembangan teknologi, HUAWEI melancarkan jam tangan pintar premium terbaru, HUAWEI WATCH GT 3 Pro dengan gelang Titanium (Grey, White) dan Ceramic (White).

Baru-baru ini, Huawei telah mengumumkan produk terbaru untuk segala segmen. Di segmen premium, Huawei melancarkan Huawei Watch GT 3 Pro yang menjadi jam tangan pintar paling canggih dan mewah dari Huawei. Jadi dalam entri ini, Budiey akan cuba menceritakan apa ciri menarik yang ada pada jam pintar ini.

Bagi mereka yang mementingkan gaya hidup sihat, peranti ini dapat memantau kesihatan dan kecergasan pengguna, sekali gus membuka tirai norma baharu yang berfokuskan era digital.

Huawei Watch GT 3 Pro mempunyai banyak benda menarik untuk kita bicarakan seperti: reka bentuk yang hebat, hayat bateri yang tahan lama, bahan binaan dan banyak potensi penggunaannya yang sangat fleksibel. 

Bahagian terbaik siri Watch GT 3 Pro ialah hayat bateri, penjejakan kecergasan dan reka bentuk. Itu ciri utama yang standard dan yang perlu ada dalam setiap jam tangan pintar. 

Huawei Watch Gt 3 Pro

Spesifikasi Penuh

Berikut adalah spesifikasi penuh untuk HUAWEI WATCH GT 3 Pro:

  • 1.43in or 1.32in AMOLED display
  • 46.6mm or 42.9mm casing
  • Power/function button + rotating crown
  • 5ATM water resistance
  • IP68-certified
  • Dive-proof up to 30m
  • Titanium or ceramic case
  • Sapphire crystal display cover
  • Ceramic back
  • Wrist size:
    • 140mm to 210mm (Titanium Edition)
    • 130mm to 190mm (Ceramic Edition)
  • 100+ workout modes
  • Dedicated running programs
  • In-depth health and sleep tracking
  • GPS
  • Bluetooth
  • NFC (varies by market)
  • ECG (varies by market)
  • Optical heart rate sensor
  • Air pressure sensor
  • geomagnetic sensor
  • Temperature sensor
  • HarmonyOS 2.1
  • iOS and Android support
  • Up to 14-day battery life (Titanium Edition)
  • Up to 7-day battery life (Ceramic Edition)
  • Wireless magnetic charging

Dapat Menjejak Segala Aktiviti

Peranti HUAWEI WATCH GT 3 Pro dapat membangunkan tabiat senaman disiplin diri dan pengurusan kesihatan yang aktif serta menyokong mod sukan profesional baharu yang menyepadukan sukan profesional ke dalam kehidupan pintar.

Budiey telah diberi peluang untuk mengulas tentang produk terbaharu ini, Huawei Watch GT 3 Pro yang cukup berguna untuk semua orang, tak kira anda aktif bersukan atau tidak, yang penting kita semua mahu menjaga kesihatan dan mengawal segala aktiviti yang kita lakukan seharian. Ini penting bagi memastikan kehidupan kita lebih sempurna dan lancar.

Huawei Watch Gt 3 Pro

Perisian HarmonyOS Yang Optimum

Jam tangan ini dijalankan pada perisian HarmonyOS proprietari Huawei, tetapi untuk pengguna Apple atau Android, tak perlu risau sebab ia juga boleh dipasangkan dengan Android dan iOS dengan baik. 

Perisian ini dapat membantu melakukan kerja sensor seperti kadar jantung optik, SpO2, pecutan dan giroskop, serta beberapa yang tidak selalu ditemui dalam jam tangan seperti barometer dan magnetometer. Yang paling menakjubkan perisian ini membantu untuk membolehkan fungsi kompas berfungsi tanpa sambungan internet. 

Huawei Watch Gt 3 Pro (9)

Jam tangan ini boleh menjejaki segala-galanya daripada degupan jantung ke irama jantung, langkah ke tangga yang dinaiki, larian atau semasa kita mengayuh basikal. Terdapat juga mod menyelam baharu, walaupun saya tidak dapat mencubanya dan sejujurnya, saya mungkin tidak pernah melakukannya (saya bukan seorang yang suka berenang). 

Aktiviti yang saya dapat uji ialah tracking atau penjejakan semasa tidur dan berbasikal, dan kedua-duanya berada pada titik dan berprestasi pada tahap yang sama seperti Apple Watch. 

Langkah dan kadar denyutan jantung juga kelihatan tepat dan selaras dengan barang boleh pakai Fitbit saya. Memang terbaik HUAWEI WATCH GT 3 Pro!

Huawei Watch Gt 3 Pro

Ciri-Ciri Huawei Watch GT 3 Pro

Seperti yang diumumkan, Huawei Watch GT 3 Pro dijual dengan dua pilihan ukuran iaitu 46mm dan 43mm. Keduanya mengusung material yang berlainan. Untuk model 46mm menggunakan material titanium. Sementara, model 43mm adalah yang pertama dengan material nano-tech seramik warna putih dan bezel emas. 

Apa yang menarik bagi Budiey ialah skrin yang digunakan adalah diperbuat dari panel AMOLED. Model 46mm ukuran layarnya 1.43 inci dan 1.32 inci untuk model 43mm. Lebih mantap lagi, skrinnya juga telah diperkuat dengan lapisan kristal safir. Jadi kerangkalian untuk pecah atau retak itu tak akan berlaku. Budiey sudah pun mencuba ujian ‘drop test’ untuk menjatuhkannya beberapa kali tapi ternyata skrinnya masih lagi utuh dan tidak retak. 

Ciri Penarafan IP68

Jam tangan pintar ini sudah tentu boleh digunakan dalam air dan ini memudahkan untuk kita menggunakannya ketika aktiviti berenang. Huawei Watch GT 3 Pro akan menjadi jam tangan pintar Huawei pertama yang boleh diajak menyelam. Keduanya telah mendapatkan sertifikasi EN 13319 yang boleh digunakan ketika menyelam hingga kedalaman 30 meter. Budiey difahamkan, ini adalah kedalaman yang di luar standard jam tangan pintar yang lain.

Huawei Watch Gt 3 Pro (3)

Tidak ada sebarang ciri jam tangan pintar yang tidak ada dalam jam tangan ini. Pendek kata, jam tangan pintar ini sangat lengkap! Watch GT 3 Pro diberi penarafan IP68 untuk kalis air dan habuk serta kalis berenang sehingga 164 kaki (kadaran 5ATM), dan kedua-duanya boleh menerima panggilan telefon dengan pembesar suara dan mikrofon.

Penambahan ‘Balasan Pantas’

Satu rungutan yang selalu Budiey dengar dari kawan-kawan yang menggunakan peranti Huawei ialah mereka hanya boleh menerima pemberitahuan (notification) yang statik, bukan pemberitahuan dinamik—bermakna saya hanya boleh membaca mesej teks yang masuk tetapi saya tidak boleh membalasnya.

Huawei akhirnya menangani isu atau perkara ini dengan menambahkan “Balasan Pantas,” yang merupakan satu siri mesej yang boleh saya pilih untuk membalas mesej. Ini masih belum sehebat dapat bertindak balas secara bebas seperti yang saya boleh dengan Apple Watch, tetapi ia adalah satu langkah ke arah itu. Syabas Huawei!

Respons dalam tin ini sebenarnya boleh disesuaikan, jadi Budiey telah mencipta lima atau enam frasa yang sering saya gunakan (seperti “Saya akan berada di sana tidak lama lagi”) dan ia telah meningkatkan pengalaman saya. Saya mendapat berpuluh-puluh mesej sehari, saya tidak mahu perlu mengeluarkan telefon saya setiap kali. Senang la lepas ni nak balas mesej semasa memandu atau semasa sibuk tak sempat nak menaip kan?

Huawei Watch Gt 3 Pro (9)

Ciri Sensor Yang Mantap

Bercakap tentang sensor pula, kita boleh perhatikan terdapat sederetan sensor juga ada di jam tangan pintar ini. Sebut saja seperti sensor akselerometer, barometer, giroskop, magnetometer, sensor TrueSeen 5.0+ untuk memantau detak jantung, sensor SpO2 dan sensor temperatur. Wow! Banyak tu! Nak buat apa banyak pun kalau korang tak guna kan? Jadi, kalau dah beli tu, kenalah guna segala ciri dengan maksimum yang mungkin. Sensor GPS Dual-Band untuk navigasi juga tersedia.

Sebagai jam tangan pintar premium Huawei Watch GT 3 Pro tidak lengkap kalau tidak ada ECG atau Elektrokardiogram. Kalau nak tahu apa itu ECG, fungsinya adalah untuk mengukur aktiviti jantung kita. 

Huawei Watch Gt 3 Pro

Ketahanan Bateri

Dikuasakan oleh HarmonyOS, HUAWEI WATCH GT 3 Pro mempunyai hayat bateri yang sangat panjang bagi Siri HUAWEI WATCH GT.

Rekaan bateri yang dipertingkatkan memberikan HUAWEI WATCH GT 3 Pro Titanium Edition hayat bateri 14 hari dalam senario biasa dan hayat bateri lapan hari dalam senario penggunaan berat.

Sementara itu, HUAWEI WATCH GT 3 Pro Ceramic Edition memberikan hayat bateri selama tujuh hari dalam senario biasa dan hayat bateri empat hari dalam senario penggunaan berat.

Ciri lain, Huawei Watch GT 3 Pro menyediakan lebih dari 100 mode olahraga, menyokong aplikasi pihak ketiga, menyokong ciri isi ulang cepat dan menjalankan sistem operasi Harmony OS 2.0.

Maksimumkan Penggunaan Dengan HUAWEI AppGallery

Pengguna HUAWEI Watch GT 3 Pro boleh mengakses maklumat penting, meningkatkan produktiviti dan kekal berhibur dengan pelbagai aplikasi jam tangan pintar yang tersedia di HUAWEI AppGallery.

Dengan menyambung ke HUAWEI Health, pengguna kini boleh meneroka lebih banyak fungsi aplikasi untuk memaksimumkan penggunaan jam tangan pintar mereka.

Sebagai contoh, melalui bahagian ‘Watch Faces’, pengguna boleh bebas tukar tema muka jam mengikut citarasa mereka.*

Bagi fungsi navigasi, ‘Petal Maps’ akan terus disambungkan secara automatik apabila pengguna memulakan navigasi pada telefon mereka, membolehkan pengguna mencari jalan yang betul hanya dengan melihat pergelangan tangan.

Pengguna HUAWEI Watch GT 3 Pro boleh menemui lebih banyak aplikasi jam tangan pintar melalui HUAWEI AppGallery. 

*Telefon yang disambungkan perlu berjalan pada EMUI5.0 (Android 7.0) atau lebih baru untuk menyokong “Petal Maps”.

Harga & Cara Pembelian

HUAWEI WATCH GT 3 Pro kini dengan harga bermula daripada RM1,399 (Grey Leather Strap) di HUAWEI Experience Store berhampiran atau HUAWEI Store Online, HUAWEI Official Store Shopee dan HUAWEI Flagship Store Lazada.

Dapatkan juga HUAWEI WATCH GT 3 Pro Ceramic (White Leather Strap, Ceramic Strap) yang dijual pada harga RM 2,399 di HUAWEI Store Online atau HUAWEI Flagship Store Lazada. 

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Azizulhasni Awang Sukan | 22

Acara MYCYCLEXPO 2022 Expo Sukan Berbasikal Terbesar Di Malaysia

Erra Fazira Covid Trending | 23

RTM Perkenal Bual Bicara Inggeris Terbaharu, TALK TO TERRENCE