in , ,

Ulasan Filem EYE IN THE SKY Dari Kaca Mata Budieyators

Premiere terakhir untuk minggu ini, menyajikan kepada Budieyators sebuah filem tentang serangan pengganas yang cukup sadis dan punya konfilk tersendiri berjudul EYE IN THE SKY (Mata di Atas Langit). Tajuknya pun dah menyatakan segala-galanya tentang kehebatan tentera Amerika Syarikat dalam menangani pengganas.

Terima kasih kepada semua Budieyators yang sudi hadir di Premiere With Budiey menonton filem EYE IN THE SKY semalam ya. Terima kasih juga kepada selebriti yang sudi hadir, Ifa Raziah yang sudi beli baju T Budieyators dan juga semua influencers yang sudi memberikan sokongan dengan mengemaskini tentang filem ini di sosial media milik korang tu.




Jadi, tanpa berlengah lagi, apa kata kita tinjau apa kata penonton tentang filem EYE IN THE SKY. Jom!

Adie T.Bear

This is my review on ‪#‎EyeInTheSky‬

Sebuah kisah propaganda Amerika/EU yang tersangatlah propah sehingga menyebabkan seorang budak perempuan yang berpotensi untuk menjadi ahli gimnastik olimpik dalam apparatus gelung terpaksa menjual roti demi membantu ibu bapanya meneruskan kelangsungan hidup..

Lakonan Helen Mirren sebagai nenek yang berpangkat kolonel tapi bukan kolonel Sanders KFC tu tau dia ni Kolonel yang mengetuai sepasukan anggota unit khas menentang extrimist islam pengebom berani mati bernama al-shabaab (cliche ke tidak?asal terrorist je islam kan?) dengan menggunakan teknologi canggih seperti robot kawalan jauh berbentuk burung kelicap dan kumbang serta reaper.

Dibantu plak dengan atuk Alan rickman yang rilek jer tak tau nak buat decision samada nak beli anak patung yang mana untuk cucunya.Atuk ni plak jadi General yang tolong nenek tadi buat keputusan untuk bom kawasan musuh dengan hellfire missiles with minimum collateral damage..tapi dengan kehadiran adik penjual roti tadi yang boleh plak gi jual balik roti roti dia yang dah jatuh ke tanah maka misi diorang tergendala.

Ha nampak macam takde kena memgena kan? Tapi sebenarnya ada..kalau nak tau apa yang kena apa yang tidak then silalah pergi tonton cerita tersebut.

Trivia premiere semalam :

👉🏼movie start sharp on time
👉🏼subtitle hilang di pertengahan cerita
👉🏼ramai yang terpinga pinga bila movie tamat sebab ending macam kena snap dengan kamera AES…ha camtulah..

But I still enjoyed the movie walaupun movie tu tersangatlah propah!
Sebab in real life kalau nak bom diorang bom ajer xda maknanya nak bincang atuk nenek mcm dlm citer tuh…yihhhhhh!

3.5 💫 from me!

Thank you abe Budiey Isma

Jangan lupa undi ‪#‎SensasiSelebriti‬ dalam ‪#‎top5‬ kategori ‪#‎blogpilihanonline‬di ‪#‎anugerahpilihanonline2016‬ ‪#‎APO2016‬ www.apo.mstar.com.my

Norhidayah

Semalam nonton premiere Eye In The Sky.. Cambiaselah,,kalo terrorist tu..Islam sesaje kan.. Cite Mat Salleh mmg gitulah Islamophobia lebih..

Kisahnya agak bosan..Semuanya ttg argument dr pelbagai pihak & level dari askar, menteri, peguam samada nak bom atau tidak kediaman terrorist di Nairobi,Kenya.

Akhirnya depa dok bom jugak & mengakibatkan kematian budak perempuan kecil yg tidak bersalah yg berada berhampiran tempat pengeboman..

Nak tau lebih lanjut pi la tgk seniri nahhh..Hehehe

Tq Abg Cyrill Hassan & Budiey Isma for the tickets

Hazique

Ulasan saya tentang filem Eye in the Sky.Plot cerita yang sangat menarik untuk ditontoni.. never thought of…hanya berkisar pada satu situasi sahaja kita dapat merasa cemas, ketegangan, sedih, geram dan mcm mcm lagi. Mengisahkan sepasukan perisik yang memburu pembunuh berani mati. Pemburuannya hanya melalui teknologi changgih tanpa berada di lokasi pemburuan tersebut. Sangat menarik. Apabila target telah dijumpai dan mahu melancarkan serangan tiba tiba terhalang oleh seorang kanak kanak yang berada hampir di kawasan target. Disini bermula keadaan cemas bagaimana pihak perisik mahu mengelak kanak kanak tersebut dan pada masa yg pembunuh berani mati mahu meletup kan diri di kawasan tersebut. Tak rugi menonton filem ini. Terima kasih Budiey Isma kerana menjemput Kami untuk memeriahkan majlis.

Saya bagi 4/5 untuk filem ni.

Erra Asmuni

Mengisahkan satu misi yang perlu dilaksanakan dari misi penangkapan tetapi bertukar kpd misi pembunuhan pengganas oleh pasukan perisikan tentera Birtish dan dibantu oleh pasukan tentera U.S. (Dron Skuad).

Namun, mereka terpaksa membuat keputusan yg sukar untuk melepaskan serangan kerana terdapat kanak-kanak di kawasan tersebut.

Adakah mereka masih meneruskan misi serangan tersebut atau tidak? Adakan mereka memilih kemanusiaan atau misi?

Pada pandangan saya, filem ini menarik kerana lakonan para pelakan tersebut tapi filem ini menggunakan lokasi yang agak terhad.

Saya kasi 3 bintang 1/2 dari 5 bintang.

P/s : Tak salah saya, ini filem terakhir Alan Rickman (Severus Snape).

AJ Razak

Good day to all movie buffs out there. Second movie premiere of the week hosted by Budiey Isma and Cyrill Hassan of www.budiey.com.

EYE IN THE SKY a British based war movie helmed by Colonel Powell played by the timeless Dame Helen Mirren takes you to 3 different countries to make right a wrong that took years in planning.

Welcome to the world of drones and guided missiles to achieve their objectives. Superb make belief strategies involving different levels of head of governments, requiring the Prime Minister to make the final decision.

EYE IN THE SKY brought you to the tactical room where the planning, communications and decisions were made. See how twisted and difficult the results were achieved.

We thoroughly enjoyed EYE IN THE SKY for its portrayal of how many lives can be saved just by endangering the life of an innocent enterprising girl.

RECOMMENDED FOR GENERAL VIEWING.

MY RATINGS 4.5 OF 5 STARS

Kak Zie Man

EYE IN THE SKY – 2*/[email protected] Mid Valley. With Budiey Isma.

A classic example of how obsessed the Western are with Muslim extremists especially terrorists. I find it very disturbing having to sit through this propaganda movie even though it is well executed in many areas.

If the aim is to portray how cautious and sensitive they are in handling minors like children, when they are launching a missile, then they have failed. I see the faces of hypocrisy over and over again through out the movie. Stopping the launch to hit the target just because an innocent girl is selling bread is a joke. How noble are you Sir? Are we talking of the same group here?

I hate seeing my beautiful religion being ridiculed in this way. I may like the story telling, how the plot is being weaved and the acting but I do not like the subject you chose. Muslims are NOT terrorists!

Lili Najman:

My review of the Eye in the Sky:-

“never tell a soldier he does not know the cost of war,” said Alan Rickman’s Lt. Gen. Benson just before Eye in the Sky ended with its final scene. and that particular line somewhat encapsulated the overall theme of this gripping modern warfare tale.

its premise was pretty much straightforward, actually: what was initially a drone surveillance-cum-capture mission in East Africa had developed into something more, due to unforeseen circumstances.
but, what South African Oscar-winning director Gavin Hood had done was to strip bare the on-goings behind the said operation for audience to observe and understand the debate and dilemma over potential collateral damage of a military action (in other words, “the cost of war”).

place the military and the government in one room and one could witness the back-and-forth hurdles between hard-and-fast decisiveness of army generals and noncommittal bureaucratic indecision of political leaders. one side was hell-bent on eliminating dangerous threat while the other was more concerned about winning the propaganda war.

the strong point of Eye in the Sky lied with its cast. the likes of Rickman, Helen Mirren, and Aaron Paul delivered their roles effectively well even though they were all physically separated throughout the show. however, the scene-stealer had to be Barkhad Abdi who played the sole on-the-ground intelligence that is flesh and blood, amid highly-advanced miniature surveillance technology.

more than anything, this movie helps put things into perspective and gets one thinking when one looks at military attacks IRL (in real life) that have caused civilian casualties in the process. one such case would be last October’s airstrike which had brought down a hospital run by Doctors Without Borders (MSF) and killed both medical staff and patients; which the American military -who carried out the aerial bombing- later considered and announced as collateral damage.

after watching this film, one cannot help but wonder: besides the politics and propaganda, are there really much moral and ethical consideration and careful calculations done with regard to such collateral damage estimation prior to any military attacks IRL?

one can only hope. Thank you very much for the invitation to attend the premiere, Budiey Isma!

Lina Lokman:

Sekarang review Utk filem Eye In The Sky lakonan Helen Mirren… Okey..Cerita ni tentang perang…Ada sut vest.. Dan bertempat di Somalia dan kawasan2 sekitarnya… Pihak Tentera ingin menghentikan pengeboman di sana dan mengelakkan ramai org mati..Sedikit cerita…Ada keluarga di sana..Si ibu menyuruh anak perempuannya berniaga roti yg dibuatnya… Pihak tentera tidak mahu cederakan anak itu kerana tapak gerai kecilnya betul2 berhampiran target tentera untuk mengagalkan puak yg lagi satu.. Nak tahu apa plan mereka? kena tonton filem ini key.

lina beri 2/5 (kerana agak lembab bagi yg tidak suka filem bercorak dokumentari)

Afzaini Zam

Eye In The Sky – Filem ttg apa tindakan yg pihak berkuasa amerika ambil apabila diorg dpt mengesan ketua dan kumpulan pengebom berani mati yg terdiri drp org islam somalia. Latarbelakang filem di kawasan kampung penduduk islam di Kenya. Perancangan adalah utk mengebom kawasan tersebut dan utk itu dorg perlu mendptkan kelulusan pelbagai pihak atasan, maka bermulala adegan2 yg aku rasa ‘yeke dorg macam ni??’ & propa x habis2. Sehinggakan ada satu part dorg tpaksa menangguhkan serangan bom semata2 kerana ada sorg budak kecik dlm kawasan. Korg rasa dlm real life ada ke dorg kesah ke pasal nyawa sorg budak tu kalau katakan osama laden duduk sebelah budak kecik!!? Oooo x yea yg penting osama mati kena bom!! Tetibe emo lak kan negok cite ni…#@%!!

2 bintang

Tayangan Premiere EYE IN THE SKY anjuran www.budiey.com TQ @budiey Budiey Isma Cyrill Hassan ‪#‎PremiereWithBudiey‬ ‪#‎EyeInTheSky‬ Jom Undi SENSASI SELEBRITI di Anugerah Pilihan Online (APO 2016) dalam kategori No. 15: Blog Pilihan Online. Klik: www.apo.mstar.com.my

Namzaroon

Zillion Thanks kpd Bro Budiey Isma atas jemputan menonton premier Eye in the Sky. Review? Ini cerita cereka yg pendek dgn garapan utk menonjolkn kepoyoan Amerika dan sekutunya dlm kononnya membenteras keganasan yg kononnya juga dibuat oleh org2 Islam.

Kisah ini berlatarbelakangkn bilik operasi ketenteraan dan kawasan perkampungan Nairobi di Africa yg rata2 disitu kononnya menjadi tempat menetapnya org2 islam yg fanatik dan berkebolehan menjadi pengebom berani mati. Objektif cereka ini pada saya hanyalah suatu propaganda murahan pihak media hollywood utk mengenengahkn betapa murninya pihak Amerika dlm menjaga keamanan sarwajagat. Kepoyoan Amerika dlm cerita ini amatlah tidak dapat dibendong. Tahniah kerana Poyo anda kelas tingkat tiga sekolah atas bukit.

Rating .. 1 kot.

Ttp disebalik rating 1, kita didedahkan dgn teknologi ketenteraan terkini Amerika… So at least kita tahu jika ada burung kelicap kat rumah, pesanan drpd penaja ialah ” Hati2 ada yg memerhati! Bak kata Kiah Propa!!! Adios!

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

AirAsia X Tambah Kekerapan Penerbangan Ke Lapan Destinasi

Ada Tiga Sebab Kenapa Anda Patut Tonton HUJAN 1 DEKAD