in , ,

Tyzo Pernah Dikecam Netizen Kerana Jadi Penyampai Radio IKIMfm

Tyzo Xander, kongsi pengalaman dikecam netizen kerana gaya dan penampilannya semasa baru menyertai pasukan penyampai radio di Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIMfm).

Penyampai radio popular, Tyzo Xander, mendedahkan pengalaman dikecam oleh netizen kerana gaya dan penampilannya ketika pertama kali menyertai pasukan penyampai radio di Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIMfm). Tyzo, yang nama sebenarnya adalah Tuah Zolqarnain Idris dan berusia 48 tahun, baru beberapa bulan bersama IKIMfm setelah meninggalkan Suria FM.

Pada awal penyertaannya, Tyzo menerima banyak kecaman daripada netizen. Ini mungkin disebabkan oleh gaya penyampaiannya yang masih berunsurkan hiburan, walaupun IKIMfm lebih terkenal dengan kandungan yang berunsur keagamaan dan informatif.

Tyzo berkongsi bahawa pada mulanya, dia menerima banyak komen negatif kerana caranya yang masih berbau hiburan. Namun, dia menegaskan bahawa niatnya bukan sekadar untuk menghibur, tetapi juga untuk membawa senyuman kepada pendengar.

“Pada awalnya, memang ramai yang kecam mungkin sebab cara penyampaian saya masih berbunyi hiburan. Tapi bagi saya, ia bukan sekadar hiburan, ia juga untuk buat pendengar senyum,”

– Tyzo

Selepas beberapa bulan, keadaan mula berubah dan ramai pendengar mula menerima kehadirannya di stesen radio tersebut. Komen-komen negatif semakin berkurangan dan Tyzo berharap agar pendengar akan terus menerima dan menyokongnya.

Selain itu, Tyzo masih menjaga hubungan baik dengan rakan-rakan lamanya di Suria FM walaupun mereka tidak berhubung sekerap dahulu. Dia juga tidak merasa perlu untuk berhubung dengan pihak atasan di stesen lama.

Menurutnya, dia meninggalkan Suria FM bukan atas kehendaknya sendiri walaupun dia baru sahaja memenangi anugerah penyampai radio popular. Tyzo mengakui bahawa perasaan rindu tetap ada, terutama sekali kerana mempunyai pasangan penyampai yang baik di Suria FM. Namun, dia kini sedang membina persefahaman yang baik dengan rakan-rakan penyampai barunya di IKIMfm.

Perkongsian ini dibuat oleh Tyzo semasa ditemui di Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Pertubuhan Kasih Tyzo dan Humanitarian Care Malaysia (MyCARE). Majlis tersebut merupakan sebahagian daripada usaha untuk membantu pelajar sekolah menengah yang kurang berkemampuan. Inisiatif pertama mereka, Sarapan Pagi Kasih Tyzo, akan bermula minggu depan di Sekolah Menengah Kebangsaan, Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur.

Mengenai pengalamannya setelah lebih dua bulan berkhidmat di IKIMfm, Tyzo menyatakan bahawa dia masih penyampai radio yang sama seperti dahulu. Namun, pengetahuannya kini semakin bertambah kerana sering berjumpa dengan cendekiawan dan ilmuan.

Temubual yang dikendalikannya juga banyak menyentuh isu-isu kemanusiaan, keagamaan, wasiat, dan pelbagai topik lain yang berkaitan. Dia merasa bertambah matang dan berpengetahuan melalui pengalaman barunya di stesen radio tersebut.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Nothing Phone (2a) Special Edition Berharga RM1699 Terhad 100 Unit Di Malaysia

Apple Store Pertama Bakal Dibuka di The Exchange TRX Pada 22 Jun Ini