in ,

“Turun Tempat Gelandangan, Bajet Bagus Bagi Motivasi?” – Yusuf Azmi

Tindakan keterlaluan seorang usahawan menegur warga emas di Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur secara terbuka telah mengundang rasa marah orang ramai.

Dalam video tular di laman sosial, usahawan tersebut dipercayai turut mempersoal kisah lampau warga emas yang dikatakan kurang berusaha.

Pengerusi Persatuan Pengguna Semboyan 1 Malaysia, Yusuf Azmi, menerusi hantaran terbaru di Instagram menyelar perbuatan biadab usahawan itu meninggikan suara pada warga emas dengan niat mahu memberi motivasi.

Katanya, usahawan itu tidak mempunyai hak untuk mempersoalkan penyesalan yang dilalui penghuni di pusat terbabit.

Yusuf Azmi

Yusuf Azmi yang pernah turun padang menghulurkan bantuan di pusat itu memohon usahawan berkenaan menjaga adab dalam menegur. Ujarnya, apa yang dilakukan sebenarnya telah menjatuhkan imej seorang muslim.

Selain Yusuf Azmi, Pencetus Ummah Syed turut menasihati usahawan terbabit supaya tampil memohon maaf kepada warga emas berkenaan. Katanya, Allah SWT melarang umatnya bersedekah dalam masa yang sama mengherdik dan mencela penerima bantuan.

Dalam memberi nasihat, adalah lebih baik jika ia disampaikan pada waktu yang sesuai berdasarkan keadaan dan tempat tersebut. Janganlah pula dilakukan secara terang-terangan sehingga memalukan orang lain.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Sherry Ibrahim | 15

Video Influencer Biadap Dengan Warga Emas Tular, Ini Luahan Sherry Ibrahim

Michael Ang | 16

Michael Ang Kongsi Suami Lana Nordin Bagi Amaran di IG Live