in

Tujuh Novel Narnia Akan difilemkan Prince Caspian 2008

Disney telah mengumumkan kepada peminat dan pembaca novel Narnia bahawa Disney akan mengadaptasikan ke semua novel ke dalam bentuk filem. Semuanya ada 7 siri novel.  Adaptasi pertama “The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe” telah diterbitkan dalam bentuk filem pada tahun 2005. Mungkin penulis novel Narnia C.S Lewis (anak kelahiran Belfast, Northern Ireland) akan menerima keuntungan besar dan menjadi jutawan sebagaimana yang diterima oleh penulis novel Harry Potter, JK Rowling.

poster film narnia

The Cronicles of Narnia adalah antara satu siri daripada 7 siri novel fantasi kanak-kanak berbentuk klasik yang telah laris sehingga 100 juta naskah dalam 41 bahasa. Novel Narnia ditulis oleh Lewis antara tahun 1949 hingga 1954 dan ilustrasinya dilukis oleh Pauline Baynes.

Tujuh novel Narnia ialah:

  1. The Lion, the Witch and the Wardrobe (1950)
  2. Prince Caspian: The Return to Narnia (1951)
  3. The Voyage of the Dawn Treader (1952)
  4. The Silver Chair (1953)
  5. The Horse and His Boy (1954)
  6. The Magician’s Nephew (1955)
  7. The Last Battle (1956)

novel narnia

Filem ini telah dikelaskan sebagai PG oleh MPAA atas unsur pertarungan dan detik-detik menakutkan. Dilakonkan oleh James McAvoy, Tilda Swinton, Skandar Keynes, Anna Popplewell, Georgie Henley dan William Moseley. Edisi seterusnya “Prince Caspian” dijadualkan akan menemui peminat pada bulan Mei 2008. Anda peminat filem Narnia? Tunggu sahaja 2 tahun lagi.

[tags]The Cronicles of Narnia, filem The Cronicles of Narnia, disney movies, disney music, The Cronicles of Narnia movies, trailer The Cronicles of Narnia, novelist The Cronicles of Narnia, Narnia Disney, The Lion, the Witch and the Wardrobe, Prince Caspian: The Return to Narnia, The Voyage of the Dawn Treader, The Silver Chair, The Horse and His Boy, The Magician’s Nephew, The Last Battle, photo actor narnia, review narnia movie, youtube narnia movie, iphone, gadget, James McAvoy, Tilda Swinton, Skandar Keynes, Anna Popplewell, Georgie Henley, William Moseley, profile narnia, download movie narnia, ipod download movie, torrent software utorrent, HBO, bbc news, final chapter harry porter, review harry porter, ulasan, kritikan filem, star-telegram.com, budiey.com, sensasi selebriti, mr. manager blog, starmovies, cinemas, astro, subscriber, C.S Lewis, Pauline Baynes, artist, azizan nin, Christian parallels, Belfast, Northern Ireland, Cosmology, classic, klasik, gambar narnia, poster narnia, muatturun ringbacktone, callering tones, JK Rowling, penulis novel malaysia, asiah muin, faisal tehrani blog[/tags]

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Gambar Proton Persona & Gathering Rumpun di Pelita Nasi Kandar

Gambar Datuk Siti Nurhaliza & Syarifah Amani dalam JANGAN TIDUR LAGI