in

Trip ke Lokasi Pengambaran Filem Estet Arahan Mamat Khalid

Jam 9 pagi ini (23 Jun 2008), Budiey sekarang ini sedang mengikuti satu rombongan anjuran Naga VXS Sdn Bhd. Van rombongan membawa kami ke lokasi pengambaran filem estet di Padang Rengas, Estet Kurda, Kuala Kangsar, Perak ini mengambil masa selama 2 jam untuk sampai.

Antara media yang mengikuti rombongan ialah Cinema Online (Mai dengan semangat telah bangun seawal jam 5 pagi. Tak sabar nak menoreh katanya), Media Terkini dari Aswara (Fairuz) & Malay Mail (Aini).

Jam 9.30 pagi, kami singgah seketika di Rest & Rilex Rawang untuk mengambil sarapan.

Jam 10.20 pagi, kami mulakan semula perjalanan.

Jam 11.20 pagi sampai di Ipoh Timur.

Sampai jam 12 tengahari di lokasi pengambaran di sebuah estet ladang pokok getah yang mana kebanyakan penduduknya adalah terdiri daripada kaum India. Pengambaran sedang berlangsung di padang bola sepak berhampiran dengan jalan dan berdekatan dengan balai raya. Kalau korang masih ingat dengan balai raya di dalam filem Zombie Kampung Pisang, sebenarnya kami sedang berada di balai raya yang sama.

Khidmt kreativiti pengarah sinematografi terkenal juga digunakan dalam filem Estet, Abang Indra Che Muda…

Di padang bola itu, Rosyam Nor sedang ‘berperang’ dengan pasukan antagonis yang sanggup lakukan apa sahaja untuk menang.

Rosyam Nor

Soffi Jikan

Filem ini punya banyak tema ‘kasih sayang’ bagi Mamat Khalid.

Filem ini bakal menemui penonton pada 25 Disember 2008 atau mungkin pada tahun baru Cina. Filem ini mendapat tabungan daripada Finas. Adalah memadai sekiranya keuntungan filem ini dapat menampung hutang daripada Finas. Itu menurut Mamat Khalid sendiri. Juga beliau bertuah kerana mendapat sokongan daripada rakan-rakannya.

Siti Fazurina memegang watak Siti

Budiey sempat mendengar temubual bersama Siti Fazurina yang memegang watak Siti yang merupakan kawan kepada Sashi. Namun, dalam diam, Siti memendam perasaan cintanya terhadap Farid. Mungkin untuk jaga hati sahaat, Siti terpaksa menyayangi Farid sebagai seorang kawan. Ini adalah filem kedua Siti Fazurina Bte Mohd Famir (Fazurina) berumur 26 tahun yang menyambut hari jadinya diset pada 1 Jun lalu. Selain pelakon Dunia Anita, Fazurina terlibat dalam drma terbitan RTM. Filem pertama Senario XX arahan Zulkiflee M. Osman. Mengapa Siti mahu bekerja bersama pengarah Mamat Khalid? Sebab karakter pengarah yang unik dari segi diri sendiri dan filem yang diarahnya. Filem Mamat Khalid terkenal dengan situasi latar masyarakat dan budaya. Dalam filem ini, Fazurina terpaksa mernari dan menyanyi secara miming dalam filem ini. Agak senang untuk bawa wtak Siti kerana dulunya Siti pernah bercinta dengan lelaki India.

Pengarah Mamat Khalid

Siti & Farid

 

 Heroin Estet GITA dipegang oleh Jasmine

Siti & Gita

 

Farid & Jasmine bercinta?

David Arumugam pertama kali berlakon filem… terima kasey!

Bergambar bersama krew dan pelakon Estet

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Gambar Selebriti @ Sorakan Emosi Melaka

Casa Impian Musim Baru di TV3