in

LoveLove OMG!OMG!

TOYOTA VIOS MAKIN LAMA MAKIN MANTAP

Punyalah minat giler nak beli Toyota Vios, masuk ni, dah 3 kali Budiey pergi test drive kereta Toyota Vios kat showroom UMW Toyota.

Asalkan ada ‘minor change’ atau timbul model terbaru, Budiey pasti tak ketinggalan untuk melihat dan merasai sendiri kereta idaman ramai ni.

Sekarang, tagline atau motto Vios masih mantap… sama macam dulu… yea… VIOS DESIRABLE!

Dalam 2-3 hari kebelakangan ini, Budiey ada tonton iklan TV komersial Toyota VIOS 1.5G. Mmm… lecur air liur! Tertarik, Menarik, kau memang da boom!

Budiey perhatikan, 7 tahun selepas Toyota Vios dilancarkan kali pertama pada 2003, sampai sekarang ini, kereta ini sangat popular di mana sebanyak 159,000 unit telah terjual. Memang antara kereta yang paling laris kat Malaysia.

Pada hari ini, kereta yang trendy & elegan ini telah melalui perubahan minor (minor change). Kalau korang masih ingat, tahun 2007, kereta ini dah melalui diubah pertama kali dan sekarang… Budiey rasa evolusi Toyota VIOS dah nampak sangat sempurna sehingga terliur dan ‘mengidam’ untuk memilikinya.

Kawan Budiey ada cakap, sepanjang dia guna Toyota Vios, dia berpuas hati sebab tak delah banyak pakai minyak. Jadi, ia menjimatkan duit saku kita. Budiey juga ada menerima komen daripada pembaca budiey.com yang sudah guna Vios sejak setahun lalu:

“Wah, teruja la baca blog abg budiey pasal vios baru..desirable tul kan? Saya dah pakai Vios setahun dah, memang jimat minyak.. Just bayangkan dari Penang to Pahang, balik rumah mertua just took petrol about RM65 jer… Go Vios, go Abang Budiey.”

Tahun lepas, selepas Budiey siarkan gambar-gambar dan review sepanjang sesi test drive, ramai yang ingat Budiey akan beli kereta tu. Tapi bukan apa, Budiey masih menangguh untuk membelinya. Tunggu dulu lah.

Yea, betul kata orang, test drive tak bermakna kita akan membelinya. Seperti orang kata: “Acu-Cuba-Try-Test…” Ya, kita kena cuba dulu. Kalau puas hati, barulah beli. Kata orang, tepuk dada, tanya selera.

Pada 16-18 April yang lalu, Toyota telah mengadakan Toyota Weekender Showroom Event untuk seluruh cawangan di Semenanjung Malaysia di mana kita boleh merasai & mencuba kereta Vios Terbaru.

Budiey dapat info ni dari laman web Toyota iaitu: www.toyota.com.my dan juga kat Facebook rasmi Toyota. Korang jangan lupa add dan jadilah fan untuk www.facebook.com/ToyotaViosMy sekarang. Banyak info & event terkini akan disebarkan melalui Facebook ni.

Akhirnya, Budiey telah berjaya untuk mencuba Toyota Vios pada 18 April dan ternyata memang best! Wuuhuuuu!

Oleh kerana sambutan yang menggalakan, event ini akan diteruskan untuk anda yang berada di Sabah & Sarawak iaitu pada 23 hingga 25 April yang lepas. Korang bolehlah singgah di mana-mana showroom Toyota yang berdekatan dari jam 9 pagi hingga 6 petang.

Di situ, anda boleh tengok sendiri minor change yang dibuat untuk semua jenis Vios iaitu Vios TRD Sportivo, Vios G (A/T), Vios E (A/T), Vios J (A/T) and Vios J (M/T).

Terus terang cakap, Budiey rasa sudah tiba masanya untuk membeli kereta Toyota Vios. Ini kerana Toyota telah melakukan ‘make-over’ bagi menepati citarasa baru yang lebih segar sesuai dengan jiwa muda & para remaja.

Sesuai dengan gaya hidup seorang blogger sepenuh masa seperti Budiey. Terpaksa kejar ke sana ke mari untuk mencari bahan dan menghadiri event. Setiap hari, jadual penuh dengan event. Kadang-kadang, sampai tak terkejar pun.

Macam Budiey cakap dulu, bila ada kereta ni, senang nak ke mana-mana event. Jadi, insyaallah, lepas ni tak payah lagi naik teksi. 🙂

Memang sekarang ni, Budiey ‘demam’ dan ‘gian’ nak beli sebuah kereta berjenama Toyota Vios ni. Target Budiey, ingat nak booking jenis G. Sebab design model G sangat stylish & menarik. Betullah orang cakap, sekali pandang terus terpikat. Mengikut salesman, selepas booking, kereta akan siap dalam masa sebulan. Tengok pada keadaan.

Toyota Vios kali ini tersedia dalam pelbagai warna yang sedap mata memandang. Antara warna yang boleh dipilih ialah Grey Mica Metallic, Silver Metallic, Medium Silver Metallic dan Coal Black. Untuk yang bukan jenis metallic, bolehlah pilih warna putih. Budiey suka dengan warna Grey Mica Metallic. Apabila terkena pancaran matahari, warna macam ni akan ‘naik seri’. Mengancam beb!

Bak kata dalam iklan dan juga brochure Vios 1.5G… THE LOOKS THAT WILL LURE YOU.

Budiey juga suka dengan rekabentuk baru bumper kereta ni. Sangat besar dan luas. Lebih sporty & trendy kan? Tapi apa-apa pun, masih mengekalkan style yang elegan.

Paling ketara ialah lampu belakang. Budiey rasa, rekaan ini lebih cantik berbanding yang sebelum ini.

Dan yang mantapnya, new Vios juga didatangkan dengan 15’ six twin-spoke new alloy rim.

Budiey juga suka dengan steering baru ni. Sebab kalau korang perasan, reka bentuk steering dulu macam style zaman 90an sikit. Steering di Vios baru ni dibalut dengan leather dan grip yang nampak sporty.

Bukan apa, nak beli kereta ni nak kena tengok juga gaya hidup kita, kemampuan kita dan siapa kita. Kena ukur baju tu pada badan sendiri.

Tapi kalau nak guna Vios ni tak semestinya yang dah berumur kerana Vios pun sekarang ni dah sesuai untuk orang yang berjiwa muda, ada gaya hidup yang mementingkan gaya dan jiwa yang fresh.

Jadi ramai pembaca yang tanya Budiey, apa yang bezanya Toyota Vios 2010 sekarang ini dengan yang sebelumnya?

Perubahan dibuat untuk ke semua jenis Vios iaitu Vios TRD Sportivo, Vios G (A/T), Vios E (A/T), Vios J (A/T) and Vios J (M/T) yang mana kali terakhir minor change dibuat dalam bulan Julai 2008.

Secara keseluruhannya, Toyota Vios mempunyai reka bentuk yang sangat advanced iaitu:

1. Rear flat door, centre meter position, cupholder, concealed front centre storage
2. Fuel Economy – VVT-I engine
3. Ride comfort

Secara eksklusif pula Vios 1.5 TRD Sportivo mempunyai reka bentuk yang sporty di mana bentuknya adalah aerokit dan fabric seatnya juga memang eksklusif untuk model ini sahaja.

Dari segi performance, TRD Sportivo ada suspension kit yang boleh dipilih.

Untuk minor change dalam Vios 1.5:
General:
1. New grille, new rear combi lamp
2. New steeting wheel, new centre instrument panel (gloosy black finish with new airond control dials.

Exclusive:
1. All-new chrome package (interior).
2. All-new combination leather seat
3. Ashbrown trim (colour)

Budiey percaya, ramai yang suka dengan reka bentuk sporty & imej muda untuk Vios 1.5 TRD Sportivo. Sesuai korang yang suka ubah suai dan ronda-ronda di jalan raya.

Untuk minor change dalam Vios 1.5 TRD Sportivo:
Exclusive:

1. New TRD Sportivo seat fabric
2. New sports panelling
3. Steering wheel with all-new red stiching

Reka Bentuk Bahagian Depan Yang Elegan.

Wow, sangat smart…

Perubahan paling ketara, kita boleh dilihat pada bahagian depan. Memang lain dengan yang sebelum ini.. Siap dengan chrome. Fog lamp pun dah baru direka pada bumper depan dan lampu tingginya pun diperbaharui.

Antara ciri lain yang menarik:

1. Enjin Yang Mantap!
Menggunakan enjin VVT-I (Variable Valve Timing With Intelligence)

Kiranya ini adalah trademark kepada teknologi yang dibuat melalui pelbagai kajian dan penyelidikan.

2. Super ECT (Electronic Controlled Transmission)

Ciri ini adalah untuk penukaran gear yang sangat lancar.

3.EPS (Electric Power Steering)

Speed sensitive power steering that is light during low speeds and gradually stiffens according to vehicle spped for better stability.

Ini akan menjimatkan penggunaan minyak!

Lihat juga di bahagian steering di mana telah diubah untuk memberikan keselesaan dan mempertingkat citarasa dengan kualiti tinggi.

Tayar juga ditukar kepada 12-spoke design alloy.

Dan lihat… tempat duduk juga sekarang dibuat dari kombinasi genuine & synthetic leather.

Budiey rasa Toyota Vios yang baru ini begitu sesuai dengan orang muda. Budiey masih boleh dikategorikan sebagai ‘remaja’ walaupun dah beristeri. Hehe… tapi memang betul, lihat pada reka bentuk terkini ni, memang buat Budiey rasa macam remaja!

Bukan setakat reka bentuknya, namun ciri-ciri yang dipertingkatkan begitu versatile dan mementingkan keselamatan.

Mekanikal utama masih lagi dikekalkan seperti:

1.5 litre 4-cylinder DOHC engine is well proven, producing 109PS at 6,000 rpm and 141 Nm of torque at 4,200 rpm.

Coupled to this is a 4-speed automatic or a 5-speed manual transmission.

All models are equipped with ABS, BA and EBD. Dual airbags are standard for all variants except for the J models which feature only one airbag for the driver.

Nak tahu harga? Apa kata dapatkannya di showroom Toyota yang berdekatan. Ataupun, korang boleh layari:

Laman web Toyota: www.toyota.com.my

Facebook Toyota : www.facebook.com/ToyotaViosMy

Twitter: www.twitter.com/ToyotaViosMy

Dan jangan lupa tonton video menarik di Youtube: www.youtube.com/toyotamy

Dashboard yang sangat elegan & stylish! I like it!

Panelnya di tengah-tengah yang cukup senang mata memandang.

Seat leather Toyota Vios dengan kemewahan citarasa terkini! Nampak luas!

Dashboarc eksklusif Vios TRD Sportivo

TRD Sportivo – bahagian belakang

Steeringnya sungguh hebat!

What do you think?

73 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply
  1. saya memang dh lama nk beli satu cuma belum sampai seru lagi, tp tahun ni mungkin dapat kot sbb memang tahun ni cadang nk beli keta baru, vios ni termasuk dalam top 10………

  2. sy bru nk bli vios j…dan bercadang nk cnvert dr j kpd TRd..pblemnya sy xyakin samada hasilnya memuaskan atau x…nk bli rtd punya mahal..sekian

  3. sy pakai vios lame.beli thn 07 dah 3 tahun lebih pakai..tuka rim sukan 16,lowed n skirting trd. mileage dah 85k smpai skrg x da ape2 prob..cume tuka bateri je.

  4. Salam..
    saya bru je beli vios ni..J spec je..
    auto 76k..Tak terfikir pulak masa ni pasal keselamatan airbag ..
    Sbab E 81k je..Monthly pun x berbeza sgt..Tpi dah terbeli redha je la..
    So far so god..Best sgt..before ni pakai kereta proton je..1.6..
    Vios ni 1.5 tapi pickup terbaik..
    pernah balik kg kl -trg
    160 pun steady je..
    dalaman dia simple tpi selesa..Seriusly x nyesal walaupun aku lebih minat fiesta ngan swift..(semua reject sbab kecik )
    pakai rim 16
    lowed
    tukar spring sport..
    absorber tunggu waranty habis 3 tahun baru leh tukar…
    Vios terbaikla…

    De satu je komen aku x puas hati…
    aku nak pesan..
    pada siapa yang anti pada dugong kesayangan aku ni…
    ko org x yah la nak kutuk dugong ke…
    kereta teksi indon ke
    kereta low spec reject japan ke
    aku pedulik apa..?

    yang aku tau kebanyakkan yang mengutuk ni..terutamanya member2 aku..gaji mereka x lepas pun nak beli..
    4 info kalau nak angkat vios J skali pun gaji paling kurang 2+++
    x caya..pi sendiri…aku ada 2 org member beli share slip gaji suami isteri baru lepas…
    kwn aku pakai persona..slalu kutuk vios aku ni..katanya baik beli persona dari dugong ni..x de faedah..hangin je aku dgr..
    rupanya2nya gaji 1.5 .patutlah x minat..kalau minat pun lum mampu…

    Sekian..
    bukan nak riak..nurkilan rasa je ha3

  5. nak tya sikit kat Budiey ni….saya br beli Vios E auto tp 2nd hand punya la…nak servis kat Toyota mahal sgt…so klu servis kat kedai luar minyal enjin apa yang paling sesuai untuk vios…selain drp minyak jenama toyota la…nak pakai semi ke atau fully sentetic..tp klu minyak auto tu,sy pakai yg ori toyota sbb dekat penyukat minyak ada tertera KOD minyak yg “harus” pakai…xleh buh minyak lain…

Leave a Reply

Loading…

0

Written by Budiey (Admin)

Penggemar filem seram yang sentiasa mengemaskini pengetahuan tentang gajet & teknologi masa kini dan masih tegar menjadi penulis portal hiburan & gaya hidup sepenuh masa sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber yang aktif menemubual selebriti dan menerbitkan video Buletin Viral di Budiey Channel.

Nani, Ayim, Ila, Shaq, Adi, Thalia Peserta Mentor 4

Atlantis The Lost Empire