in

Teater Kanak-Kanak Kampung Semut & Tanda Kecil

Rumah Anak Teater (RAT) dan Jarilima Productions dengan kerjasama rasmi Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) akan mempertunjukkan dua pementasan teater kanak-kanak bertajuk KAMPUNG SEMUT & TANDA KECIL. Karya ini merupakan olahan dan diarahkan oleh pengarah muda berbakat, Taiyuddin Bakar dengan Nam Ron sebagai Penasihat.

Teater KAMPUNG SEMUT & TANDA KECIL ini akan dibintangi seramai lebih kurang 20 kanak-kanak berumur 4-16 tahun yang menghadiri bengkel teater kanak-kanak selama dua bulan di LINDA JASMINE STUDIO.

tanda anak kecil -edit copy

Tenaga Produksi
Penasihat: Nam Ron
Penerbit: Norzazila Zulkifli & Faisal Mustaffa
Pengarah: Taiyuddin Bakar
Penolong Pengarah: Nawfal MZ

Tarikh pementasan:
Khamis, 2 Jun 2011 – Ahad 5 Jun 2011, 8.30pm

Tempat:
Stor Teater DBP, Jalan Dewan Bahasa, 50460 KUALA LUMPUR

Tiket:
RM15 (dewasa), RM10 (kanak-kanak)

Sebarang pertanyaan, urusan promosi: 017-2002944 (Faisal) atau emel [email protected]

Tajuk Persembahan:
Teater Kanak-kanak “KAMPUNG SEMUT & TANDA KECIL”

Genre:
Teater Kanak-kanak

Tema:
Alam Sekitar dan Kemusnahan Alam

Mesej:
Kita harus sedar dengan tanda-tanda kemusnahan alam yang berpunca dari kelalaian kita, tindakan segera harus di ambil untuk menyelamatkan alam dari kemusnahan.

Persoalan:
1-Bagaimana sikap buruk manusia yang merosakan alam sekitar akan membawa kepada kemusnahan alam.

2- Sejauh mana manusia bersedia untuk berhadapan dengan kemusnahan alam secara total

3- Apa langkah-langkah diambil oleh manusia terhadap tanda-tanda yang diisyaratkan oleh alam, sains dan agama.

Konsep
Persembahan teater ini berkonsepkan eksperimen bertemakan alam sekitar dan kemusnahan alam yang berdurasi 30 minit. Selain lakonan persembahan ini juga akan mengekspolitasikan cahaya, bunyi dan visual (multimedia) untuk memberi mood kepada persembahan.

SINOPSIS TANDA KECIL
Persembahan ini cuba untuk mendekati kelompok manusia yang menjalani kehidupan dari hari ke hari tanpa menyedari pelbagai peristiwa yang berlaku di sekeliling mereka adalah TANDA kepada kemusnahan alam. Malah ada tindakan yang dilakukan oleh mereka seperti sengaja mencipta TANDA tersebut. Walaupun alam sudah memberi TANDA tentang keadaannya yang hampir musnah, manusia ini masih lagi tidak mempedulikannya. Mereka terus hidup dengan nafsu yang makin membesar untuk memenuhi tuntutan hidup. Akhirnya alam musnah dan manusia turut musnah bersamanya.

SINOPSIS KAMPUNG SEMUT
Mengisahkan kehidupan semut di perkampungan mereka. mereka hidup aman dan damai bersama rakan mereka yang lain iaitu kumbang, ulat bulu, rama-rama dan sesumpah. Setiap hujung minggu mereka akan adakan jamuan beramai-ramai bagi meraikan kelahiran baru. Pada satu minggu mereka tidak dapat membuat jamuan mereka kerana telah dihalang oleh sekumpulan belalang yang jahat. Belalang telah menyekat sumber makanan da…n juga mencuri semua makanan mereka. Semut-semut dan kawan dalam kesedihan. Walau bagaimanapun, mereka ingin berusaha untuk menyelesaikan masalah tersebut. Setiap orang perlu memberi cadangan. Akhirnya cadangan seekor semut yang bernama Ahmad telah dipersetujui oleh semua serangga, Mereka ingin memerangkap kumpulan belalang dengan meminta tolong labah-labah. Akhirnya mereka berjaya menangkap kumpulan belalang dan memberi nasihat kepada belalang. Mereka semua hidup bahagia dan dapat membuat upacara jamuan tersebut bagi menyambut kelahiran baru tersebut.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Osama Bin Laden on HISTORY

Motorola Mobility & Maxis Bring Motorola XOOM Wi-Fi