in , ,

Taman Tema Genting SkyWorlds Bakal Dibuka 2021, Menampilkan Daya Tarikan 20th Century Fox

Genting Malaysia Bhd (GENM) mensasarkan untuk membuka taman tema luarannya – yang akan diberi nama “Genting SkyWorlds” – pada suku kedua 2021 (2Q21).

Berita baik untuk rakyat Malaysia yang telah lama menunggu untuk pembukaan rasmi Taman Tema Outdoor Genting Highlands yang selama ini tertangguh akibat pertikaian beberapa pihak berkepentingan. Menurut laporan berita, Genting bakal menjadi taman tema pertama di Asia menggunakan hak intelek Twenty First Century Fox Inc.

Genting

Walaupun “20th Century Fox” telah dikeluarkan dari namanya dari taman tema luaran bernilai berbilion-bilion, taman tema luar yang baru masih akan menayangkan filem dari 20th Century Fox serta tarikan bertema filem “bertaraf antarabangsa” yang tidak disebutkan namanya, ketua GENM pegawai kewangan Koh Poy Yong memberitahu para pemegang saham pada mesyuarat agung tahunan ke-40 kumpulan itu yang dilakukan hampir dengan langkah-langkah menjauhkan diri yang berkaitan dengan Covid-19.

Taman Tema Genting Skyworlds Bakal Dibuka 2021, Menampilkan Daya Tarikan 20Th Century Fox

Menjawab pertanyaan yang dihantar oleh Kumpulan Pengawas Pemegang Saham Minoriti (MSWG) mengenai mengapa pembukaan taman tema luar rumah ditangguhkan satu tahun, Koh mengatakan perintah kawalan pergerakan yang bermula pada 18 Mac mengakibatkan penghentian sementara dalam kerja-kerja pembinaan.

Terdapat juga sekatan perjalanan ke atas perunding dan pakar asing yang memasuki Malaysia untuk menyelesaikan taman tema luar, jelasnya, tetapi menambah bahawa kerja-kerja pembinaan sejak itu dibenarkan untuk disambung semula.

Taman Tema Genting Skyworlds Bakal Dibuka 2021, Menampilkan Daya Tarikan 20Th Century Fox

Tarikh pembukaan yang disasarkan 2Q21 untuk taman tema luaran sedikit lebih awal daripada 3Q21 yang baru-baru ini kumpulan ini telah membimbing penganalisis.

Pada bulan Julai 2019, GENM memberitahu Bursa Malaysia bahawa ia telah menyelesaikan perselisihannya dengan 20th Century Fox Film Corp, Fox Entertainment Group LLC, Twenty-First Century Fox Inc dan Walt Disney Company mengenai pengembangan taman tema luarannya.

Taman Tema Genting Skyworlds Bakal Dibuka 2021, Menampilkan Daya Tarikan 20Th Century Fox

Penyelesaian yang dicapai memberikan GENM lesen untuk menggunakan harta intelek tertentu Fox.

Pada masa itu, GENM mengatakan taman tema luarannya akan menggunakan harta intelek Fox dan bukan Fox, tanpa memberikan spesifik.

Akhirnya, Genting Malaysia berjaya memeterai perjanjian untuk menyelesaikan pertikaian dengan Twenty First Century Fox dan The Walt Disney Company di mana semua pihak bersetuju untuk menolak semua tuntutan dan tuntutan balas.

Ini bermakna taman tema terbuka itu dijangka boleh beroperasi lebih awal iaitu sekitar tahun depan!

Taman Tema Genting Skyworlds Bakal Dibuka 2021, Menampilkan Daya Tarikan 20Th Century Fox

Menurut Harian Metro, jika ia menjadi kenyataan Genting bakal menjadi taman tema pertama di Asia menggunakan hak intelek Twenty First Century Fox Inc.

GENM juga mengatakan taman tema luaran akan dinamakan semula.

Ketika ini taman tema tersebut dilihat hampir siap, malah sejak minggu lalu iklan pengambilan pekerja juga terpampang di beberapa akhbar tempatan.

Wah, tak sabar nak tengok apa tarikan yang best di Taman Tema Outdoor Genting tu nanti kan? Sama-sama kita nantikan!

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Sharifah Sakinah | 14

Netizen Tegur Foto Sharifah Sakinah di Instagram, Responnya Seolah Tambah Bara Api

Tim Cook | 15

Apple Bakal Lancar iOS 14 Dengan Widget Pada Skrin Utama