in , ,

Tahniah! Drama 7 HARI MENCINTAIKU 2 Raih 12 Juta Tontonan

Drama Akasia : 7 Hari Mencintaiku 2 telahpun menamatkan sirinya setelah bersiaran selama 33 episod bermula 2 Julai lalu. Kisah percintaan Mia Adriana dan Khuzairi semakin menjadi-jadi, sehingga berjaya menyatukan 12 Juta penonton sepanjang 33 episod menurut sumber Nielsen 2020, manakala episod akhir drama karya novelis Siti Rosmizah ini juga berjaya meraih 5 Juta tontonan di TV3.

Menurut karyawan 7 Hari Mencintaiku 2, Siti Rosmizah, “Saya berterima kasih dengan sokongan padu yang diberikan oleh para penonton dan juga peminat karya-karya saya. Oleh itu, saya libatkan diri sebagai penerbit 7 Hari Mencintaiku 2 ini untuk memastikan keaslian kandungan novel saya seiring dengan kandungan drama yang disiarkan. Selain itu, saya juga berbesar hati apabila pihak TV3 setuju untuk menggunakan lagu ‘Aku Bidadari Syurgamu’ nyanyian Datuk Siti Nurhaliza sebagai lagu tema, kerana lirik lagu tersebut juga merupakan nukilan saya. Secara tidak langsung, kami berjaya menarik peminat novel dan lagu tersebut untuk menonton drama ini. Walau bagaimanapun, kami telah menambah beberapa sub-plot untuk menghidupkan drama ini di kaca televisyen menerusi watak-watak sampingan seperti Helmi, Fie, Nurul Ain dan banyak lagi.”

Siti Rosmizah (2)
Siti Rosmizah

“Mengulas tentang ketularan drama ini di media sosial, saya turut mendapat mesej di laman media sosial untuk menghasilkan 7 Hari Mencintaiku 3. Sejujurnya, jalan cerita kesinambungan drama ini sudah pun ada dengan lebih banyak drama dan konflik. Namun, dengan izin Allah, perancangan untuk menerbitkannya dalam bentuk novel dan drama, masih dalam perancangan. Oleh itu, bagi pihak warga 7 Hari Mencintaiku 2, kami sekali lagi berterima kasih kepada semua peminat. Kami berharap agar semua penonton sentiasa memberi sokongan kepada karya-karya seni tempatan.”

Poster 7Hm2

Drama ini juga didapati tular di media sosial, setiap kali ia bersiaran. Terutamanya mengenai watak kebaikan Khuzairi (Shukri Yahya) sebagai seorang suami, dan kebencian netizen terhadap watak Nurul Ain (Wafariena Roslan) dan Mak Leha (Liza Abdullah). 7 Hari Mencintaiku 2 ini turut dibintangi oleh Siti Saleha, Wan Sharmila, Jaja Ilyes, Faye Kusairi, Syazwan Zulkifly, Bil Azali, Jasmin Hamid dan Kazar Saisi.

Siti Rosmizah (1)
Siti Rosmizah

Sekali lagi dapatkah rumah tangga Khuzairi dan Mia Adriana berkekalan kali ini dengan dua cahaya mata mereka? Adakah Mak Leha benar-benar dapat menerima Mia Adriana sebagai keluarganya, sepenuh hati? Jawapan persoalan-persoalan tersebut terpulang kepada penonton 7 Hari Mencintaiku 2 dan karyawan Puan Siti Rosmizah.

Sekiranya ingin menonton kembali drama 7 Hari Mencintaiku 2, penonton boleh saksikan di aplikasi mudah alih iQiyi di www.iq.com, serta dapatkan maklumat lanjut mengenai drama-drama TV3 di xtra.com.my dan laman media sosial rasmi @TV3Malaysia dan @DramaSangat di Instagram, Facebook, dan Twitter.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Budiey | 17

Dengan RM60, Ini Yang Budiey Dapat dari Restoran Santan

Zazo Maulana

Zazo Maulana Menampilkan Tam Mustafah Dalam Single KASIH BERMULA