in , ,

Sya Catat Sejarah Jadi artis wanita pertama di Bawah Def Jam Asia Tenggara

Def Jam Asia Tenggara Temui Sinar Baru Dalam Sya, Artis Wanita Pertama Bagi Label Itu

Pada bulan Disember 2018, SYA berkongsi sebuah puisi ciptaannya dengan rakan karibnya. Siapa sangka kemampuannya untuk meluahkan perasaan melalui prosa berirama dan cintanya kepada kosa kata akan memberikannya peluang emas beberapa tahun kemudian – sebagai artis wanita pertama yang menandatangani kontrak dengan Def Jam Asia Tenggara di ketika usianya 23 tahun.

Sya Catat Sejarah Jadi artis wanita pertama di Bawah Def Jam Asia Tenggara

“Saya sangat bersyukur dan berbesar hati kerana dapat bekerjasama dengan beberapa produser dan artis terbaik masa kini.

Sangat gembira diangkat sebagai seorang rapper, bukan hanya sebagai wanita, tetapi juga dari segi kreativiti.

Tetapi sebagai rapper wanita pertama mereka, saya merasa seperti memikul satu tanggungjawab sebagai seorang wanita untuk sekurang-kurangnya menjadi contoh bahawa wanita dapat bertahan dalam industri sama seperti lelaki.

Mudah-mudahan pengaruh saya akan dirasai dalam bidang lain juga,”

– SYA

Minat dan tujuannya kepada muzik tidak lari dari sentimen asalnya sejak hari dia berkongsi puisinya.

“Saya membuat muzik kerana pada mulanya itu adalah satu bentuk terapi bagi saya, agar saya cekal mengharungi sesuatu, meluahkan keresahan saya.

Kemudian perlahan-lahan ia menjadi cara bagi saya untuk menolong orang meluahkan emosi mereka – tentang mencari seseorang yang memahami.”

– SYA

Walaupun pengaruhnya berbeza – merentasi spektrum Hip Hop dan R&B tahun 90-an hingga ke awal tahun 2000-an – SYA menyatakan bahawa inspirasi utama adalah ibunya.

Mengenai penulisan lagu, SYA juga memiliki banyak pilihan.

“Saya tidak pernah benar-benar menyoal diri sendiri dalam hal muzik yang saya sukai kerana biasanya saya boleh dapat inspirasi dari berbagai sumber. Tetapi apa yang saya rasa baik kebanyakannya dipengaruhi oleh ibu saya.”

“Kesemuanya adalah gabungan pengalaman peribadi, orang di sekitar saya atau khayalan dalam fikiran saya; semuanya dari tempat yang jujur ​​haha,​​”

– SYA

Kejayaan besar telah menjadi satu kebiasaan sejak kebelakangan ini buat SYA apabila dia mencapai kejayaan demi kejayaan sambil membuat khayalannya menjadi kenyataan. Pada bulan Januari 2019, rap gaya bebasnya, KIKA, telah mencapai tahap populariti viral, menarik perhatian ikon Hip Hop seperti Joe Flizzow dan SonaOne.

Pada bulan September 2019, dia menjulang kejayaan itu sekali lagi dengan rap gaya bebas. Berzerk. Berzerk adalah komet bercahaya yang membawa Def Jam Asia Tenggara memasuki orbit SYA – dan perjalanan seterusnya menuju ke sfera cakerawala.    

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Acara Apple Berlangsung Pada 15 September Bakal Umum iPhone 12

Seleksi Kandungan PERCUMA di Dimsum Entertainment Sepanjang September 2020