in , ,

Sunway Malls Melancar Hab Jalinan Pelanggan, Beri Pengalaman Yang Lebih Inovatif

Dalam usaha untuk memenuhi keperluan pelanggan masa kini, Sunway Malls sedang menerajui inisiatif untuk menawarkan saluran komunikasi yang baharu dan serba dinamik buat para pelanggan. K

Kesemua kakitangan Sunway Malls yang berdepan dengan pelanggan akan memakai pakaian gubahan bersama Khoon Hooi, dan pasukan Perkhidmatan Pelanggan yang terlatih dan berkemahiran akan menggunakan saluran yang disediakan di pusat beli-belah serta dalam talian untuk melayan pelanggan dalam normal baharu ini.

Sejajar dengan ‘Customer Service Week’ yang diadakan pada minggu pertama bulan Oktober pada setiap tahun untuk menghargai kepentingan perkhidmatan pelanggan, Sunway Malls (Rangkaian Pusat Beli-Belah Sunway) baru sahaja melancarkan Hab Jalinan Pelanggan yang inovatif dengan iras baharu untuk menaik taraf produktiviti serta efisiensi dalam menguruskan aset mereka yang paling bernilai – pelanggan. 

Sunway Malls memanfaatkan alatan digital untuk berkhidmat buat para pelanggan menggunakan strategi saluran pelbagai yang melibatkan platform-platform komunikasi yang popular, termasuk media sosial. Ia juga merangkumi penyempurnaan proses jalinan internal bagi saluran yang disediakan di pusat beli-belah serta dalam talian, di samping melatih pasukan Perkhidmatan Pelanggan untuk menerapkan kemahiran inovasi dan digital. Dengan Hab Jalinan Pelanggan, pasukan Perkhidmatan Pelanggan tersebut dapat melayan para pelanggan dalam normal baharu, di mana saluran tanpa sentuh, digital atau layan diri disediakan untuk keselamatan kakitangan serta para pelanggan. 

Pasukan ini menggunakan pendekatan yang mendahulukan pelanggan menerusi teknologi proprietari dan akan berinteraksi dengan pelanggan dari semua titik temu yang disediakan di setiap pusat beli-belah Sunway, ia termasuk pengintegrasian ‘chatbot’ untuk membolehkan pelanggan berkomunikasi dengan pusat beli-belah berkenaan menerusi laman sesawang, di samping penggunaan analisis sentimen untuk mengenal pasti trend pelanggan, serta pengintegrasian dengan saluran-saluran yang menghala pelanggan seperti Instagram, Twitter, Facebook, e-mel, TikTok, dan lain-lain. 

Sejak penularan pandemik, trafik dalam talian telah meningkat dan pasukan Perkhidmatan Pelanggan ini telah bertekad untuk membalas pertanyaan yang dikemukakan oleh para pelanggan melalui ‘chatbot’ dalam tempoh masa yang lebih singkat kerana pelanggan mementingkan respons segera. Pasukan Perkhidmatan Pelanggan ini juga lebih efisien kerana mereka kini boleh bekerja dari mana-mana sahaja, termasuk dari rumah untuk berinteraksi dengan pelanggan. Menerusi pendekatan yang diambil ini, pasukan tersebut mempunyai fleksibiliti untuk membekalkan perkhidmatan yang berkualiti tinggi meskipun ketika bekerja dari rumah. Pasukan tersebut memahami betapa pentingnya aspek kesegeraan dalam perihal komunikasi pelanggan dan berdedikasi untuk membekalkan kualiti bantuan yang terbaik. 

HC Chan, Ketua Pegawai Eksekutif Sunway Malls & Theme Parks berkongsi, “Berbekalkan pengalaman kami yang berusia berdekad lamanya dalam membawakan pengalaman-pengalaman yang unik dan luar biasa buat para pembeli-belah kami, Sunway Malls ingin menawarkan perkhidmatan yang terbaik kepada semua individu yang terus meyakini kami serta memilih pusat-pusat beli-belah kami sebagai destinasi beli-belah dan gaya hidup mereka, tidak kira di mana jua mereka berada. Hab Jalinan Pelanggan ini akan membantu kami mencapai sasaran untuk menawarkan pengalaman yang lebih mampan dan inovatif, juga lebih terjalin dan memuaskan bagi para pelanggan kami pada hari ini, serta hari esok.” 

Kepentingan Pelanggan 

‘Singa’ kami yang melambangkan kemesraan dan keberanian dijiwai oleh pasukan Perkhidmatan Pelanggan kami yang sentiasa bersedia untuk memberikan bantuan pada bila-bila masa. Dengan matlamat untuk membekalkan perkhidmatan yang paling cemerlang, setiap anggota pasukan ini telah dipilih dengan teliti dan dilatih dengan kemahiran yang tinggi dalam perihal pengurusan krisis, pertolongan cemas, dan kini, perkhidmatan pelanggan digital. Pasukan ini dianggotai oleh kakitangan dari pelbagai latar belakang yang menghala pelanggan seperti bekas pramugara dan pramugari, yang antaranya mempunyai pengalaman berusia lebih daripada 20 tahun dalam bidang tersebut. 

Hab Jalinan Pelanggan telah memulakan operasinya di Sunway Pyramid dan akan dilaksanakan di Sunway Malls yang berbaki mengikut peringkat sepanjang tahun ini, lantas memastikan setiap pusat beli-belah bersedia untuk mengadaptasi dan berkhidmat buat para pelanggan dengan lebih baik. 

Menaik Taraf Perkhidmatan Dengan Penuh Gaya 

Pada awal tahun ini, kesemua kakitangan perkhidmatan pelanggan di Sunway Malls seluruh negara mula menyarungkan pakaian seragam yang digubah bersama oleh Khoon Hooi. Kolaborasi antara pasukan Sunway Malls dengan pereka fesyen antarabangsa dan veteran industri fesyen Malaysia ini telah mengambil masa selama beberapa bulan untuk disempurnakan, dan perhatian yang tinggi diberikan agar hasilnya adalah praktikal dan profesional untuk melambangkan jenama Sunway Malls. Pakaian seragam tersebut menampilkan rona merah terang yang sinonim dengan Sunway Malls, serta gubahan yang menyerlahkan gaya dan keselesaan bagi pemakainya. 

Pakaian dua lapis ini terdiri daripada baju berwarna merah terang, serta pilihan antara dua skirt, lengkap dengan hijab yang secocok bagi muslimah, manakala baju kemeja, blazer, dan sut seluar disediakan bagi golongan lelaki. Nyaman dan selesa, pakaian seragam ini dipastikan sesuai untuk disarungkan oleh para kakitangan, agar mereka tampak profesional serta senang untuk bergerak. Pakaian tersebut juga dilengkapkan dengan pin lencana yang memaparkan wajah kakitangan pada baju mereka untuk memperlihatkan senyuman mereka memandangkan kesemua kakitangan tersebut akan memakai pelitup muka seperti yang diwartakan oleh kerajaan Malaysia.

Membekalkan Pengalaman Gaya Hidup Yang Terbaik Buat Semua

Sunway Pyramid juga memperkenalkan Personal Shopper Service untuk membantu pembeli-belah dengan keperluan mereka sebelum mereka perlu menjejakkan kaki di pusat beli-belah ini. Pelanggan hanya perlu melayari laman web pusat beli-belah Sunway Pyramid di www.sunwaypyramid.com dan berkomunikasi dengan kakitangan khas melalui ‘chatbot’, atau aplikasi FB Messenger. 

Pelanggan boleh menyenaraikan barangan yang mereka perlukan, lalu kakitangan pusat beli-belah berkenaan akan peroleh barangan tersebut bagi pihak pelanggan. Setelah barangan yang disenaraikan ditemui, kakitangan khas ini akan menghubungi pembeli-belah bagi menguruskan proses pembelian dan pengambilan barangan tadi. Beroperasi dari 11 pagi hingga 9 malam setiap hari, pembeli-belah perlu menghubungi kakitangan khas tersebut sekurang-kurangnya 1 hari sebelum kunjungan mereka untuk memberi masa yang secukupnya bagi pemerolehan barangan tersebut. Dengan kemudahan ini, pembeli-belah boleh berlapang dada serta menjimatkan masa. Untuk perkhidmatan, fasiliti lain serta maklumat lanjut, kunjungi laman web, aplikasi, Facebook, atau Instagram Sunway Pyramid, atau anda juga boleh bersembang dengan kami. 

Sunway Malls berwawasan menjadi pemilik-operator pusat beli-belah yang terbesar di Malaysia dengan projek-projek semasa yang meliputi NLA berjumlah 7.7 juta kaki persegi, serta projek-projek yang bakal datang berjumlah NLA 10.2 juta kaki persegi.

Pusat-pusat beli-belah tersebut ialah:-

Sunway Pyramid, Sunway City, Kuala Lumpur

Sunway Velocity Mall, Kuala Lumpur

Sunway Big Box Retail Park, Sunway City Iskandar Puteri, Johor

Sunway Putra Mall, Kuala Lumpur

Sunway Carnival Mall, Pulau Pinang

Sunway Citrine, Sunway City Iskandar Puteri, Johor

Sunway Giza Mall, Kota Damansara

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Penyanyi Floor 88, Ayie Elham Bakal Nikah dengan Nur Natasha Pertengahan Bulan Ini

Tiga Tahun Bergelar Pensyarah, Najwa Latif Sambung Pengajian Doktor Falsafah di UKM