in

Sungei Wang Bantu Stepping Stones Living Centre

PIHAK PENGURUSAN SUNGEI WANG PLAZA MEMBAWA KEGEMBIRAAN KEPADA PENGHUNI STEPPING STONES LIVING CENTRE
20 ORANG PENGHUNI REMAJA LELAKI BERSYUKUR DAPAT MENIKMATI SUASANA RUMAH CERIA

20 penghuni remaja lelaki yang kurang bernasib baik dari Stepping Stones Living Centre, Taman Seputeh diberi bantuan “makeover” rumah baru pada musim Krismas ini apabila pihak kakitangan Pengurusan Sungei Wang Plaza telah melawat ke rumah untuk menghulurkan bantuan dalam membersihkan rumah.

Sungei Wang Plaza

Projek Krismas amal yang telah diadakan pada 10 Disember 2011 dan bertemakan “My Home, My Sanctuary” menyaksikan pasukan Pengurusan mengecat dinding rumah yang bertingkat satu, menggantikan lampu yang tidak berfungsi dan suis, membersih & mengorek lumut turapan lantai dan dinding,memasang kipas siling untuk bilik, menggantikan pintu pecah dan kaca tingkap serta pendawaian. Objektif utama projek ini adalah untuk menghulurkan bantuan kepada golongan yang memerlukan serta memupuk semangat kerja berpasukan dan penglibatan kakitangan dalam projek ini dengan mendapatkan mereka sendiri untuk membersihkan tempat itu.

Stepping Stones Living Centre diasaskan oleh Pastor Johnson dan isterinya pada tahun 1998 untuk anak-anak yatim yang telah ditinggalkan, didera dan diabaikan.

Rumah ini menyediakan terapi dan perkhidmatan masyarakat dengan tujuan untuk membolehkan kanak-kanak yang kurang bernasib baik untuk mempunyai masa depan yang cerah. Pusat itu mempunyai dua lagi rumah untuk penghuni perempuan dan orang tua. Rumah No 51, Jalan Tanjong 12, Taman Seputeh adalah rumah satu tingkat khas disediakan untuk kanak-kanak lelaki dengan hanya tiga bilik kecil, tandas, kawasan mandi dan ruang tamu untuk 20 orang budak lelaki dari umur 13 tahun sehingga awal dua-puluhan.

KK Lim, Pengurus Kanan Promosi & Perhubungan Awam Sungei Wang Plaza berkata projek ini adalah sebahagian daripada program tanggungjawab sosial korporat untuk memberi sokongan tambahan kepada rumah ini dengan menjadi lebih perhatian dan tentang masalah dan komplikasi mereka. “Aktiviti ini adalah hadiah Krismas terbaik untuk anak-anak kerana rumah persekitaran yang selesa penting bagi mereka untuk mempunyai suasana hidup yang selesa, cerah dan selesa. Ini membolehkan mereka belajar dan tidur dengan lebih baik terutamanya apabila mereka tinggal bersama-sama di bawah satu bumbung. Oleh itu, projek ini ditemakan sebagai “My Home, My Sanctuary”. Kami mahu anak-anak mempunyai semangat kekitaan dengan menganggap rumah mereka ini bersama sebagai tempat perlindungan dan keselesaan mereka.

Suasana di rumah pada hari itu adalah seperti adegan dari Bengkel Santa apabila 20 kakitangan pihak Pengurusan berpakaian topi Santa tiba pada 11 pagi dan mula bekerja dengan lapisan cat, berus dan lain-lain. Proses keseluruhan mengambil masa sehari dengan beberapa bantuan tambahan dari kanak-kanak lelaki rumah tersebut.

Robin, salah seorang residensi yang berusia 14 tahun sangat gembira dan berterima kasih atas sokongan yang diberikan oleh kakitangan Pengurusan itu sebagaimana yang dia sentiasa mahukan rumah yang selesa dan cerah. Katanya, “Saya amat terharu kerana ini adalah kali pertama saya melihat kumpulan besar orang luar datang ke sini untuk cat rumah.. Seorang lagi residensi rumah, 16 tahun Samuel telah berkata bahawa kakitangan Pengurusan sangat ikhlas untuk datang mengecat sendiri rumah kerana dia sentiasa beranggapan yang kakitangan Pengurusan akan sibuk di pejabat dan tidak mempunyai masa untuk aktiviti-aktiviti seperti ini.

Projek amal Krismas ini diadakan sempena Ritzy Glitzy Christmas Ball Celebration dari 2 Disember hingga 26 Disember 2011 di Sungei Wang Plaza.

Sungei Wang Plaza

Sungei Wang Plaza

Sungei Wang Plaza

Sungei Wang Plaza

What do you think?

73 Points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

Written by Budiey (Admin)

Penggemar filem seram yang sentiasa mengemaskini pengetahuan tentang gajet & teknologi masa kini dan masih tegar menjadi penulis portal hiburan & gaya hidup sepenuh masa sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber yang aktif menemubual selebriti dan menerbitkan video Buletin Viral di Budiey Channel.

Angah Raja Lawak Suka Makan Cacing?

AirAsia Introduces Semarang & Surat Thani Destinations