in , ,

Nazeera Sardi Rebut Hati Ustaz Dalam SKRIN SENTUH HATI ERYNA

Kisah kesudahan cinta pasangan Cempaka Ellina dan Dr. Luqman lakonan mantap Eykan Farhana bergandingan dengan Daler Yusof menerusi drama bersiri “Nota Buat Cempaka” bakal berakhir 26 Julai ini.

Justeru  mengisi slot Widuri mulai 27 Julai ini, setiap Khamis hingga Ahad, pukul 7.00 malam di TV1 tidak kurang menariknya drama 13 episod bertajuk “Skrin Sentuh Hati Eryna”. Kisah kekeluargaan dan konflik membina hubungan dalam karya arahan Zek Zukri ini dihidupkan watak-watak utamanya oleh pelakon Nazeera Sardi, Faralina Idris, Naufal Hatta, Kuza, Jasmin Hamid, dan Mak Wan. 

Babak Skrin Sentuh Hati Eryna

Kenali watak Eryna anak tunggal Datin Helena, ahli perniagaan berjaya yang telah jatuh hati dengan Khusyairi seorang DJ Radio Internet. Mereka berhubung menerusi media sosial dan apabila bertemu berlaku konflik kerana Eryna baru mengetahui Khusyairi adalah OKU yang bergantung hidup dengan kerusi roda. Eryna meninggalkan Khusyairi akhirnya. 

Sementara itu Ustaz Fattah adalah guru agama yang baru pulang dari Yaman dan mengajar Al-Quran di masjid. Dia didekati oleh Ustazah Eisya yang mahu menyertai kelas Al-Quran itu. Selepas 5 tahun, pintu hati Eryna diketuk oleh Fendi namun dihalang oleh Datin Helena kerana tidak mahu anaknya dipergunakan Fendy. Mereka yakin Fendy calon suami yang baik untuk Eryna. Demi Fendy, Eryna telah tinggalkan rumah dan memutuskan persahabatannya dengan kawan baiknya, Anis.

Kisah Kekeluargaan Dalam Drama Bersiri Ini

Satu hari Eryna mula rasa ditipu dan menyesal kerana mengabaikan nasihat ibu dan rakannya. Dia mahu kembali ke pangkuan mereka. Dalam diam, Datin Helena mengaturkan dengan Navin untuk menjejaki Fendy sehingga akhirnya Eryna lihat sendiri bahawa Fendy adalah ejen pelacuran.

Fendy yang ditinggalkan berdendam kepada Eryna dan ibunya. Ustza Fattah dan keluarganya berhasrat membuka sebuah pusat pengajian Al-Quran dengan pengurusan yang lebih teratur dan modul yang berkualiti. Mereka membeli bangunan dan Ustaz Fattah mendapat sokongan penuh dari ibu dan abangnya yang sangat yakin setelah Ustaz Fattah membina nama dan reputasi dari media sosial. 

Sementara itu Khusyairi adalah seorang pengikut tegar Ustaz Fattah dan sering menggunakan kuliah ‘on-line’ Fattah sebagai bahan sampingan kepada pendengar siarannya.

Dendam Fendy terhadap Eryna dan ibunya memaksa dia untuk bertindak dan Eryna merasakan dia berdepan dengan ancaman dari Fendy. Helena enggan melaporkan pada polis kerana dia sudah ada rancangan sendiri memerangkap Fendy. Eryna juga malu kerana rakan-rakannya tidak sabar menghadiri ‘bachelor party’ tanpa mereka ketahui tragedi yang menimpa Eryna.

Lakonan Kuza Dan Mak Wan Dalam Drama Bersiri Ini

Ustaz Fattah pula merasa tertekan kerana keluarganya mula mendesak dia berkahwin dengan Ustazah Eisya. Ustaz Fattah mahu mengutamakan kelas bacaan AlQuran itu melahirkan generasi yang berilmu. Urusan perniagaan mempertemukan dia dengan Eryna dan ketampanan Ustaz Fattah membuatkan Eryna terpaut hati.

Syarikat milik keluarga Ustaz Fattah setuju berkerjasama dengan syarikat Helena bagi membina hotel patuh syariah. Eryna gembira dan mahu mengenali Ustaz Fattah dengan lebih rapat. Eryna tiba-tiba berubah dan mula meninggalkan kemungkaran. Dalam kesibukan waktu, Ustaz Fattah tetap meneruskan kuliah agamanya di media sosial dan di masjid. Kehadiran Ustazah Eisya membantu melancarkan operasi. 

Ternyata Eisya jauh lebih berkelayakan dari sangkaan awal Ustaz Fattah. Sejak perkenalan dengan Fattah, Eryna mula memberi sepenuh perhatian kepada dirinya dan syarikatnya. Dia menunjukkan minatnya terhadap Ustaz Fattah namun tiada respon yang positif sehinggalah Eryna bertudung bagi menarik perhatiannya. Malangnya, Ustaz Fattah seringkali lebih mementingkan perbincangan tentang kelas Al-Quran bersama Ustazah Eisya.

Nazeera Sardi Watak Eryna

Eryna cuba menunjukkan bahawa dia telah berubah namun Helena yakin ia hanyalah luaran semata-mata. Helena tahu anaknya memburu cinta Ustaz Fattah yang kini semakin selesa dengan khidmat Ustazah Eisya yang banyak membantu pengurusan kelas pengajian.

Eryna dan Ustaz Fattah semakin akrab dan mesra setelah kerap bertemu. Eryna meyakinkan ibunya dan rakan-rakan bahawa dia sudah berhijrah. Ustaz Fattah cuba menafikan yang dia telah jatuh cinta dengan Eryna tanpa dia sedari bahawa ibunya sedang mengaturkan dia dengan Ustazah Eisya.

Eryna dan Ustaz Fattah bertemu ibu masing-masing. Fendy kembali menghantui hidup Eryna dan mahu merosakkan hubungannya dengan Ustaz Fattah. Keluarga Ustaz Fattah membantah hasratnya memperisterikan Erina. Ustazah Eisya adalah pilihannya yang membantu kerja dakwah Fattah selama ini. Erina berusaha mendalami ilmu agama dan dia berazam untuk berhijrah sepenuhnya sehingga kehilangan kawan dan hadir musuh dengan dendam yang membara.

Keluarga Ustaz Fattah dan Erina bertemu untuk membincangkan perihal perkahwinan yang akhirnya rahsia itu terbongkar dan melukakan hati Eisya. Helena telah menerima hidayah dan turut menjejaki anaknya namun dia tiada bimbingan hingga dihina ibu Fattah.

Ustaz Fattah dan Eryna disatukan dalam majlis pernikahan yang serba sederhana namun Eryna berdepan dengan memori lampau yang perlu diselesaikan satu demi satu. Fendy mengugut menuntut wang atau gambar lama disebarkan manakala Khusyairi pula kecewa kerana Eryna yang menghilang selama ini telah bernikah dengan sahabat baiknya.

Selepas Eryna dan Ustaz Fattah disatukan, mereka perlu menyelesaikan kemelut yang belum berkesudahan. Khusyairi, Fendy dan ustazah Eisya masih menyimpan memori lampau dan Ustaz Fattah dengan tenang cuba menyelesaikan satu demi satu.

Eryna dan Ustaz Fattah diserang netizen dengan tohmahan, fitnah dan sebaran gambar palsu yang menggugat rumah tangga yang baru dibina. Fendy berkerjasama dengan Fify untuk merosakkan nama baik Ustaz Fattah. Helena punya bukti dan bersedia mengambil tindakan guaman ke atas mereka berdua. Adakah kemelut yang menghantui keluarga Fattah dan Eryna berakhir? 

Bagi mereka yang tidak sempat untuk menonton di TV, mereka berpeluang menontonnya menerusi portal online, Myklik (myklik.rtm.gov.my). Rancangan ini juga dapat ditonton melalui rtm mobile. Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.

Eryna. Eisya. Hanis. #Skrinsentuhhatieryna
Faralyna Lakon Watak Eisya Zulaikha

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Agong 2019 1 | 16

Majalah 3 Bakal Siar Upacara Adat Istiadat Upacara Pertabalan Agong

Agong 2019 1 | 17

Astro AWANI bawa program khas #AgongKita