in ,

Siri Inggeris THE LIBRARIANS Kisah Penyelamat Barang Artifak

Mengangkat tema perjuangan dan pengembaraan sekumpulan manusia menjaga serta memelihara keselamatan barangan artifak, ikuti drama bersiri Inggeris bertajuk The Librarians disiarkan Radio Televisyen Malaysia (RTM) mulai 1 September ini, setiap Ahad, pukul 8.30 malam menerusi saluran TV2.

Drama ini mengisahkan sekumpulan manusia ditugaskan untuk menjaga barangan artifak yang mempunyai kepentingan berkaitan dengan keselamatan manusia. Mereka berhadapan dengan sebuah firma yang berniat jahat dengan menyalah gunakan artifak bagi mewujudkan kuasa sihir untuk kepentingan peribadi. Pengembaraan kumpulan tersebut penuh mencabar dengan pelbagai misteri yang perlu dihadapi mereka demi mencapai misi yang ditugaskan.

The-Librarians-Di Tv2

Menerusi episod siarannya siri ‘The Librarians” yang popular memperkenalkan ahli-ahli baru kumpulan kuno yang melindungi artifak mistik. Menyembunyikan identiti di sebalik tugasan di Perpustakaan Awam Metropolitan, ketua mereka iaitu Flynn Carsen, menggalas tugas yang sangat merumitkan. 

Untuk membantu melancarkan tugasannya, Library telah melatih penjaga baru iaitu Eve Baird (Rebecca Rominjn), ejen pencerobohan yang bertanggungjawab terhadap keselamatan organisasi dan Jacob, yang mempunyai pengetahuan ensiklopedia seni, seni bina dan sejarah. Ada juga ahli kumpulan bernama Cassandra, yang mengaitkan halusinasi pendengaran / sensori ke ingatan; selain Ezekiel, seorang pencuri yang mahir dan juruteknik pakar. Mereka kesemuanya memohon untuk menjadi pustakawan.

Di tempat mereka, ahli Library sedia ada iaitu Flynn Carsen (Noah Wyle) sedang mencari ahli baru menggantikan yang lama (yang hilang masa penerbangan). Keempat-empat mereka kemudiannya diterima menjadi pasukan baru Library untuk menyelesaikan misteri yang mustahil seperti memulihkan artifak yang kuat, dan bertarung dengan ancaman ghaib, terutama pasukan Serpent Brotherhood yang dipimpin oleh Dulaque yang misteri (Matt Frewer).

Seterusnya menonjolkan sepasang penjahat baru, kedua-duanya dari fiksyen: Prospero (Richard Cox), dari Shakespeare’s The Tempest, dan Moriarty (David S. Lee), ketua musuh Sherlock Holmes. Yang terdahulu dikelaskan sebagai kejahatan yang lebih besar, cuba menggunakan sihir untuk memusnahkan dunia untuk membuat pelbagai lagi kejahatan seperti yang diinginkannya.

Moriarty adalah lebih daripada tokoh jahat terkenal yang dekat dengan Prospero tetapi sanggup berpihak kepada Library apabila ia merasakan sesuai dengan minatnya sendiri.

Siri ini tambah menarik dengan memperkenalkan seorang penjahat baru, Apep, God of Chaos Mesir. Setelah dikalahkan oleh ahli kumpulan Library pertama, Judson dan penjaganya, Charlene, beliau secara misteri dibangkitkan semula ketika banyak pihak cuba memulakan misi untuk melepaskan kejahatan masing-masing ke dunia.

Ketika cuba menghentikan Apep, aksi-aksi ahli kumpulan Library diselidiki oleh Jenderal Cynthia Rockwell (Vanessa Williams) dari sebuah badan rahsia baru yang dipanggil D.O.S.A. (Jabatan Anomali Statistik).

Ikuti banyak lagi aksi menarik arahan Dean Devlin yang menonjolkan lakonan mantap Lindy Booth, Christian Kane, John Kim, Noah Wyle dan Rebecca Romijn ini di TV2.

Bagi mereka yang tidak sempat untuk menonton di TV, mereka berpeluang menontonnya menerusi portal online, Myklik (myklik.rtm.gov.my). Rancangan ini juga dapat ditonton melalui rtm mobile. Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Sufian Suhaimi | 12

Lestarikan Batik ‘Tie Dye’, Fairuz Ramdan Tampilkan Koleksi Colours Of Unity

Shawn Lee | 13

Fitbit Launches Versa 2