Sinopsis Filem Pensil Arahan M. Subash

blogPengarah:
M.Subash

Tenaga Karyawan
Pelakon:
1.M.Subash – Pelakon Utama
2.Rominah Sidek- Pelakon Utama
3.Khatijah Tan- Pelakon Pembantu
4.Maimon Mutalib- Pelakon Utama
5.Jalil Hamid- Pelakon Pembantu

Krew:
1.Indra Che Muda (Abang) – Jurukamera dan pengarah fotografi
a.Jangan Pandang Belakang
b.Cicak-Man
c.Buli
d.Baik Punya Cilok
2.Rashid-Audio
3.Bhai-Audio

Pengarah dan penulis:
1.M.Subash (fdam)

Syarikat Penerbit:
1.Genius Parade Sdn Bhd

Penerbit:
1.Surenthar

Sinopsis Filem Pensil
Mengisahkan seorang budak cacat dari segi fizikal setelah menghidap demam panas sewaktu berusia lapan bulan. Walaupun cacat, Badrul sayang ibunya. Badrul juga mempunyai nilai-nilai dan sikap menghormati orang-orang tua.

Dia juga taat kepada ajaran agama. Badrul terpaksa menjual keropok dan bubur untuk menyara ibu dan dirinya. Dia akan mengharungi pelbagai masalah kerana ada segelintir penduduk di kampung itu yang suka menghina dan mencacinya.

Ibunya kehilangan kakinya disebabkan oleh penyakit kencing manis. Badrul berhasrat untuk mengumpul duit secukupnya untuk membelikan ibunya kaki palsu. Badrul juga mempunyai kebolehan untuk melukis.

Mak Nek adalah teman baik Badrul yang juga merupakan neneknya. Mak Nek adalah tempat dimana Badrul akan mendapat kasih saying dan perhatian. Di kampung itu juga tinggal seorang yang sakit jiwa kerana telah didera oleh bapanya semasa kecil lagi, bernama Junid.

Junid diasuh dan akan mendapat nasihat dari Badrul. Kedua-dua yang dianggap “cacat” oleh masyarakat akan menjadi sahabat baik. Badrul akan memperkenalkan ajaran Islam yang sebenarnya kepada Junid.

Badrul yang tidak mementingkan kebendaan hanya mengharapkan kasih sayang dari ibunya. Badrul akan  meneruskan cita-citanya untuk menjadi seorang pelukis dan sekaligus membahagiakan ibunya.

[tags]filem pensil, kotak hitam, ulasan pensil, pencil, Surenthar, cacat, muka, keropok, cinta Q, zizan, bolos, sindrom down[/tags]

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Gambar Rozita Che Wan @ Movie Carnival 2008

Sekitar Perlawanan Persahabatan Sempena EURO 2008 Sorakan Emosi VS UiTM