Sinopsis Filem Forbidden Kingdom Lakonan Jet Li & Jackie Chan

Arahan : Rob Minkoff
Penerbit : Casey Silver
Pelakon : Jet Li, Jackie Chan, Chou, Micheal Angarano, Yifei Lui, Bing Bing Li, Morgan Benoit
Diterbitkan oleh : The Weinstein Company

Filem Forbidden Kingdom merupakan sebuah filem bergenre aksi, fantasi, penggembaraan dan lucu. Ia memulakan tirai tayangan dengan kisah seorang remaja Amerika bernama Jason (lakonan Angarano) di abad ke-21 yang sangat meminati filem-filem aksi kung-fu dari Hong Kong. Ketika membeli klip filem Hong Kong di sebuah kedai, Jason tertarik pada sebilah tongkat yang kelihatan antik dan unik tanpa mengetahui latar belakangnya.

Tiba-tiba, Jason telah mendapati dirinya berada di zaman lama China. Rupa-rupanya, tongkat tersebut adalah tongkat sakti yang digunakan oleh Monkey King pada 500 tahun dulu ketika menentang Maharaja Jade dari pasukan Warlord.
 
Sementara itu, Monkey King telah diajak memperlihatkan kekuatan masing-masing di istana Maharaja Jade. Namun, Maharaja Jade (Collin Chou) telah menipu Monkey King sehingga dia menjadi batu dan tongkat sakti tersebut dicampak ke tengah-tengah negeri. Menurut ramalan, seorang remaja dari dunia luar akan menjumpai  tongkat sakti dan mencari Monkey King yang telah bertukar menjadi batu.

Jason memulakan pengembaraannya untuk mengembalikan tongkat sakti tersebut kepada Monkey King dengan sahabat baru yang ditemui iaitu Mahaguru kungfu, Lu Yan (Jackie Chan), Silent Monk (Jet Li) dan Golden Sparrow (Crystal Liu Yi Fei), yang mengetuai penggembaraan tersebut.

Penggembaraan mereka dihalang oleh sekutu Maharaja Jade iaitu Ni Chang yang berambut putih (Li Bing Bing). Sepanjang penggembaraannya Jason belajar mengenai kejujuran, kesetiaan, persahabatan dan erti sebenar kung-fu.

Jika nak tahu samada Jason dan rakan-rakannya berjaya mengembalikan tongkat sakti atau tidak dan mampukah Jason pulang ke zamannya semula,  para peminat sekalian kenalah tengok sendiri filem ini di pawagam. Jom serbu!

kredit: Mangga Online

 

[tags]forbidden kingdom, film, movie, review, Jet Li, Jackie Chan, Chou, Micheal Angarano, Yifei Lui, Bing Bing Li, 4 digits, Blog, chan lillian, funny, hong kiat, Idea, john chow, liew cf, make money online, money, nice number, short interview, Soccer, tips, toothbrush, toothpaste, anjing, anti hujan, crowd, etwo, ezzah, fuck, gambar, gay, gigs, homophobic, hujan, hujanjing, indie, johor[/tags]

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Gambar Kahwin Wedding Rosma dan Khai Bersanding

BAND SWEET CHARITY – MALAY ROCK ICON HISTORY