in , ,

Simbolik Kesyukuran Fattah Amin dalam Lagu SINAR SELAWAT

Tiada yang lebih indah selain memanjatkan doa dan menzahirkan kesyukuran kepada Allah SWT atas kurniaan paling berharga yang dinanti-nantikan oleh setiap pasangan yang bergelar suami isteri.

Tiada yang lebih indah selain memanjatkan doa dan menzahirkan kesyukuran kepada Allah SWT atas kurniaan paling berharga yang dinanti-nantikan oleh setiap pasangan yang bergelar suami isteri.Pasangan popular, Fattah Amin dan Nur Fazura juga mempunyai cara tersendiri untuk menterjemahkan perasaan terindah selepas dikurniakan kiriman agung daripada Allah SWT dengan kelahiran cahaya mata sulung, Nur Fatima Aisya pada 2 Oktober lalu.

Menzahirkan kesyukuran atas hadiah paling berharga dalam hidupnya dan isteri, Fattah yang terlebih dahulu muncul dengan single kerohanian, Kiriman Agung menghadirkan sebuah lagi single istmewa iaitu Sinar Selawat.

Simbolik Kesyukuran Fattah Amin dalam Lagu SINAR SELAWAT

Jika Kiriman Agung menjadi doa dan harapannya ketika menanti kedatangan cahaya mata sebagai penyeri hidupnya, Sinar Selawat pula menjadi simbolik penghargaan dan tanda kesyukuran Fattah selepas bergelar bapa.

Karya yang menyimpan makna tersendiri itu direalisasikan menerusi kerjasama kedua dengan komposer terkenal, Hafiz Hamidun serta penulis lirik prolifik, Ahmad Fedtri Yahya.

Fattah berkata, Sinar Selawat menterjemahkan kebahagiaan yang menghuni sudut hatinya selepas bergelar bapa kepada seorang puteri yang comel.

“Sinar Selawat menterjemahkan suara hati dan perasaan bersyukur saya apabila dikurniakan Allah SWT dengan anugerah terindah dalam hidup iaitu zuriat.

“Seperti pasangan lain, saya dan isteri juga mendambakan kehadiran cahaya mata sebagai pelengkap kehidupan rumah tangga kami berdua. Alhamdulillah, penantian dan doa kami selama ini terjawab dengan kehadiran Nur Fatima Aisya pada 2 Oktober lalu.

“Momen itu terlalu bermakna dan ia menjadi kenangan paling manis buat saya serta isteri. Kemanisan itu lebih dirasai apabila kehadiran permata hati saya itu itu turut diraikan dengan iringan selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW,” katanya.

– Fattah Amin
Simbolik Kesyukuran Fattah Amin dalam Lagu SINAR SELAWAT

Fattah mengakui, projek istimewa kedua sempena kelahiran anak sulungnya itu begitu dekat dengan hatinya. Sepanjang proses rakaman berlangsung, hatinya begitu tersentuh dengan bait indah lirik yang digarap kemas Ahmad Fedtri.

“Sebagai penulis lirik berpengalaman, Ahmad Fedtri begitu memahami, malah berjaya menyelami segala yang terpendam dan terbuku di sudut hati saya ketika menempuh perjalanan untuk menjadi seorang bapa.

“Dia juga berjaya menterjemahkan perasaan bertuah dan terharu saya apabila diberikan Allah SWT peluang berharga untuk menikmati setiap momen istimewa yang mengubah seluruh kehidupan saya sejak kelahiran Nur Fatima Aisya. 

“Setiap bait menyimpan makna yang tersendiri dan ia menjadi lebih indah apabila diselitkan dengan puji-pujian terhadap Allah SWT serta selawat sebagai simbolik kesyukuran saya meraikan kehadiran zuriat pertama dalam hidup,”

– Fattah Amin

Sementara itu, Hafiz Hamidun sebagai komposer berkata, peluang bekerjasama dengan Fattah ketika rakaman lagu Kiriman Agung dahulu memudahkan dia memahami apa yang dimahukan jejaka itu dalam menghasilkan Sinar Selawat.

“Ketika menghasilkan Kiriman Agung, saya cuba memahami perasaan Fattah dan isterinya yang begitu mendambakan kehadiran zuriat dalam rumah tangga mereka.

“Saya jadikan zikir-zikir amalan memohon zuriat sebagai asas utama untuk dijadikan melodi dan hasilnya begitu menyentuh perasaan.

“Menerusi Sinar Selawat pula, saya cuba menterjemahkan perasaan syukur dan terharu pasangan itu apabila doa mereka untuk menimang cahaya mata dimakbulkan Allah SWT,”

– Fattah Amin
Simbolik Kesyukuran Fattah Amin dalam Lagu SINAR SELAWAT

Menyifatkan Fattah sebagai anak seni yang serius dan profesional dalam menjalankan peranannya, Hafiz berkata, dia tidak berdepan sebarang masalah ketika proses rakaman berlangsung.

“Bekerja dengan Fattah sangat mudah. Sesi rakaman berjalan dengan lancar kerana dia serius bekerja dan memahami tanggungjawabnya di studio rakaman. 

“Fattah juga memberikan sepenuh kepercayaan kepada saya untuk menerbitkan lagu tersebut.  Saya tidak mengambil masa yang lama untuk proses memasukkan vokal kerana Fattah membuat persediaan rapi sebelum melangkah ke studio.

“Disiplin tinggi yang ditunjukkan Fattah membuatkan proses rakaman berjalan dengan mudah,”

– Fattah Amin

Meskipun seni penulisan lirik bukan lagi sesuatu yang asing buat dirinya, Ahmad Fedtri mengakui, dia berdepan cabaran tersendiri ketika diberi kepercayaan untuk menghasilkan lirik lagu Kiriman Agung dan Sinar Selawat. 

“Kedua-dua lagu itu perlu menterjemahkan perjalanan emosi yang dilalui pasangan popular berkenaan. Menerusi Kiriman Agung, saya menterjemahkan suara dan pengharapan mereka dalam menantikan kehadiran zuriat sebagai pelengkap hidup.

“Untuk Sinar Selawat pula, saya cuba menggambarkan perasaan terharu dan syukur mereka apabila impian menimang cahaya mata menjadi kenyataan.

“Kehadiran permata berharga dalam hidup mereka itu saya terjemahkan sebagai Sinar, manakala Selawat pula dialunkan untuk mengiringi permulaan perjalanan hidup insan yang begitu mereka dinanti-nantikan,”

– Fattah Amin
Simbolik Kesyukuran Fattah Amin dalam Lagu SINAR SELAWAT

Seperti Hafiz, Ahmad Fedtri turut mengakui, mudah bekerjasama dengan Fattah yang sentiasa memberikan komitmen jitu dalam memastikan mutu nyanyiannya memperlihatkan kematangan.

“Mendengar sentuhan akhir lagu ini, saya memuji Fattah yang berjaya melunaskan tanggungjawabnya dengan begitu baik. Lagu ini cukup serba-serbi, malah Fattah memberikan mutu persembahan yang melangkaui jangkaan saya.

“Saya sudah terbiasa mendengar demo lagu ini yang dirakamkan Hafiz, namun Fattah berjaya menyuntik kelainan dalam mencorakkan Sinar Selawat supaya menjadi versinya sendiri.

“Saya dapat rasakan penghayatan dan emosi yang disalurkan Fattah dalam menjiwai lagu yang menggambarkan perasaannya selepas bergelar bapa,”

– Fattah Amin

Diterbitkan Universal Music Malaysia, Sinar Selawat akan dilancarkan di semua platform digital bermula 11 Disember ini, jam 12 tengah malam. 

Video muzik Sinar Selawat pula bakal menemui peminat pada tarikh sama bermula jam 9 malam.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Elfira Loy Dilantik Jadi Duta Pelitup Muka Jenama HIMAYA

Ramai Pelancong Memilih Penginapan Yang Lebih Mewah untuk Sambut Tahun Baharu