in , ,

Senarai Top 5 Pencalonan GEMPAK MOST WANTED AWARDS (GMWA) 2022

Top 5 finalis personaliti dan bakat digital menjadi pertaruhan buat julung kalinya dalam 9 kategori & 1 kategori utama

Debaran kian terasa dan kompetisi menjadi nyata selepas Gempak, jenama hiburan digital No.1 Malaysia, mengumumkan Top 5 finalis bagi kesemua sembilan kategori yang dipertandingkan dalam acara kemuncak mereka, Gempak Most Wanted Award 2022 atau GMWA 2022 secara umum pada majlis sidang media yang berlangsung hari ini di Regal Space, Bandar Damansara Perdana, Selangor. 

Buat julung kalinya, acara anugerah ini mencalonkan kandungan-kandungan terhangat pilihan peminat di arus media sosial oleh program hiburan Gempak Most Wanted untuk mengiktiraf personaliti dan bakat digital terkemuka dalam industri hiburan tempatan. Senarai pencalonan akhir adalah berdasarkan kepada pencalonan yang dibuat oleh peminat serta label atau syarikat naungan menerusi platform digital Facebook, Instagram, TikTok, Youtube dan Twitter. 

Senarai Top 5 Pencalonan GEMPAK MOST WANTED AWARDS (GMWA) 2022

Untuk makluman, pencalonan anugerah ini diambil kira untuk kandungan di antara 12 Oktober 2021 sehingga 12 November 2022 sahaja. Fasa undian kedua (Top 5) telah pun dilakukan oleh pihak Juri Profesional pada 29 November lalu dan undian bagi pemenang utama bagi setiap kategori akan dibuka pada 15 Disember 2022 sehingga 15 Januari 2023 di laman sesawang rasmi Gempak Most Wanted. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.gempakmostwantedawards.com. 

Menampilkan artis-artis ternama serta kehadiran bakat personaliti baharu dalam pencalonan GMWA 2022, anugerah ini mengangkat prestasi dan reputasi mereka sebagai ‘digital content creator’ serta memberi peluang kepada personaliti media sosial yang sedang meningkat naik untuk mencipta nama sejajar dengan yang sudah berkecimpung dalam dunia hiburan digital. 

Dolla, kumpulan pop popular Malaysia adalah antara yang tercalon dalam dua kategori iaitu ‘Video Muzik Tergempak 2022’ dan ‘Lagu Trending Tergempak 2022’ bersama-sama Janna Nick menerusi lagunya yang bertajuk Gatal dan juga pasangan duet yang popular menerusi lagi Casablanca, Naufal Azrin & Nuha Bahrin

Senarai Top 5 Pencalonan GEMPAK MOST WANTED AWARDS (GMWA) 2022

Namie SMY, salah seorang peserta kumpulan UBI yang menjuarai Muzikal Lawak Superstar musim ketiga turut tercalon dalam kategori ‘Digital Content Creator Tergempak 2022’ di samping Khairul Aming dan Ryan Bakery

Menggegarkan semua rakyat Malaysia dengan pendedahan wajah anaknya buat pertama kali di media sosial, video anak sulung kepada pelakon, pengacara dan usahawan ternama, Noor Neelofa iaitu Bilal turut menyaingi dalam acara anugerah ini dalam kategori ‘Video Trending Tergempak 2022’ bersama video Swipe Challenge oleh Meerqeen, video Abe Bomba, video Adik Curi Frame Awani serta Mark O’dea & Arieff Yong. 

GMWA 2022 juga akan mempersembahkan anugerah utamanya iaitu ‘Gempak Most Wanted 2022’ berdasarkan jumlah keseluruhan undian peminat daripada kesemua kategori. 

Selain itu, acara berprestij GMWA 2022 juga akan dimeriahkan dengan persembahan istimewa daripada De Fam, Bunkface, Haqiem Rusli, The Gadys, Sara Sisters dan ramai lagi, meletakkan pentas kemuncak anugerah ini setanding kemegahan malam anugerah Grammy Awards yang pasti akan mengujakan semua penonton. 

Malam anugerah GMWA 2022 akan dikemudikan oleh hos tetap program mingguan Gempak Most Wanted iaitu Amelia Henderson dan Sean Lee serta akan ditemani dua lagi hos popular sebagai kejutan. 

Manakala, pembukaan malam anugerah tersebut akan dimulakan dengan acara Karpet Magenta yang akan dihoskan oleh Isha Norsham dan Daniel Cheang di mana akan turut menjadi hos kepada Gempak Most Wanted Award 2022 Live+ menerusi platform digital Astro Gempak. 

Gempak Most Wanted Awards 2022 ini juga dikuasakan oleh Astro Fibre. Dengan proposisi ‘Ini Bukan Sembang Kencang, Ini barulah Wifi Kencang!’, Astro Fibre memberikan rangkaian internet yang pantas dengan serendah RM99 sebulan. Untuk melanggani Astro Fibre, layari astrofibre.com.my. 

Menampilkan konsep vibrant, trendy & bold, acara berprestij GMWA 2022 bakal menemui para penonton pada 26 Februari 2023 secara langsung dari Dewan Auditorium MBSA, Shah Alam, eksklusif di platform Astro Ria (104) dan platform penstriman Youtube dan Facebook Astro Gempak. Yang penting, trending! 

PETIKAN KENYATAAN RASMI WAKIL GEMPAK 

Syazwan Zakariah
Ketua Content Studio Astro 

Senarai Top 5 Pencalonan GEMPAK MOST WANTED AWARDS (GMWA) 2022

“Sempena ulang tahun ke-10 Astro Gempak, kami merasakan inilah waktu yang paling tepat untuk meraikan bakat-bakat dan personaliti yang lahir dari dunia digital menerusi Gempak Most Wanted Awards (GMWA) 2022. 

Sebagai jenama No.1 hiburan digital di Malaysia, kami berharap penganjuran acara ini dapat memberi lebih penghargaan, motivasi dan galakan kepada barisan ‘content creator’ di luar sana, sama ada yang baru mahupun yang berpengalaman. 

Astro Gempak melihat generasi ‘content creator’ hari ini mempunyai kuasa yang sangat besar dalam mempengaruhi dan memberi inspirasi kepada masyarakat. Justeru, pemilihan calon-calon untuk anugerah ini melalui proses tapisan yang ketat dan mengambil kira pandangan dari pelbagai pihak professional selain pencalonan dari pihak awam. 

Sebagai penerbit dan penyiar, kami mahu memastikan barisan calon dan pemenang nanti bukan sekadar menghiburkan dan ‘trending’ di pelbagai platform media sosial, tetapi yang paling utama adalah kandungan yang dihasilkan itu membawa nilai-nilai positif dan memberi manfaat. Besar harapan kami agar GMWA 2022 menjadi medan perintis untuk ‘content creator’ terus berdaya saing dalam menghasilkan kandungan berkualiti.” 

SENARAI CALON TOP 5 & KATEGORI GMWA 2022 

Senarai Top 5 Pencalonan GEMPAK MOST WANTED AWARDS (GMWA) 2022
Senarai Top 5 Pencalonan GEMPAK MOST WANTED AWARDS (GMWA) 2022
Senarai Top 5 Pencalonan GEMPAK MOST WANTED AWARDS (GMWA) 2022

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

RENTAK BUMI

Rentak Bumi 2.0 Terima Sambutan Hebat, Bukti Pementasan Budaya Relevan

Travie McCoy

Travie McCoy Tampil Dengan Konsert Pertama Di Malaysia Pada Malam Tahun Baru