in ,

Senarai Penuh Pemenang MET10 Awards 2016

Sebagai pembuka tirai bagi acara MET10 Awards, peminat bakal menyaksikan kehadiran beberapa rapper terkenal tanahair seperti Kumpulan Kartel (Joe Flizzow, Altimet dan SonaOne), kumpulan pop rock Paperplane Pursuit dan Resh yang pernah tersenarai dalam Carta di US, dan De Fam yang akan menggegarkan pentas dengan lagunya terhangat mereka berjudul ‘SUPEGIRLS’.

Ternyata, MET10 Awards pastinya menjadi malam yang penuh bertenaga dengan adanya persembahan-persembahan oleh artis popular tanahair!

Untitled

MET10 AWARDS Beri Pengiktirafan Kepada Para Penggiat Muzik Inggeris Tempatan

[dropcap]M[/dropcap]ET10 Awards merupakan sebuah Anugerah bertujuan untuk meraikan kejayaan serta memberi pengiktirafan kepada barisan artis Malaysia yang menyanyikan lagu berbahasa Inggeris yang mengungguli carta mingguan Malaysia English Top 10 (MET10) setiap hari Ahad dari jam 3 hingga ke 4 petang di hitz fm. MET10 telah diperkenalkan pada tahun 2000, dan telah melaksanakan anugerah pertamanya pada tahun 2005.

NEWCOMER DE FAM TAKES HOME TWO AWARDS – BREAKTHROUGH ACT AND BEST SONG

NO CATEGORY WINNER
1 MET 10 BEST MALE ARTIST OJ Law
2 MET 10 BEST FEMALE ARTIST ELIZABETH TAN
3 MET 10 BEST BAND/GROUP TRES EMPRE
4 MET 10 BEST MUSIC VIDEO BANANA <JIN HACKMAN>
5 MET 10 BREAKTHROUGH ACT DE FAM
6 MET 10 BEST LIVE PERFORMER KYOTO PROTOCOL
7 MET 10 BEST SONG #SUPERGIRLS <DE FAM>
8 TUNE TALK HALL OF FAME OAG

Buat julung-julung kali diadakan, pentas anugerah ini turut menggabungkan beberapa hos sampingan antaranya seperti Jake Abdullah, Jason Lo, Arnold Loh dan Ryan Matjeraie untuk memeriahkan lagi pentas di StarXpo Centre @ KWC Fashion Mall pada hari Sabtu (16 Januari) selama 3 jam.

Menurut Raqeem Brian selaku Pengurus Rangkaian Kandungan hitz fm dan ERA fm,

“Pihak kami menggabungkan keempat-empat pengacara kerana, pada asalnya Carta MET10 sememangnya dikendalikan oleh Arnold dan Ryan , sebelum Jake dan Jason mengambil alih pada Oktober tahun lepas. Kami fikir, ini mungkin sebuah kombinasi yang agak menarik untuk menghidupakn lagi pentas MET10 Awrads. Jadi, insitiatif ini dianggap sesuatu yang akan menaikkan tahap kegembiraan para penonton. Mereka juga akan menjadi sebuah gandingan pengacara yang hebat kerana mereka sangat meghiburkan.”

“Saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua peminat muzik Inggeris tempatan yang sudi meluangkan masa mereka pada malam kemuncak ME10 Awards. Setinggi-tinggi ucapan tahniah kepada semua calon dan para pemenang yang berjaya merangkuli anugerah,dan kami sememangnya menunggu muzik-muzik terbaharu daropada anda untuk dimainkan di hitz fm. Tidak lupa juga kepada barisan artis yang membuat persembahan pada mala mini, penyampai anugerah dan paling penting adalah semangat pasukan yang ada demi menjayakan anugerah berprestij ini dengan jayanya.”

Salah satu acara kemuncak pada malam ini adalah kehadiran sebuah kumpulan yang pernah mencetuskan fenomena baru muzik tanahair iaitu OAG dengan lagunya berjudul ‘TV 60-an’.

Apabila OAG mula beraksi dengan lagu meletopnya, pasti penonton akan menjerit keriangan sebagai tanda kerinduan mereka! Persembahan lain termasuklah penyanyi rock indie terkenal OJ Law, Jin Hackman, yang popular sebagai seorang rapper bercerita tentang bagaimana jika kite menjadi pisang berjudul “Banana” kita kanak- dan kumpulan rock Kyoto Protocol.

MET10 Awards turut menampilkan beberapa nama besar pemuzik dan selebiriti tekenal tanahair seperti Liyana Fizi, Moots (Popshuvit), Mookie (One Buck Short), Dangerdisko, Shawn Lee, DJ Leng Yein, Hunny Madu, MaxMan TV and hitz fm clan Ean, Arnold, RD, Alexis, Ryan, Adam Izzy, Sher, Michelle dan Juanita.

Ditaja oleh Tune Talk, juga MET10 Awards kali ketiga ini akan ke udara secara langsung di hitz fm.

Untitled

SENARAI PENCALONAN MENGIKUT KATEGORI

SENARAI PENCALONAN MENGIKUT KATEGORI

KATEGORI NAMA-NAMA CALON
MET 10 BEST MALE ARTIST

 

(ARTIS LELAKI TERBAIK)

BALAN KASHMIR
KARMAL
JIN HACKMAN
RESH
OJ LAW
ROSHAN JAMROCK
MET 10 BEST FEMALE ARTIST

(ARTIS WANITA TERBAIK)

EUNICE HOO
DASHA LOGAN
TALITHA TAN
FROYA
ELIZABETH TAN
 

MET 10 BEST BAND/GROUP

 

(BAND/KUMPULAN TERBAIK)

TRES EMPRE
PASTEL LITE
KYOTO PROTOCOL
DE FAM
PAPERPLANE PURSUIT
MET 10 BEST SONGS

 

(LAGU TERBAIK)

RESH <HALF THE MAN>
OJ LAW <INTROVERT>
DE FAM <#SUPERGIRLS>
JIN HACKMAN <BANANA>
PAPERPLANE PURSUIT <WHO’S GONNA STOP ME?>
ROSHAN JAMROCK <THE BOSS>
MET 10 BEST LIVE PERFORMER

 

 

(PERSEMBAHAN ‘LIVE’ TERBAIK)

PAPERPLANE PURSUIT
KYOTO PROTOCOL
JIN HACKMAN
RESH
TRES EMPRE
MET 10 BEST MUSIC VIDEO

 

(MUZIK VIDEO TERBAIK)

PAPERPLANE PURSUIT <WHO’S GONNA STOP ME?>
JIN HACKMAN <BANANA>
DE FAM <SUPERGIRLS>
OJ LAW <INTROVERT>
GOLDFISH & BLINK <SOMEWHERE NEW >
RESH <HALF THE MAN>
MET 10 BREAKTHROUGH ACT DE FAM
GTEXPERIMENT
JON LIDDEL
EUNICE HOO
ALI AIMAN
+2DB

Untitled

Untitled

Untitled

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

AirAsia Lancar Penerbangan Terus ke Shantou China

AirAsia Anjur Gerakan Kesedaran Alam Sekitar Green24