in , ,

Senarai Penuh Pemenang Anugerah Seni BOH Cameronian Ke-18

Anugerah seni persembahan terulung Malaysia kembali dengan penuh kemeriahan dan buat pertama kalinya diadakan di pentas teater!

Selepas senyap selama hampir tiga tahun, Anugerah Seni Cameronian BOH membuat kemunculan semula dan kali ini lebih hebat dan berapi!

Anugerah Seni Cameronian BOH Ke-18 (18BCAA) menyampaikan 30 anugerah dan sejumlah wang tunai RM44,000 buat penggiat seni dari pelbagai bidang termasuk tarian, muzik, teater muzikal dan teater di Stage 1 PJPAC, sebuah ruang seni persembahan yang dilengkapi dengan peralatan berteknologi terkini bertempat di Pusat Membeli Belah 1 Utama, 1 Utama E. 

Senarai Penuh Pemenang Anugerah Seni BOH Cameronian Ke-18

Majlis penganugerahan ini bukan hanya dikendalikan oleh seorang tetapi empat hos diikuti dengan rentetan lagu dan tarian, serta Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat!

Acara itu dibawakan oleh BOH Plantations dan Kakiseni, dengan firma perakaunan bertauliah BDO Malaysia sebagai rakan pengundian baharunya. Ia dihadiri oleh Ketua Pegawai Eksekutif BOH Plantations Sdn Bhd Jason Foo, Presiden Persatuan Kakiseni Low Ngai Yuen dan beberapa tokoh industri seni termasuk penerbit-pelakon Puan Sri Tiara Jacquelina, Ketua Pegawai Eksekutif di Yayasan Sime Darby Dr. Hjh. Yatela Zainal Abidin, Wanita Pertama Teater Malaysia Dato’ Dr. Faridah Merican dan pemuzik dan pengasas Penang House of Music Paul Augustin, antara lain.

Dalam ucapan perasmiannya, Ketua Pegawai Eksekutif Foo mengucapkan sekalung tahniah kepada semua pemenang malam itu dan memberikan pujian istimewa buat semangat ketekunan dan keazaman semua yang terlibat dalam sektor seni persembahan tempatan yang berjaya melalui pandemik COVID-19 2020-2022.

“Anugerah Seni BOH Cameronian, yang pertama dilancarkan pada 2002, sentiasa menjadi pencapaian industri yang dinanti-nantikan untuk meraikan bakat, kontribusi dan inspirasi cemerlang dalam industri seni persembahan.

“Edisi ke-18 tahun ini membawa maksud yang lebih mendalam. Ia adalah bukti kuat kepada kemahuan jiwa manusia, yang memberi tumpuan kepada semangat, ketabahandan versataliti. Faktor ‘ummph’ ini telah membantu penggiat seni dalam mengharungi tahun-tahun sukar untuk terus berada di landasan.

“Hasilnya,  kini kita berada di ambang permulaan baharu untuk meraikan ‘A New Day Setia Pada Senimu’. Mulai sekarang,kami yakin industri seni persembahan boleh mencapai tahap kecemerlangan kreatif ke aras yang lebih tinggi,” kata Foo.

Presiden Persatuan Kakiseni, Low Ngai Yuen, menerangkan dengan lebih lanjut mengenai tema BCAA tahun ini: A New Day. Setia Pada Senimu dan bagaimana ia bukan sahaja cerminan sebenar semangat komuniti seni persembahan yang telah bangkit daripada abu dengan semangat yang diperbaharui, tetapi juga rayuan agar seni tidak ketinggalan dalam usaha pemulihan Malaysia.

“Gesaan kami untuk bertindak melalui 18BCAA ini, #setiapadasenimu, adalah seruan untuk mempercepatkan kebangkitan seni. Kita memerlukan artis untuk terus bekerja dan berkarya; kami merayu kepada syarikat dan organisasi seni untuk, sila, bertahan dan dengan rendah hati meminta penonton untuk kembali ke teater; dan kami menyeru tindakan yang lebih cepat, progresif diikuti dengan pelaburan kewangan untuk merangsang semula sektor ini sekarang.”

Datuk Mohammad Baharim Bin Mohd Sharip

Low menambah bahawa pada masa-masa ketidakpastian inilah seni diperlukan lebih daripada sebelumnya. 

“Adalah penting agar seni tidak dilupakan. Tetapi sebaliknya, melalui karya yang mencerminkan, membentangkan dan memaparkan kisah hidup, ia terus menjadi saluran penting untuk menyokong kesejahteraan umum sebagai masyarakat, dan bertindak sebagai pelepasan emosi untuk semua.”

Low menambah bahawa pengaturcaraan musim 18BCAA adalah bukti bagaimana sektor seni telah melakukan yang terbaik untuk bangkit daripada pengalaman pahit yang dilalui semua semasa wabak Covid 19.

Anugerah tahun ini menampilkan sejumlah 30 kategori dalam tarian, muzik, teater muzikal dan teater, termasuk kategori “Produksi Terbaik”. Penerima Anugerah diumumkan dalam tiga bahagian iaitu, Teknikal & Reka Bentuk, Artistik dan Persembahan. 

Setiap pemenang sub-kategori menerima trofi BOH Cameronian Arts Awards dan hadiah wang tunai RM1,000, manakala setiap Best Of Winner menerima trofi BOH Cameronian Arts Awards dan hadiah wang tunai RM5,000.

Senarai Penuh Pemenang Anugerah Seni BOH Cameronian Ke-18

Empat pengacara yang menarik untuk acara black tie berdurasi dua jam tersebut adalah Tria Aziz, Angie Cheah, Ronnie (Mohd Dzulhisyam Ismail) dan Nave VJ (Navindran Vijayakumar). Christopher Ling, teruja untuk kembali sebagai pengarah persembahan untuk kali keempat, berkata bahawa idea untuk mempunyai ensemble hos mencerminkan semangat komuniti seni.

“Ia bukan hanya tentang seorang yang terkenal di sana. Kami mahu memberi ruang kepada individu sebenar yang setia kepada seni, kepada mereka yang telah menggunakan kemahiran mereka walaupun menghadapi pelbagai cabaran yang dilemparkan kepada mereka dalam beberapa tahun kebelakangan ini,” kata Ling. 

“Itu sebabnya kita perlu melihat lebih daripada 50 wajah-wajah di atas pentas malam ini.”

Dalam acara ‘awards-show fashion’ yang sebenar, dan dengan prosiding berlangsung dalam teater yang betul, 18BCAA dapat mempamerkan pementasan daripada lima calon “Best Of” – A Notional History yang dipersembahkan oleh Five Arts Centre (Teater), Dark Light dibawakan oleh Young Choral Academy (Music), Dream Of The Red Chamber disampaikan oleh Lee Rubber Chinese Orchestra KL (Muzik), Follow The Light dibawakan oleh theatrethreesixty (Teater Muzikal) dan N2 dipersembahkan oleh La Danza Theatre (Dance).

Sebuah lagi acara kemuncak anugerah ialah lagu pembukaan, A New Day, yang digubah oleh KuLT Productions, dengan muzik dan lirik oleh Kelvin Loh, Lydia Tong dan Terence Toh, yang dipersembahkan oleh empat hos serba boleh untuk malam itu! 

Satu lagi balada asli yang ditulis KuLT, Setia Pada Senimu, dipersembahkan oleh Tria dengan vokal yang hebat, ditemani tiga pengacara bersamanya sebagai vokal latar.

Selepas sekian lama tidak muncul, Anugerah Pencapaian Seumur Hidup Cameronian BOH kembali tahun ini, dan penghormatan diberikan kepada Datuk Mohd Baharim Mohd Sharip, 78, seorang veteran “Dondang Sayang”. Dondang Sayang – tersenarai sebagai warisan budaya oleh UNESCO – merupakan seni tradisional Melayu yang masih dimainkan di Melaka oleh orang Melayu, Baba Nyonya, Cheti dan Portugis. Mohd Baharim mempelajari cara bermain biola dan menyanyi mengikut gaya seni tradisional dari datuknya yang juga seorang seniman Dondang Sayang. Beliau telah menumpukan lima dekad terakhir dalam hidupnya untuk membuat persembahan Dondang Sayang, dan mempunyai lima album.

Mohd Baharim menyertai senarai cemerlang penerima Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat BOH Cameronian termasuk Dato’ Krishen Jit (2002), Datuk Ramli Ibrahim (2003), Dato’ Dr. Faridah Merican (2004), Dalang Dollah Baju Merah (2005), Dato’ Syed Alwi bin Syed Hassan (2006), Datuk Profesor Ghulam-Sarwar Yousof (2007), Lee Lee Lan (2008) dan The Temple of Fine Arts (2009).

Pemenang-pemenang disenarikan di link http://kakiseni.org/awards

Special Awards

Lifetime Achievement Award

Datuk Baharim Mohd Sharip

Best Featured Lead Performer

RECIPIENT: Rohini Umesh Shetty for Sadhana – The Grace Through Kathak presented by TFA Inner Space Dance Company

Best Group Performance

RECIPIENTLee Ren Xin & Tan Bee Hung for Anggota presented by Five Arts Centre

Asia Ballet Academy & KSDC for Flightworks – Mix Bill Asia Ballet Academy & KSDC presented by Asia Ballet Academy & KSDC

Kim Khoo & Joey Mak for Within My Mind-Kontra: Asirvatham presented by The Actors Studio Seni Teater Rakyat & The Kuala Lumpur Performing Arts Centre (klpac)

Best Choreographer in a Mixed Bill

RECIPIENTRaziman Sarbini for The Other Creatures-Creature Trilogy presented by Damansara Performing Arts Centre (DPAC)

Chai Vivan for Rupture in Nurture – Merentas Awan. Reconnect. Recreate presented by Kwang Tung Dance Company

Kenny Shim for Flightworks presented by Asia Ballet Academy & KSDC

Best Choreographer in a Feature Length Work

RECIPIENTLee Ren Xin & Tan Bee Hung for Anggota presented by Five Arts Centre

Best Lighting Design

RECIPIENTTan Eng Heng for Alice In Wonderland presented by Ballet Theatre Malaysia

Tan Eng Heng for Merentas Awan. Reconnect. Recreate. presented by Kwang Tung Dance Company

Veeky Tan for Anggota presented by Five Arts Centre

Best Set And/ Or Visual Design

RECIPIENTPassion Ma for Alice In Wonderland presented by Ballet Theatre Malaysia

Passion Ma for Merentas Awan. Reconnect. Recreate. presented by Kwang Tung Dance Company

Wong Tay Sy for Anggota presented by Five Arts Centre

Best Music & Sound Design

RECIPIENTJyotsna Prakash & Hariraam Tingyuan Lam for Kinnara – Moon People presented by Geetha Shankaran Dance

MK Ridzuan for Pragina: Emosi presented by The Actors Studio Seni Teater Rakyat & The Kuala Lumpur Performing Arts Centre (klpac)

Ravi Shetty for Sadhana – The Grace Through Kathak presented by TFA Inner Space Dance Company

Best Costume, Styling & Make-Up

RECIPIENTQueenie Chong for Alice In Wonderland presented by Ballet Theatre Malaysia

Krithika Ramachandran for Shyam…The Blue Devotion presented by Laasya Arts Academy

Best Solo Performance – Instrumental

RECIPIENTPoom Prommachart for Love & Strength United presented by Caeleb Tee Music

Best Group Performance – Instrumental

RECIPIENTLee Rubber Chinese Orchestra KL for The Lantern Festival in Dream of The Red Chamber presented by Lee Rubber Chinese Orchestra KL

Cecilia Yap & Elaine Pao for A Pilgrim’s Songs presented by Viva Opera

Orang Orang Drum Theatre X Angelika Niescier Trio for Gossip in JUÉ SHĪ The Hidden Tune presented by Orang Orang Drum Theatre X Angelika Niescier Trio

Best Solo Performance – Vocal

RECIPIENTCecilia Yap for A Pilgrim’s Songs presented by Viva Opera

Cecilia Yap for Mi Chiamano, Mimi (Aria of Mimi) in A Grand Night of Opera by KL City Opera

Mak Chi Hoe for Non Piu Andrai, Farfallone Amoroso (Aria of Figaro) in A Grand Night of Opera presented by KL City Opera

Best Group Performance – Vocal

RECIPIENTKuala Lumpur City Opera Principal Artists & Chorus for Brindisi in A Grand Night of Opera presented by KL City Opera

Mak Chi Hoe & Kuala Lumpur City Opera Chorus for Votre Toast (Toreador Songs) in A Grand Night of Opera presented by KL City Opera

Best Musical Direction

RECIPIENTIan Chow, Easee Gan & Jacqueline Teng for Cabaret Series: Golden Melody 3 presented by The Actors Studio Seni Teater Rakyat & The Kuala Lumpur Performing Arts Centre (klpac)

Eric Lee Yin Fah for The Spirit of Celtic presented by Philharmonic Winds of Malaysia

Mervyn Peters for Songs for the Season 2022 – Peace on Earth presented by Philharmonic Society of Selangor

Best Original Composition

RECIPIENTBoyz Chew & Angelika Niescier for Gossip in JUÉ SHĪ The Hidden Tune presented by Orang Orang Drum Theatre X Angelika Niescier

Bert Appermont for Celtic Child in The Spirit of Celtic presented by Philharmonic Winds of Malaysia

Best Production Values

RECIPIENTLee Rubber Chinese Orchestra KL for Dream of The Red Chamber

KL City Opera for A Grand Night of Opera

Orang Orang Drum Theatre X Angelika Niescier Trio for JUÉ SHĪ The Hidden Tune

Philharmonic Winds of Malaysia for The Spirit of Celtic

Best Original Music & Lyrics

RECIPIENTNick Choo for Follow The Light presented by theatrethreesixty

Terence Toh, Lydia Tong & Kelvin Loh for Fortune Kooky presented by KuLT Productions

Best Original Book

RECIPIENTNick Choo for Follow The Light presented by theatrethreesixty

Terence Toh & Lydia Tong for Fortune Kooky presented by KuLT Productions.

Best Musical Direction

RECIPIENTNick Choo for Follow The Light presented by theatrethreesixty

Best Ensemble/ Group Performance

RECIPIENTFollow The Light Ensemblepresented by theatrethreesixty

Fortune Kooky Ensemblepresented by KuLT Productions

Best Performer in a Leading Role

RECIPIENTRonnie for Fortune Kooky presented by KuLT Productions

Best Actor In A Leading Role

RECIPIENTShah Shaha for 24 Jam Dalam 37 Tahun presented by theatrethreesixty

Akmal Asyraf for Bangsawan Indie: Raja Bersiong presented by Revolution Stage & LiveInMyPoetry

Gregory Henno for Ignite: Solo Performance Festival 2022 (Group B) presented by Good News Art Space

Zul Zamir for Ignite: Solo Performance Festival 2022 (Group A) presented by Good News Art Space

Best Ensemble/ Group Performance

RECIPIENTEnsemble Raja Bersiong for Bangsawan Indie: Raja Bersiong presented by Revolution Stage & LiveInMyPoetry

Mekar Budaya – Hikayat Si Miskin Menjadi Raja for Bangsawan Hikayat Si Miskin Menjadi Raja presented by The Actors Studio Teater Seni Rakyat & Mekar Budaya

Ibu Ensemble for Ibu presented by Iron Gang Puppet Theatre

Indicinelive!7 Ensemble for Indicinelive!7 presented by The Actors Studio Seni Teater Rakyat & The Kuala Lumpur Performing Arts Centre (klpac)

Best Actor In A Supporting Role

RECIPIENTAnissa Azis for 24 Jam Dalam 37 Tahun presented by theatrethreesixty

Aidil Rosli for Bangsawan Indie: Raja Bersiong by Revolution Stage & LiveInMyPoetry

Mior Ahmad for Bangsawan Hikayat Si Miskin Menjadi Raja presented by The Actors Studio Seni Teater Rakyat & Mekar Budaya

Nabil Zakaria for Perempuan Terjahanam presented by Rumah Lapan Tiga

Best Director

RECIPIENTChristopher Ling for 24 Jam Dalam 37 Tahun presented by theatrethreesixty

Ling Tangfor Ibu by Iron Gang Puppet Theatre

Mark Teh for A Notional History presented by Five Arts Centre

Rahim Jo & Khairunazwan Rodzy for Bangsawan Indie: Raja Bersiong presented by Revolution Stage & LiveInMyPoetry

Best Original Script

RECIPIENTFaiq Syazwan Kuhiri, Rahmah Pauzi, Fahmi Reza & Mark Teh for A Notional History presented by Five Arts Centre

Faisal Tehrani for Ghaib presented by Fakulti Teater Aswara

Khairi Anwar for 24 Jam Dalam 37 Tahun presented by theatrethreesixty

Best Lighting Design

RECIPIENTNicxon Tan for Ibu presented by Iron Gang Puppet Theatre

Yusman Mokhtar for A Street Car Named Desire presented by The Actors Studio Seni Teater Rakyat & The Kuala Lumpur Performing Arts Centre (klpac)

Yusman Mokhtar for Rashomon presented by The Actors Studio & Japan Foundation KL

Best Set And/ Or Visual Design

RECIPIENTFikri Shamsuddin for Listen presented by Asterik Anak Seni

Stephen Teoh, Abdul Shakir, Low Zhi Kai & Forrest Wong for Ibu presented by Iron Gang Puppet Theatre

Wong Tay Sy for A Notional History presented by Five Arts Centre

Ziying Chua & Joel Wong for A Street Car Named Desire presented by The Actors Studio Seni Teater Rakyat & The Kuala Lumpur Performing Arts Centre (klpac)

Best Music & Sound Design

RECIPIENTFazz for Ibu presented by Iron Gang Puppet Theatre

Faiq Syazwan Kuhiri for A Notional History presented by Five Arts Centre

Haidi Hykal for Bangsawan Indie: Raja Bersiong presented by Revolution Stage & LiveInMyPoetry

Nizam for Listen presented by Asterik Anak Seni

Best Costume Design, Styling & Make-up

RECIPIENTWendy Kwek for Rashomon presented by The Actors Studio Seni Teater Rakyat & Japan Foundation KL

Beatrice Looi for A Street Car Named Desire presented by The Actors Studio Seni Teater Rakyat & The Kuala Lumpur Performing Arts Centre (klpac)

Stephen Teoh & Steven Sunny for Ibu presented by Iron Gang Puppet Theatre

Yana Sengki, Ain Uzma & Iqa Azman for Bangsawan Indie: Raja Bersiong presented by Revolution Stage & LiveInMyPoetry

Best Of Nominees

RECIPIENTA Notional History presented by Five Arts Centre

RECIPIENT: Dream Of The Red Chamber presented byLee Rubber Chinese Orchestra KL

RECIPIENT: Follow The Light presented by theatrethreesixty

Dark Lightpresented by Young Choral Academy

N2 presented by La Danza Theatre

Dalam ucapan ringkas tetapi menyentuh hati, Rosnan bin Nordin Timbalan Ketua Pengarah (Kebudayaan & Kesenian) Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara (JKKN) memberi penghormatan kepada semua yang hadir dengan mengatakan bahawa “seni menyatukan semua kaum. Apa yang anda ada adalah integriti dan semangat, jangan sesekali berputus asa!

‘Gamechanger tahun ini turut diumumkan: Penerbit muzik kelahiran Kuching, Alvin Wee, adalah rakyat Malaysia pertama memenangi Anugerah Cinema Audio Society (CAS) di Hollywood untuk Outstanding Achievement in Sound Mixing Award bagi karyanya dalam filem animasi Disney. Encanto. Beliau juga telah bekerja dalam pelbagai filem blockbuster lain termasuk Kingsman: The Secret Service (2014), Mulan (2020), No Time to Die (2021), dan TopGun: Maverick (2022). Wee terus menghasilkan karya di luar negara dan turut menyumbang bakatnya buat pelbagai projek termasuk untuk lagu Malaysia Prihatin (2020) untuk Hari Malaysia dan Sarawak Gemilang (2021) untuk Hari Sarawak.

BCAA Gamechangers merupakan individu atau organisasi yang telah memberikan kehangatan buat industri dengan bakat artistik yang tersendiri. Sewaktu musim Cammies, mereka dijemput untuk berkongsi pengalaman dan perjalanan kerja mereka dalam bidang minat dan profesionalisme masing-masing.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Rumah Terbuka Hot FM Buletin FM & DJ KJ di Oakwood Hotel & Residence

Anggi Marito

Anggi Marito Cerita Susah Lupa Kekasih dalam ‘Tak Segampang Itu’