in , ,

Pemenang Anugerah Kecemerlangan & Kelestarian Korporat Asia 

Tahniah Buat Pemenang Anugerah Kecemerlangan dan Kelestarian Korporat Asia (ACES) yang telah memberi mercu tanda dengan penerobosan selanjutnya ke arah pertumbuhan mampan dan perubahan transformatif.

Dalam dunia perniagaan superego dan hijau, Anugerah Kecemerlangan dan Kelestarian Korporat Asia (ACES) telah mengetuai tanggungjawab untuk kebertanggungjawaban yang lebih besar dalam kepimpinan dan pelaporan kemampanan selama sembilan tahun yang lalu. 

Tahun ini ACES mencecah sepuluh tahun, dan komited semula kepada misinya untuk menonjolkan pemimpin yang lebih menonjol yang membuat perubahan industri positif dan seluruh pekerja dalam organisasi mereka, serta menumpukan perhatian kepada syarikat yang mempunyai ESG yang cemerlang dan pencapaian kemampanan.

Senarai Pemenang Anugerah Kecemerlangan dan Kelestarian Korporat Asia (ACES)

Pada tahun penting ini, ACES menerima jumlah penyerahan terbanyak setakat ini, dengan 580 bakal calon daripada industri perniagaan Asia bersaing untuk sebutan di Anugerah. 580 penyerahan adalah daripada lebih 52 industri dari 15 negara, yang merupakan bukti capaian positif ACES. Selepas proses semakan yang meluas, teliti dan tidak berat sebelah, terdapat 82 pemenang dalam 21 kategori dari Malaysia, Hong Kong, Indonesia, Laos, Mongolia, Filipina, Singapura, Thailand, Taiwan dan Vietnam.

Senarai Pemenang Anugerah Kecemerlangan dan Kelestarian Korporat Asia (ACES)

Mendahului senarai pemenang ialah Filipina, dengan 23 pemenang, diikuti oleh Malaysia dengan 15 pemenang. Anugerah penghormatan pada ACES tahun ini termasuk Somphote Ahunai, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif, Energy Absolute Public Company Limited untuk Usahawan Terbaik Tahun Ini, Nisa Ismail, Ketua Pegawai Eksekutif, SEDANIA As Salam Capital Sdn Bhd sebagai Usahawan Wanita Terbaik, dan Hoe Kian Choon, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif, CUCKOO International (MAL) Sdn Bhd sebagai Usahawan Muda Terbaik. Ayala Corporations dinamakan Syarikat Paling Mampan Asia Tahun Ini.

Senarai Pemenang Anugerah Kecemerlangan dan Kelestarian Korporat Asia (ACES)

Jauh daripada sekadar pemberian anugerah kepada pemenang, ACES telah menjadikan misi untuk melangkaui penyampaian anugerah, dan bergerak ke dalam bidang dasar awam. Sumbangannya kepada advokasi korporat dan mampan dimainkan melalui tiga kali ganda Majlis ACES, Institut ACES dan Goeman Bind.

Senarai Pemenang Anugerah Kecemerlangan dan Kelestarian Korporat Asia (ACES)

Majlis ACES terdiri daripada lima pemimpin korporat dan pemikiran yang berwawasan yang pandangan dunia mereka membantu membentuk Anugerah ACES. Mereka ialah peguam korporat antarabangsa, pengarang dan peguam bela dasar awam Hemant K. Batra; Dr Jayanthi Desan, bekas Pengarah Eksekutif Pusat Pengajian Kawal Selia Malaysia, Universiti Malaya; Graduan Harvard dan perunding FDI James John Ku; Luis Bueno Nieto, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Konsep Naterial; dan Shanggari B, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MORS dan pakar pembangunan pasaran perniagaan Asia. Majlis ACES menggunakan kepakaran individu dan kolektif mereka untuk mengumpulkan individu bagi memajukan usaha Institut ACES.

Senarai Pemenang Anugerah Kecemerlangan dan Kelestarian Korporat Asia (ACES)

Institut ACES adalah pelopor pertumbuhan mampan Asia, dengan objektif utamanya ialah menyemarakkan kemajuan melalui penyelidikan, pandangan pakar, piawaian dan pakatan strategik. Komited terhadap peningkatan potensi perniagaan Asia, Institut ACES mengetuai tanggungjawab dalam memupuk kemakmuran ekonomi, kesaksamaan, dan pembangunan alam sekitar melalui dialog, perkongsian maklumat, dan pertukaran pandangan oleh pemimpin pemikiran korporat yang berjaya, badan dan badan pemikir.

Senarai Pemenang Anugerah Kecemerlangan dan Kelestarian Korporat Asia (ACES)

Institut ACES terdiri daripada perhimpunan pakar yang patut diberi perhatian yang percaya kepada perubahan yang bercita-cita tinggi dalam dunia korporat. Institut ACES berusaha untuk menyatukan pihak berkepentingan dengan cara yang bermakna melalui program dan inisiatif dialog dan kepimpinan yang menangani isu kritikal dunia korporat, memupuk kerjasama dalam kalangan pemegang kepentingan utama, dan mendorong inovasi.

Menambahkan pandangan kritikal dan pengetahuan tentang diaspora kepada gabungan itu ialah Goeman Bind HTO, sebuah badan pemikir penyelidikan antarabangsa bukan untung, dasar awam dan undang-undang yang beribu pejabat di India. Goeman Bind baru-baru ini telah menjadi sebahagian daripada Institut ACES sebagai Pusat Kecemerlangan, berkongsi aksesnya kepada ahli akademik dan intelektual terkemuka dari seluruh dunia yang percaya akan kepentingan kemampanan dan kepentingan perkongsian pengetahuan. 

Pusat Kecemerlangan ACES Goeman Bind akan berfungsi sebagai hab pengetahuan, memupuk budaya pembelajaran dan memperkayakan wacana dalam komuniti ACES.

Pengalaman gabungan ketiga-tiga badan itu sudah pun membuahkan hasil pertama melalui Sidang Kemuncak ACES yang julung kali diadakan. Sidang Kemuncak ACES, yang berlangsung pada 23 November 2023, sehari sebelum Anugerah ACES, telah diadakan di Mandarin Oriental Kuala Lumpur.

Senarai Pemenang Anugerah Kecemerlangan dan Kelestarian Korporat Asia (ACES)

Bertemakan “Melaksanakan ESG Asean: Visi untuk Kemajuan Mampan,” Sidang Kemuncak itu menyediakan platform unik untuk pemimpin perniagaan, penyokong kemampanan dan pemimpin pemikiran untuk meneroka dan membahaskan strategi bagi tindakan transformatif untuk mencapai masa depan yang saksama, berdaya tahan dan mampan untuk perniagaan dan generasi untuk datang. Acara sehari itu menampilkan ahli Majlis ACES, Dr Jayanthi Desan, bersama-sama dengan kemenangan lalu Anugerah ACESner Niko Safavi, Ketua Pegawai Eksekutif PT Mowilex di bawah arahannya organisasi itu dinamakan Syarikat Terurus Terbaik di Indonesia oleh Deloitte.

Ahli Teras Sidang Kemuncak ACES lain termasuk Marla Garin-Alvarez, Naib Presiden & Ketua, Pejabat Kelestarian, Kumpulan Pematuhan, BDO Unibank; Eric Roberto M. Luchangco, Ketua Pegawai Kelestarian, dan Ketua Strategi dan Kewangan Bank of the Philippine Islands (BPI), seorang lagi pemenang Anugerah ACES; dan Laura Canas da Costa, Pakar Dasar Global Kanan, Inisiatif Kewangan Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNEP FI).

Perbincangan peringkat tinggi termasuk sesi mengenai teknologi dan inovasi (Model Perniagaan Pekeliling dan Mencipta Semula Dekarbonisasi Rantaian Bekalan), pembiayaan dan pelaburan (Pembiayaan Iklim untuk Perubahan Positif, Menavigasi Impak Pelaburan di Asia), dan modal insan (Masa Depan Kesan Sosial & Komuniti).

Sidang Kemuncak jemputan ini sahaja menyasarkan wakil atau pemilik perniagaan yang berminat untuk memajukan usaha ke arah mencapai pelepasan sifar bersih, dan individu yang bersemangat untuk memacu agenda perniagaan yang bertanggungjawab di Asia.

Senarai Pemenang Anugerah Kecemerlangan dan Kelestarian Korporat Asia (ACES)

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MORS dan Presiden Anugerah ACES dan Majlis ACES, Shanggari B percaya bahawa jangka hayat Anugerah ACES adalah bukti bilangan pemimpin korporat yang sedar bahawa perubahan mesti dibuat pada cara perniagaan ditadbir dan dijalankan. “Lebih daripada sebelumnya terdapat kepercayaan yang semakin meningkat dalam sektor korporat bahawa dengan kuasa yang besar datang tanggungjawab yang besar. Ia tidak lagi mencukupi untuk perniagaan memperoleh keuntungan. 

Pemimpin perniagaan yang sedar masyarakat kini tahu bahawa mereka sedang dinilai bukan sahaja oleh Lembaga mereka, tetapi juga oleh pengguna produk atau perkhidmatan jenama mereka. Dengan pengguna semakin sedar, pembelian kini tertakluk kepada penelitian pengguna terhadap jenama, organisasi di belakangnya, dan cara ia melayan pekerjanya, serta cara ia mendapatkan bahan mentah dan menghasilkan produknya. Kami hidup dalam era akauntabiliti, dan Anugerah ACES adalah salah satu pengukur akauntabiliti terbaik,” tegasnya.

Senarai Pemenang Anugerah Kecemerlangan dan Kelestarian Korporat Asia (ACES)

Pemenang Anugerah ACES setakat ini telah menjana lebih AS$361 bilion hasil secara kolektif, menekankan daya maju kewangan perniagaan yang dipacu kemampanan. Komitmen mereka terhadap prinsip ESG juga telah menyebabkan penurunan ketara dalam pengeluaran sisa serta pelepasan karbon, dan peningkatan yang membanggakan dalam penggunaan sumber tenaga boleh diperbaharui. Pemenang ACES telah membawa perubahan transformatif merentasi 52 industri, dan menyediakan pekerjaan kepada lebih sejuta individu.

“Kami telah wujud selama sepuluh tahun dan telah menjejaki nombor ini selama sepuluh tahun itu. Bukti kami tidak dapat dinafikan: kepimpinan yang baik dan inisiatif kemampanan boleh dan berfungsi. Matlamat kami untuk sepuluh tahun akan datang adalah untuk terus menguatkan mesej ini dibantu oleh pemenang kami yang lalu, ACES Institute dan lebih banyak lagi Sidang Kemuncak ACES,” tutup Ketua Eksekutif dinamik itu.”

LIST OF WINNERS of ACES AWARDS 2023

MASTERCLASS ENTREPRENEURS

ENTREPRENEUR OF THE YEAR

Energy Absolute Public Company Limited

Somphote Ahunai, Founder and CEO

WOMAN ENTREPRENEUR OF THE YEAR

SEDANIA As Salam Capital Sdn Bhd

Nisa Ismail, CEO

YOUNG ENTREPRENEUR OF THE YEAR

CUCKOO International (MAL) Sdn Bhd

Hoe Kian Choon, Founder and CEO

YOUNG ENTREPRENEUR OF THE YEAR

CUCKOO International (MAL) Sdn Bhd

Hoe Kian Choon, Founder and CEO

INDIVIDUAL CATEGORY

Club Med Services Singapore Pte Ltd

Rachael Harding, Chief Executive Officer for East, South Asia and Pacific

Gensler Singapore Pte Ltd

David Calkins, Regional Managing Partner

MFE Formwork Technology Sdn Bhd

Jim Robinson, Group CEO

Michael Page International Pte Limited APAC

Anthony Thompson, Regional Managing Director, Asia Pacific and Global Executive

Board Director

Microsoft Vietnam

Nguyen Quỳnh Tram, Country General Manager

Ocean Life Insurance Public Company Limited

Nusara Assakul Banyatpiyaphod, President and Chief Executive Officer

PT AstraZeneca Indonesia

Sewhan Chon, President Director

PT Patra Jasa

Putut Ariwibowo, President Director

PT Unilever Indonesia

Ira Noviarti, President Director

Sun Life of Canada (Philippines), Inc.

Benedicto Sison, CEO and Country Manager

Securities and Exchange Commission Philippines

Kelvin Lester King Lee, Commissioner

ENTERPRISE CATEGORIES

Activate Interactive Pte Ltd

AIDA Engineering (M) Sdn Bhd

Asia Airfreight Terminal Co., Ltd.

Ayala Corporation

China Aviation Oil (Singapore) Corporation LTD

China Merchants Port Holdings Company Limited

Duy Tan Plastics Manufacturing Corporation

EDOTCO Group Sdn Bhd

Frasers Property (Thailand) Public Company Limited

Fully Contractor Sdn Bhd

Highlands Coffee Service Joint Stock Company

Highly Succeed Incorporated

IBM BPO Philippines

Kellanova

Keysight Technologies Malaysia Sdn Bhd

Khan Bank

Landco Pacific Corporation

Lao Telecommunication Public Company

Matrix Concepts Holdings Berhad

Maxigen Biotech Inc.

Microsoft Vietnam

Pointwest Technologies Corporation

Prudential Vietnam Assurance Private Ltd.

PT AstraZeneca Indonesia

PT Rukita Bhinneka Indonesia

PT Unilever Indonesia

Slingshot Group Co., Ltd.

Southville International School and College Inc (SISC)

SSI Securities Corporation

St. Luke’s Medical Center

Sun Life of Canada (Philippines), Inc.

TCI Co., Ltd

Wellington College International School Bangkok

SUSTAINABILITY CATEGORIES

SUSTAINABILITY SEGMENT

ACEN Corporation

Ayala Corporation

Bank of the Philippine Islands (BPI)

BDO Unibank, INC.

Betrimex Vietnam Co., Ltd.

Coca-Cola Beverages Philippines, Inc.

Development Bank of the Philippines

Flexo Manufacturing Corporation

Krungthai-AXA Life Insurance PCL

TCI Co., Ltd

TDM Berhad

Thai Union Group Public Company Limited

Bangkok Life Assurance PCL

Cebu Landmasters, Inc.

Central Retail Corporation Public Company Limited

CPC Corporation, Taiwan

Government Savings Bank

Navigos Group Vietnam Joint Stock Company

Rizal Commercial Banking Corporation (RCBC)

Ronald Mcdonald House Charities

Takeda Healthcare Philippines, Inc.

Thai Credit Bank Public Company Limited

YTL Foundation

AIDA Engineering (M) Sdn Bhd

A.J. Plast Public Company Limited

CEVA Logistics

Kossan Rubber Industries Bhd

Microchip Technology (Thailand) Co., Ltd

Newport World Resorts (Travellers International Hotel Group Inc)

Personal Collection Direct Selling, Inc.

Varian Medical System Pacific, Inc.

WORKPLACE SEGMENT

Michael Page International Pte Limited APAC

Viventis Search Asia, Inc.

Celebrating Asia’s Finest Responsible Corporate Leaders

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Viu Original Paling Dinantikan W: Two Worlds Kini Menemui Penonton 

HONOR

HONOR Bincang Masa Depan Telefon Boleh Lipat di Fortune Global Forum 2023