in , ,

Ulasan Selepas Seminggu Budiey Menggunakan Samsung Galaxy Buds2 Pro

Nampaknya, saban tahun Budiey dapat perhatikan, Samsung mempunyai banyak kepakaran dalam membangunkan fon telinga wayarles sebenar pada masa ini. Dalam entri kali ini, Budiey akan mengulas secara terperinci tentang Galaxy Buds2 Pro yang kini sudah pun berada di pasaran!

Selain daripada pelancaran dua buah telefon pintar yang boleh lipat iaitu Samsung Galaxy Z Fold4 5G dan Flip4 5G serta siri Galaxy Watch5, Samsung juga tidak ketinggalan mengemaskini barisan peranti boleh pakainya Galaxy Buds2 Pro. Masing-masing dilengkapkan dengan perkakasan dan sistem operasi terkini bagi membantu memudahkan pengguna dalam ekosistem Samsung.

Samsung Galaxy Buds2 Pro pula menampilkan reka bentuk yang premium jika hendak dibandingkan dengan sebelum ini. Ia hadir dengan teknologi suara Ultimate 24bit Hi-Fi, pembatalan hingar aktif terkini di mana pengguna boleh bercakap untuk menjawab panggilan tanpa menanggalkan fon wayarles ini dari telinga.

Selepas Seminggu Menggunakan Samsung Galaxy Buds2 Pro, Ini Pendapat Budiey!

Setelah seminggu menggunakannya, Budiey dapati ia cukup berbeza dengan apa yang dikeluarkan sebelum ini. Galaxy Buds2 Pro baharu Samsung telah direka dengan mengutamakan audiophile, bukan sahaja mempunyai kualiti bunyi yang lebih baik tetapi juga binaan yang lebih padat dan aerodinamik. 

Berikut ialah tanggapan pertama Budiey tentang fon telinga dalam telinga Samsung yang baru dikeluarkan, Galaxy Buds2 Pro, yang membuat penampilan sulungnya pada Ogos 2022.

Pengenalan ANC sebenar dengan Galaxy Buds Pro pada awal tahun lepas menandakan penerokaan pertama syarikat itu ke dalam pasaran, tetapi seiring kemajuan teknologi, masih terdapat ruang untuk penambahbaikan dari segi pembatalan hingar dan kualiti bunyi keseluruhan. 

Selepas Seminggu Menggunakan Samsung Galaxy Buds2 Pro, Ini Pendapat Budiey!

Samsung Galaxy Buds2 Pro ialah versi terkini bagi fon telinga utama syarikat itu, Galaxy Buds Pro. Galaxy Buds2 Pro bukan sahaja penambahbaikan berbanding pendahulunya dari segi saiz dan keselesaan, tetapi ia juga menunjukkan pertumbuhan luar biasa Samsung sejak setengah tahun lalu.

Selepas Seminggu Menggunakan Samsung Galaxy Buds2 Pro, Ini Pendapat Budiey!

Reka Bentuk Galaxy Buds2 Pro 

Samsung telah membuat penambahbaikan yang ketara pada reka bentuk Galaxy Buds2 Pro, menjadikannya lebih kecil dan ringan daripada pesaing mereka menghasilkan satu set fon telinga yang cukup selamat, selesa di telinga dan nampak cukup bergaya untuk membuatkan anda lupa bahawa anda sedang memakainya. 

Hasil daripada penambahan bolong udara Samsung di dalam setiap fon telinga, tekanan dikurangkan, membolehkan fon telinga mempunyai perawakan yang lebih kecil, yang bermakna ia muat dengan lebih selamat di telinga anda dan hampir tidak terkeluar dari telinga anda. Jadi, sekarang Budiey tidak risau lagi apabila menggunakannya semasa keluar jogging dan melakukan aktiviti lasak! 

Galaxy Buds2 Pro kelihatan dan berasa sangat mirip dengan Buds Pro tahun lepas, tetapi anda harus ingat, ia berbeza dengan beberapa peningkatan penting. 

Apa yang ketara Budiey perhatikan dari segi bentuk, model baharu adalah 15% lebih kecil daripada model dari 2021, jadi ia lebih sesuai di telinga dan lebih selesa dipakai untuk jangka masa yang panjang. 

Terasa seperti fon telinga berada kukuh tak bergerak di telinga Budiey walaupun selepas Budiey menggelengkan kepala beberapa kali dengan laju. Ianya tak longgar dan rasa selamat sebab takkan jatuh.

Fon telinga berfungsi dengan sempurna semasa ujian, kekal dengan selamat di tempatnya tanpa mengira betapa cergasnya kami bergerak (berjalan, berjoging dan berbasikal).

Selepas Seminggu Menggunakan Samsung Galaxy Buds2 Pro, Ini Pendapat Budiey!

Samsung telah memperhalusi aerodinamik Galaxy Buds2 Pro mereka untuk mengurangkan bunyi angin. Ini dibantu oleh gril mikrofon yang telah dikonfigurasikan semula dan faktor bentuk. Dan akhir sekali, sarung pengecas yang disertakan adalah warna yang sama dengan Galaxy Buds2 Pro baharu dan menyerupai sarung Galaxy Buds Pro generasi sebelumnya.

Galaxy Buds2 Pro dan sarung pengecas kelihatan dan berasa premium berkat kemasan matte yang memaparkan butiran reka bentuk. Pengecasan USB-C dan wayarles masih disokong oleh kes itu. Walaupun selongsongnya tidak kalis air, fon telinga itu sendiri diperakui IPX7, bermakna ia boleh menahan tenggelam dalam air sehingga satu meter dalam sehingga tiga puluh minit.

Anda boleh mengawal main balik, jeda, melangkau trek dan menukar mod terus daripada pad sentuh pada setiap fon telinga, menghapuskan keperluan untuk apl Boleh Dipakai. 

Anda mempunyai pilihan untuk melumpuhkan kawalan sentuh sepenuhnya dalam apl Boleh Dipakai, tetapi saya rasa ia membantu dan saya rasa anda juga akan melakukannya selepas mencubanya.

Muzik boleh dijeda dan dimainkan dengan satu ketikan, dan mod ANC dan ambien boleh ditogol dengan menekan lama. Begitulah ia diprakonfigurasikan, tetapi anda boleh menukarnya kepada sesuatu yang lain jika anda suka dengan menggunakan apl Boleh Dipakai. 

Dengan mengetik dua atau tiga kali dengan cepat, anda boleh melangkau ke sana ke mari antara lagu. Tekan lama boleh ditetapkan untuk melakukan apa sahaja daripada membuka Bixby hingga melaraskan kelantangan atau memulakan Spotify.

Selepas Seminggu Menggunakan Samsung Galaxy Buds2 Pro, Ini Pendapat Budiey!

Ciri-Ciri Galaxy Buds2 Pro 

Semua ciri dan pilihan penyesuaian Galaxy Buds2 Pro boleh diakses dengan cara yang sama seperti fon telinga Samsung sebelumnya—melalui apl Galaxy Wearable pada peranti Android. Samsung Galaxy Buds2 Pro masih akan berfungsi dengan peranti Apple, tetapi anda tidak akan mempunyai akses kepada beberapa ciri terbaik.

Dalam apl, baki hayat bateri sarung dan fon telinga dipaparkan bersama-sama di bahagian paling atas. Anda boleh melihat mod hingar yang sedang aktif (ANC, Off atau Ambien) dan membuat sebarang pelarasan yang diperlukan terus dari skrin utama. Di bawah itu, anda akan melihat togol untuk perkara seperti pengaktifan suara, bunyi sekeliling, navigasi skrin sentuh dan keupayaan untuk mengesan fon telinga yang salah letak.

Selepas Seminggu Menggunakan Samsung Galaxy Buds2 Pro, Ini Pendapat Budiey!

Ciri Pengesan Suara baharu Samsung secara automatik mengaktifkan bunyi ambien dan merendahkan kelantangan atau kebisingan apabila anda bercakap, menjadikannya sesuai untuk perbualan pantas. Selepas 10 saat senyap, instrumen akan ditetapkan semula kepada keadaan lalainya, tetapi anda boleh menukar ini kepada 5 atau 15 saat jika mahu.

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri yang disebutkan di atas, aplikasi Galaxy Wearables menyediakan pelbagai pilihan tambahan, seperti pratetap penyamaan, semak kesesuaian tunas, resit baca, Bixby bebas tangan, audio ambien semasa panggilan, gandingan lancar dengan peranti Samsung terpilih, peringatan regangan leher dan banyak lagi. Aplikasi ini dilengkapi dengan banyak ciri sebenarnya. Memang puas hati betul!

Baki saluran kiri/kanan boleh ditukar dalam menu “Keboleh-aksesan”. Di sini, anda boleh menyesuaikan kelantangan dan nada ambien mengikut keinginan anda, dan anda boleh memilih untuk memastikan ANC dihidupkan walaupun anda mengalih keluar satu fon telinga (Buds2 Pro mematikannya secara default). Mempertingkatkan bunyi ambien bukanlah perkara baharu untuk fon telinga, tetapi ia bagus untuk diberikan oleh Samsung.

Selepas Seminggu Menggunakan Samsung Galaxy Buds2 Pro, Ini Pendapat Budiey!

Mengenai fon telinga tanpa wayar, Samsung yang pertama menyokong Samsung Seamless Codec HiFi ialah Galaxy Buds2 Pro. Codec audio wayarles terbaharu Samsung membenarkan audio 24-bit dihantar, tetapi pada masa ini ia hanya serasi dengan telefon pintar dan tablet Galaxy. 

Tetapi jangan risau sebaik sahaja penghujung tahun, syarikat Korea Selatan itu akan mengeluarkan kemas kini perisian untuk Galaxy Buds2 Pro yang menambah sokongan untuk codec Bluetooth LE Audio.

Selepas Seminggu Menggunakan Samsung Galaxy Buds2 Pro, Ini Pendapat Budiey!

Jadi, apakah sebenarnya LE Audio? Codec Komunikasi Kerumitan Rendah (LC3) baharu telah dicipta oleh Bluetooth Special Interest Group (SIG), organisasi yang bertanggungjawab untuk membangunkan dan mengekalkan standard teknologi Bluetooth dan merupakan sebahagian daripada spesifikasi Bluetooth LE Audio.

Codec ini ialah pengganti yang lama ditunggu-tunggu untuk codec SBC, yang digunakan oleh setiap pembesar suara Bluetooth dan set kepala di pasaran.

Tidak seperti codec audio wayarles lain (seperti SSC, AAC, aptX dan LDAC), Bluetooth LE Audio dibangunkan oleh Bluetooth SIG, bermakna sejumlah besar produk masa hadapan akan dapat menyokongnya. Sebagai codec audio default yang disokong oleh semua produk audio Bluetooth, SBC tidak stabil atau berkualiti tinggi seperti alternatif ini. Dengan Android 13, Google melaksanakan sokongan untuk Bluetooth LE Audio. Ini bermakna Galaxy Buds2 Pro akan berfungsi dengan mana-mana telefon atau tablet yang telah dipasang Android 13 (dan lebih baharu).

Selepas Seminggu Menggunakan Samsung Galaxy Buds2 Pro, Ini Pendapat Budiey!
Perbezaan bentuk Galaxy Buds2 Pro dengan keluaran Buds2 yang sebelum ini.

Bagaimana Pula Dengan Kualiti Bunyi

Ini topik yang cukup menarik sebab ramai yang tanya Budiey, bagaimana dengan kualiti bunyi gajet ini. Kualiti audio 24-bit adalah peningkatan yang paling ketara pada Galaxy Buds2 Pro. Telah ditegaskan bahawa kualiti akustik model baharu ini jauh lebih baik daripada pendahulunya berkat resolusi bunyi yang dipertingkatkan. Berbanding dengan audio 16-bit, audio 24-bit menyediakan 256 kali ganda jumlah butiran. Peranti main balik dan sumber bunyi kedua-duanya perlu menyokong audio 24-bit untuk ini berfungsi.

Perkara yang sama boleh dikatakan untuk audio 360 darjah, satu lagi ciri utama. Sumber bunyi mengikut kepala anda seperti Audio Spatial Apple. Anda boleh mendengar sesuatu datang dari hadapan kanan ke telinga kiri anda jika anda memalingkan kepala anda ke kanan sebanyak sembilan puluh darjah. 

Walau bagaimanapun, ini hanya terpakai untuk peranti Samsung sahaja. Ketiga, ANC telah dinaik taraf, dan Samsung mendakwa ia menawarkan perlindungan 40% lebih baik daripada bunyi luar.

Apabila kami mendapatkan model baharu itu, kami membandingkannya dengan model sebelumnya, dan mendapati persekitaran yang agak bising telah diredam dengan berkesan. Hanya mengetik fon telinga menghidupkan dan mematikan ANC. Di samping itu, terdapat mod lancar pintar yang melumpuhkan ANC sebaik sahaja anda mula bercakap.

Kedua-dua fon telinga dan sarung pengecas mempunyai kapasiti bateri 61 mAh. Jadi, sarung pengecas boleh mengisi semula fon telinga kira-kira empat kali. Menurut Samsung, anda akan mendapat 18 jam autonomi total dengan ANC dihidupkan, dan 29 jam tanpa autonomi itu.

Buds2 Pro memberikan respons bass yang sangat kuat dan bunyi yang luas dan jelas. Hujung rendah kaya dan bernuansa, bukan hanya gemuruh berat. Banyak fon telinga memberikan bunyi yang bulat dengan bes yang kuat. Butiran yang kecil dan sukar untuk direplikasi selalunya membezakan yang hebat daripada yang baik.

Ini dicapai dengan penggunaan Samsung woofer bass 10mm dan tweeter 5.3mm, yang membolehkan paras tertinggi yang tajam. Konfigurasi ini cemerlang dalam menghasilkan muzik semua genre dengan kedalaman dan lebar yang jelas, menghasilkan persembahan berbilang dimensi yang mendebarkan dan bukannya persembahan yang dimampatkan dan membosankan.

Selepas Seminggu Menggunakan Samsung Galaxy Buds2 Pro, Ini Pendapat Budiey!

Penutup

Samsung sekali lagi memberi satu benchmark dengan pelancaran Galaxy Buds2 Pro. Ia padat, tetapi masih mampu menampilkan ciri lanjutan seperti ANC, Pengesan Suara dan banyak lagi. Samsung Galaxy Buds2 Pro boleh dibeli dalam tiga warna berbeza: Graphite, White dan Bora Purple. Casingnya hadir dalam julat kromatik premium. Anda sentiasa boleh meletakkan kulit atau sarung baharu padanya jika anda tidak menyukai penampilannya. Ketiga-tiga warna memberikan suasana yang berbeza-beza yang menarik minat pelbagai orang.

Mana-mana pilihan warna fon telinga yang anda pakai pastinya sudah tentu disesuaikan dengan pelbagai jenis fesyen pakaian anda.

Sebagai contoh, warna Graphite dan White Vogue akan menayangkan imej yang berani, elegan dan halus. Warna Ungu Bora yang bergaya dan bersemangat, sebaliknya, memancarkan semangat yang ceria, kreatif dan ceria.

Apa yang membuatkan Galaxy Buds2 Pro menonjol daripada yang lain ialah pengalaman audio premium yang ditawarkannya, terima kasih kepada ciri-ciri teratasnya – Audio Hi-Fi 24bit[2], Pembatalan Bunyi Aktif (ANC) yang berkuasa dan Audio 360 pintar.

Jangan ragu untuk menikmati hiburan sehingga 5 jam terus dengan ANC dihidupkan! Galaxy Buds2 Pro akan terus berjalan sepanjang masa henti anda yang menyeronokkan.

Galaxy Buds2 Pro Samsung adalah peningkatan besar berbanding model asal. Mereka menggabungkan kualiti terbaik Buds2 dan Buds Pro menjadi satu produk unggul, menjadikan kedua-dua ANC dan kualiti bunyi lebih baik di samping lebih selesa dipakai. Galaxy Buds2 Pro, pada pendapat kami, adalah fon telinga terbaik Samsung setakat ini, dan set cirinya yang luas harus menggembirakan mana-mana pemilik telefon Galaxy.

Galaxy Buds2 Pro ialah pelaburan yang boleh didengari yang hebat, bukan sahaja kerana ia adalah trend teknologi fesyen terkini, tetapi ia juga mempunyai kualiti bunyi yang hebat dan sangat selesa dipakai sepanjang hari

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

sooka Melancarkan Kisah Cinta Remaja Drama Siri Originals KAU VS AKU

tony fernandes airasia-2020

AirAsia X Kembali Hubungkan Sydney ke Kuala Lumpur & Rantau Asean