in , ,

Selangor Tourism Kini Mahu Meluaskan Wilayah Baru di Pasaran Eropah

Misi Jualan untuk meningkatkan aliran masuk Pelancong Antarabangsa yang berpotensi dari Rusia, Turkiye, Kazakhstan dan Uzbekistan ke Selangor, Malaysia

Tourism Selangor, Agensi Penggalakan Pelancongan Rasmi Negeri Selangor, akan menyertai siri lawatan ke Moscow, Tashkent, Almaty dan Istanbul untuk membantu Tourism Malaysia dalam matlamatnya untuk menarik lebih ramai pelancong dari Rusia dan Turkiye sambil mengekalkan hubungan dua hala.

Lawatan bersama delegasi akan dijalankan selama sepuluh hari, dari 11 September hingga 20 September 2022.

Selangor Tourism Meluaskan Wilayah Baru Di Pasaran Eropah

Misi yang akan diketuai oleh Yang Berhormat En. Hee Loy Sian, Jawatankuasa Eksekutif Pelancongan dan Alam Sekitar dan dibantu oleh Ketua Pegawai Eksekutif Pelancongan Selangor, En Azrul Shah bin Mohamad akan mempamerkan pelbagai segmen pasaran di Selangor sambil mempromosikan “Splendid Selangor, Bawa Saya Ke Mana-mana!” Kempen.

Sehingga 2021, terdapat peningkatan 13.0% (231,914) pelancong dari negara Eropah yang melawat Selangor berbanding tahun sebelumnya apabila perjalanan dihadkan. Oleh itu, ini adalah masa yang sesuai untuk Selangor meneruskan pertumbuhan pra-pandeminya, terutamanya untuk pengembara antarabangsa, kerana larangan perjalanan telah ditarik balik.

Selangor Tourism Meluaskan Wilayah Baru Di Pasaran Eropah

Menurut Yang Berhormat En. Hee Loy Sian, Jawatankuasa Eksekutif Pelancongan dan Alam Sekitar, kempen Splendid Selangor adalah satu usaha penting dan titik perubahan untuk meningkatkan kerjasama antara negara-negara yang berminat. Ini akan melibatkan perkongsian prospektif melalui perjalanan FAM dengan media dan agensi pelancongan, siri promosi silang termasuk pengiklanan dan kempen digital, jerayawara dan misi jualan.

Selangor Tourism Meluaskan Wilayah Baru Di Pasaran Eropah

Pelbagai segmentasi Selangor menyediakan tarikan pelancongan yang banyak, daripada eko-pelancongan, taman tema, budaya dan warisan kepada pengalaman membeli-belah dan masa lapang yang indah. Ini termasuk taman tema Sunway Lagoon, Taman Kelip-kelip di Kampung Kuantan, Kampung Budaya Mah Meri dan Avani Sepang Gold Coast Resort.

Selangor Tourism Meluaskan Wilayah Baru Di Pasaran Eropah

Tourism Selangor bersedia untuk memanfaatkan perkongsian meluas dengan pengusaha pelancongan dan pemain industri sambil meningkatkan kesedarannya untuk meningkatkan misi menjadi destinasi pelancongan terkemuka di Asia Tenggara dan global.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Zizan Razak | 15

Filem ABANG LONG FADIL 3 Raih Kutipan RM18 Juta Dalam Tempoh 11 Hari 

Joe Flizzow Model | 16

Def Jam South East Asia Presents Vendetta Concert in Kim Yard, Singapore