in

Sasar Angka 1 Digit Kes Positif Baru Dalam Masa Seminggu Dua Akan Datang

Beberapa hari ini negara mencatatkan dua digit kes baharu selain kes pulih yang lebih tinggi berbanding kes positif. Nyata perkara itu satu perkembangan baik dalam negara berdepan dengan wabak Covid-19. Malah perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang dilaksanakan kerajaan juga mula menunjukkan hasil.

Susulan itu Kementerian Kesihatan Malaysia menyasarkan untuk menyaksikan 1 angka bagi kes baharu Covid-19 di negara ini dalam tempoh seminggu dua ini. Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata meskipun masih ada 3 kawasan PKPD dan kluster baharu yang dikenal pasti, namun diharap dua digit kes baharu yang dicatatkan, dapat dikekalkan, lapor MalaysiaKini.

Dan sasaran kita kalau boleh kurangkan kes-kes yang telah kita lihat dan mungkin sasaran kita untuk capai satu angka dalam tempoh seminggu atau dua lagi. Insyallah,” Sementara itu mengulas mengenai perlanjutan PKPB sehingga 9 Jun, beliau berkata frontliners akan terus memantau kes-kes baharu secara khusus.

KKM Sasar Angka 1 Digit Bagi Kes Baharu Covid-19

“Kita sekarang telah buka sektor ekonomi secara berhati-hati dan terkawal. Setiap hari kita pantau, kes-kes masih terkawal walaupun ada kluster-kluster baru. “Apa yang kita perlu laksanakan ialah kita lihat setiap hari perkembangan terkini kes-kes baru yang dikesan dan juga sama ada rakyat Malaysia patuh kepada prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan,”

Inshaallah, sama-sama kita menentang Covid-19

PKP Dilonggarkan Bukan Bermakna Covid 19 Dah Tamat. Akhirnya Dr Noor Hisham Bongkarkan Ada 4 Kluster Baru

PELAKSANAAN Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan pembukaan semula ekonomi negara bukan bermakna Malaysia sudah pulih daripada C0VID-19. Malah Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, persepsi bahawa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah tamat apabila

Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bermula, adalah tanggapan yang salah. 4 kluster baharu ini buktikan COVID-19 belum berakhir! Tambahan pula, sejak seminggu lalu, masih wujud kes jangkitan C0VID-19 di beberapa lokasi di seluruh negara. Berikut adalah empat kluster baharu C0VID-19 yang direkodkan sejak tujuh hari lalu.

1. Kluster Pedas (8 Mei)

Penemuan kluster Pedas diumumkan pada 8 Mei melibatkan melibatkan warga pekerja di sebuah kilang di Pedas, Negeri Sembilan. Dr Noor Hisham berkata, ia selepas 60 kes positif C0VID-19 direkodkan di kawasan tersebut. Menurutnya, kes positif itu melibatkan tujuh warganegara Malaysia, 25 kes Nepal, 18 kes Bangladesh, lapan kes Indonesia dan dua Myanmar.

Menurut Ketua Pengarahnya, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kluster itu mula dikesan apabila seorang kakitangan kilang didapati tidak sihat dan mula mengalami gejala demam, batuk, selesema, sesak nafas dan sakit kepala pada 5 April.

Sasaran mendapatkan rawatan dan ujian pengesanan saringan C0VID-19 di klinik kesihatan berhampiran lima hari selepas itu. Bagaimanapun dia disahkan positif pada 12 April. “Mereka terdiri daripada pekerja kilang dan ahli keluarga masing-masing.

Daripada jumlah keseluruhan ini, 60 kes didapati positif, 286 kes negatif dan 440 orang masih menunggu keputusan. Kes-kes positif kluster ini membabitkan tujuh warganegara Malaysia dan 53 bukan warganegara,” katanya pada sidang media di Putrajaya pada Jumaat.

Daripada jumlah bukan warganegara yang dijangkiti, 25 kes merupakan warga Nepal, Bangladesh (18), Indonesia (8) dan Myanmar (2). Bagaimanapun ujarnya, punca jangkitan masih dalam siasatan. Noor Hisham, turut menasihatkan agar warga pekerja yang mengalami sebarang gejala untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin.

2. Kluster pusat beli belah Cheras (7 Mei)

Dr Noor Hisham berkata, pihaknya mengenal pasti kluster melibatkan anggota serta pengawal keselamatan di pusat beli belah Cheras. Sehingga Khamis, terdapat 10 kes positif C0VID-19 dalam kluster itu, melibatkan sembilan warga Nepal dan seorang warga Malaysia.

KKM telah mengenalpasti satu kluster yang melibatkan pengawal dan anggota keselamatan di sebuah pusat beli-belah di Cheras, Kuala Lumpur. Sehingga 7 Mei 2020 jam 12 tengah hari, sebanyak sepuluh kes positif COVID-19 telah dilaporkan dalam kluster ini yang melibatkan sembilan warganegara Nepal dan seorang warganegara Malaysia.

Punca jangkitan bagi kluster ini masih di dalam siasatan. Langkah-langkah pembendungan dan pencegahan seterusnya telah diambil seperti mengenalpasti dan menjalankan ujian saringan COVID-19 keatas semua pekerja dan kontak rapat mereka.

Kesemua kes warganegara Nepal dalam kluster ini tinggal kediaman yang sama di Cheras. Saringan COVID-19 telah dijalankan ke atas penghuni kediaman mereka, pengawal dan anggota keselamatan di pusat membeli-belah tersebut, dan

juga pekerja pasaraya yang berkait rapat. Setakat ini, seramai 436 orang telah disaring, di mana 10 kes didapati positif, 347 kes negatif dan 79 orang masih menunggu keputusan. Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Cheras dan Titiwangsa akan terus menjalankan pemantauan

juga pekerja pasaraya yang berkait rapat. Setakat ini, seramai 436 orang telah disaring, di mana 10 kes didapati positif, 347 kes negatif dan 79 orang masih menunggu keputusan. Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Cheras dan Titiwangsa akan terus menjalankan pemantauan ke atas kenaikan kes COVID-19 berkaitan kluster ini. Kesemua kontak rapat setiap kes telah dipanggil untuk saringan dan pendidikan kesihatan telah diberikan.

3. Kluster Taman BDC di Kuching (4 Mei)

KKM memaklumkan terdapat satu pertambahan kluster baharu di Sarawak dikenali sebagai kluster Taman BDC di Kuching, Sarawak. Menurut Dr Noor Hisham, terdapat 37 kes positif dilaporkan dari kluster tersebut. Kluster tersebut juga dipercayai berpunca daripada perhimpunan tabligh Sri Petaling.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, terdapat 37 kes positif dilaporkan dari kluster tersebut. Kluster tersebut juga dipercayai berpunca daripada perhimpunan tabligh Sri Petaling.

“Dan ingin dimaklumkan ada satu kluster baharu dikenal pasti di Kuching iaitu kluster Taman BDC melibatkan sejumlah 37 kes dan ini juga melibatkan perhimpunan tabligh iaitu kes indeks dan telah menjangkiti keluarga ahli masjid dan juga rakan sekerja iaitu melibatkan 3 generasi,” katanya semasa sidang media harian KKM pada Isnin.

Pada masa sama, Dr Noor Hisham turut menyatakan bahawa sehingga kini, bilangan sampel daripada kluster perhimpunan di Masjid Sri Petaling yang telah diambil adalah sebanyak 35,288. Daripada jumlah tersebut, 2,266 kes didapati positif C0VID-19 melibatkan lima genarasi.

4. Kluster Lanchang (2 Mei)

Penemuan kluster Lanchang diumumkan pada 2 Mei lalu membabitkan pelajar tahfiz Lanchang di Temerloh, Pahang. Kluster Tahfiz Lanchang, kluster baharu dikenal pasti – Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Fikry | 16

Tarikan Terbaharu di RTM, Sketsa “Haa… Tepuk”

Doktor Covid 19 Gambar Hiasan | 17

Doktor Amerika Ini Seru Orang Ramai Kongsi Cerita Malaysia Tangani Wabak Kepada Dunia