in , ,

Sarawak Kembali Ke Edisi Ke-54 Matta Fair, Perkenal Kempen Gateway To Borneo

Kempen ‘Gateway to Borneo’ – Kedudukan Strategik Sarawak, sebagai Pintu Masuk Utama ke Borneo, Termasuk Sabah, dan Brunei dan Kalimantan.

Rainforest World Music Festival (RWMF) 2024 Meneruskan Komitmen kepada Pelancongan dan Kemampanan Bertanggungjawab, Meraikan Perjalanan Transformatif Muzik, Budaya dan Alam Sekitar.

Sarawak menjadi tumpuan semasa Pameran MATTA edisi ke-54 yang diadakan di Pusat Perdagangan & Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC), dengan pelancaran kempen inovatif ‘Gateway to Borneo’. Inisiatif ini menandakan peremajaan jenama yang ketara, meletakkan Sarawak secara strategik sebagai pintu masuk utama ke Borneo, merapatkan Kalimantan, Sabah dan Brunei. Dengan pelancaran kempen ini, Sarawak berusaha untuk meningkatkan daya tarikannya sebagai destinasi pelancongan peringkat teratas, menjemput pengembara untuk memulakan pelayaran penerokaan dan inspirasi.

Sarawak Kembali Ke Edisi Ke-54 Matta Fair, Perkenal Kempen Gateway To Borneo

Lembaga Pelancongan Sarawak telah menetapkan sasaran bercita-cita tinggi untuk 2024, menyasarkan untuk mengalu-alukan 2.0 juta pelawat domestik, membentuk 50% daripada jumlah unjuran ketibaan pelawat. Pada pameran itu, tumpuan diberikan kepada penyediaan maklumat komprehensif mengenai tawaran pelancongan Sarawak yang pelbagai, mempromosi dan memudahkan penjualan pakej pelancongan Sarawak daripada rakan industri yang dihormati, dan mengukuhkan rangkaian antara pengendali pelancongan Malaysia Barat dan pelancongan Sarawak untuk kerjasama masa depan.

Pelancongan Sarawak bersedia untuk mencipta pengalaman yang mengasyikkan untuk hadirin di Pameran MATTA KL 2024, menawarkan gambaran ke dalam daya tarikan yang menawan di rantau ini melalui kempen ‘Gateway to Borneo’. Datuk Sebastian Ting Chiew Yew, Timbalan Menteri Pelancongan, Sarawak berkongsi “Pavilion kami menandakan lebih daripada kehadiran fizikal; ia melambangkan komitmen Sarawak yang tidak berbelah bahagi untuk mempamerkan pengalaman mendalam tentang kekayaan budaya kita, kepelbagaian landskap kita, dan kemesraan layanan kita.”

Pelancaran di pameran itu adalah pengenalan kepada hala tuju baharu Pelancongan Sarawak dengan “Gateway to Borneo” dan logo “Sarawak More to Discover” yang diperbaharui, selepas pelancaran awal di ITB Berlin. Acara ini merupakan kesinambungan penting bagi usaha Lembaga untuk memperkukuh dan menonjolkan strategi komunikasi dan pengiklanannya. Kehadiran fizikal di MATTA Fair KL bertujuan untuk melibatkan penonton Domestik dalam naratif berterusan ‘memasuki’ Sarawak sebagai “Gateway to Borneo”.

Sarawak Kembali Ke Edisi Ke-54 Matta Fair, Perkenal Kempen Gateway To Borneo

Mensasarkan ketibaan 4 juta pelawat pada 2024, Timbalan Menteri menambah, “Usaha kami pada 2023 membantu menyumbang peningkatan ketara dalam ketibaan dari Malaysia dan negara jiran, berjumlah lebih 1,770,000 pelawat domestik dan lebih 1,800,000 dari Indonesia dan Brunei – menandakan 43 yang luar biasa. % meningkat di dalam negara dan peningkatan 182% yang mengejutkan di peringkat serantau berbanding 2022. Kami optimis usaha berterusan kami akan mendorong Sarawak ke arah mencapai sasaran kami untuk mengalu-alukan 4 juta pelawat di seluruh dunia pada 2024.”

Di tengah-tengah kempen ini terletak logo destinasi “Sarawak More to Discover” (SMTD) yang dihidupkan semula, lambang yang merangkumi intipati dan keterujaan tawaran unik Sarawak. Direka bentuk untuk merangkumi permaidani kaya Budaya, Pengembaraan, Alam Semula Jadi, Makanan dan Perayaan (CANFF), logo STMD berfungsi sebagai tanda visual kepada hutan hujan asli Sarawak, perairan pantai dan kaleidoskop etnik yang memanggilnya sebagai rumah. Dalam reka bentuknya, siluet megah burung enggang Badak berdiri tinggi, simbol ikonik yang sinonim dengan julukan Sarawak yang dihargai, “Land of the Hornbills.”

Pengunjung Pavilion Sarawak boleh menjangkakan permaidani aktiviti, yang direka untuk menawarkan rasa budaya rancak dan keajaiban alam semula jadi di rantau ini. Daripada Persembahan Sape & Budaya yang menawan hingga Demonstrasi Kraftangan menganyam bakul dan demonstrasi tatu sementara, pengunjung juga boleh menikmati hadiah menarik untuk disertai, menambahkan lagi pesona pengalaman Sarawak.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Dilindungi Dengan Knox Vault, Ini Pandang Pertama Samsung Galaxy A55

Kempen Hari Raya di Suria KLCC, Alamanda & Mesra Mall Cukup Meriah!