in , ,

Samsung Electronics Terima Anugerah Kelestarian Niaga SEAL 2022 

Samsung memperoleh Anugerah Produk Lestari untuk inovasinya ke arah masa depan yang mampan dengan menggunakan semula plastik terikat lautan ke dalam teknologi Samsung Galaxy.

Samsung Electronics dinamakan sebagai pemenang Anugerah Kelestarian Perniagaan SEAL 2022 kerana mengubah jaring ikan yang dibuang menjadi bahan kitar semula berprestasi tinggi untuk peranti Galaxy.

Diadili oleh panel pakar kemampanan dan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) setiap tahun, Anugerah SEAL mengiktiraf inisiatif kemampanan yang paling berkesan dan syarikat terkemuka yang memacu kemajuan alam sekitar. 

Seal-Awards_Obp-Of-S22-Ultra_Dl2

Samsung ialah penerima Anugerah Produk Lestari SEAL, yang memberi penghormatan kepada produk yang direka khas untuk menggerakkan dan mengubah dunia dengan cara yang lebih baik.

“Kami berbesar hati menerima Anugerah Produk Lestari SEAL 2022 atas usaha kami memajukan lebih banyak reka bentuk produk bulat dan dengan melakukan lebih banyak dengan lebih sedikit dalam hal sisa plastik lautan,” kata Sungsun Park, EVP dan Ketua Pasukan R&D Mekanikal MX Business di Samsung Electronics. 

“Samsung komited untuk meneruskan perjalanan kemampanan kami dan melancarkan skala syarikat, inovasi dan semangat kerjasama terbuka untuk menyampaikan tindakan iklim yang lebih ketara.”

“Sebanyak 640,000 tan peralatan memancing terbengkalai di lautan setiap tahun, memerangkap dan menjerat hidupan marin serta merosakkan terumbu karang. Kami memuji Samsung kerana mengubah siri telefon pintar Galaxy untuk memerangi cabaran alam sekitar ini,” kata Matt Harney, Pengasas Anugerah SEAL.

Seal-Awards_Dl1

Jaring ikan yang dibuang adalah salah satu daripada plastik terikat lautan yang paling meluas dan invasif yang menimbulkan ancaman serius kepada hidupan marin dan planet kita. 

Samsung mula-mula menggabungkan jaring ikan terbuang yang dikitar semula dengan siri Galaxy S22 dan sejak itu, telah menggunakan bahan tersebut dalam reka bentuk di seluruh ekosistem Galaxy, termasuk dalam tablet, komputer riba dan fon telinga. 

Dengan bekerjasama dengan organisasi yang berfikiran sama, Samsung mencipta bahan baharu daripada plastik terikat lautan kitar semula dan mengekalkan standard kualiti tingginya.

Seal-Awards_Repurpose_Oceanbound_Plastics_Visual-Metaphore_Dl3

Inovasi ini merupakan sebahagian daripada visi kemampanan Samsung MX, Galaxy for the Planet, yang menggariskan perjalanan syarikat untuk mengambil tindakan iklim yang ketara merentas operasi perniagaan global dan kitaran hayat produk. 

Melalui Galaxy for the Planet, Samsung berusaha untuk membangunkan dan menggabungkan bahan kitar semula dalam semua produk baharu, menghapuskan plastik sekali guna dalam pembungkusan mudah alih, mencapai penggunaan kuasa siap sedia sifar untuk semua pengecas telefon pintar dan mengalihkan semua sisa daripada tapak pelupusan menjelang 2025.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang inisiatif kemampanan Samsung, sila lawati: https://www.samsung.com/my/sustainability/overview/

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Samsung

Ciri Kamera Samsung Galaxy Z Flip 4 Jadikan Foto Lebih Sempurna 

Say

DYTM Raja Muda Selangor Meraikan 5 Tahun Pencapaian Bersama SAY