in , ,

Sambutan Songkran Thaiconic di ICONSIAM Menarik Perhatian Global 

ICONSIAM menganjurkan sambutan Songkran bertemakan ‘SAMBUTAN SONGKRAN THAICONIC: Festival Songkran Meriah, Meneruskan Legasi Warisan Dunia’ Festival Songkran telah diiktiraf oleh UNESCO sebagai Warisan Budaya Tidak Ketara

Dalam meraikan pengiktirafan berprestij Festival Songkran oleh UNESCO sebagai Warisan Budaya Tidak Ketara, ICONSIAM, mercu tanda global di Sungai Chao Phraya, telah bekerjasama dengan kerajaan termasuk Kementerian Pelancongan dan Sukan, Kementerian Kebudayaan, Pihak Berkuasa Pelancongan Thailand, Jabatan Perhubungan Awam Kerajaan, Pentadbiran Metropolitan Bangkok, Dewan Perniagaan dan Lembaga Perdagangan Thailand Thailand dan pelbagai sektor swasta untuk melabur lebih $1.6 juta (60 juta baht) dalam aktiviti pemasaran yang bertujuan untuk mengangkat “THE ICONIC SONGKRAN FESTIVAL 2024” menjadi festival bertaraf dunia, menjangkakan lebih 1.5 juta pengunjung akan hadir. 

Di bawah konsep “SAMBUTAN SONGKRAN THAICONIC: Pesta Songkran Meriah, Meneruskan Legasi Warisan Dunia” menghormati identiti Thai dengan menggabungkan aktiviti rekreasi tradisional Thai dengan hiburan budaya kontemporari. 

Acara ini menjanjikan untuk menyampaikan pengalaman yang paling tidak dapat dilupakan, dengan perayaan besar memenuhi setiap sudut ICONSIAM dari 10 hingga 21 April 2024.

Encik Supoj Chaiwatsirikul, Pengarah Urusan ICONSIAM Company Limited, berkata, “Sebagai mercu tanda bertaraf dunia di sepanjang Sungai Chao Phraya, berfungsi sebagai destinasi pelancongan penting di Bangkok dan Thailand, tahun ini, ICONSIAM merancang untuk menganjurkan acara Songkran dengan lebih banyak lagi. hebat dan diingati berbanding sebelum ini. Sambutan itu amat bermakna kerana perayaan ‘Songkran di Thailand’ telah didaftarkan sebagai Warisan Budaya Tidak Ketara Kemanusiaan oleh UNESCO pada penghujung tahun lepas.

Sambutan Songkran Thaiconic di ICONSIAM Menarik Perhatian Global

 “PESTA SONGKRAN IKONIK 2024 bertujuan untuk mempamerkan tradisi dan adat Songkran sambil mengalu-alukan pelancong dari seluruh dunia dengan layanan mesra dan hiburan Thai kontemporari. Usaha kerjasama ini bertujuan untuk mencipta acara bersejarah dan mempromosikan Songkran di Thailand sebagai festival bertaraf dunia. 

Matlamatnya adalah untuk menghormati warisan budaya Thai dengan menggabungkan unsur kontemporari dan mempersembahkannya dengan cara yang bergema dengan generasi akan datang, memastikan warisan ini kekal selama-lamanya. Pesta Songkran merupakan satu lagi faktor penting yang akan membantu mempercepatkan pertumbuhan ekonomi bagi Thailand. 

Tahun ini, kami yakin terdapat sekurang-kurangnya 1.5 juta pelancong Thailand dan antarabangsa yang meraikan Festival Songkran di ICONSIAM, menyumbang kepada peningkatan 50% dalam pusing ganti pusat beli-belah berbanding tempoh yang sama tahun lepas.”

“THE ICONIC SONGKRAN FESTIVAL 2024” di ICONSIAM menjanjikan perayaan budaya dan tradisi Thai yang meriah, yang menampilkan beberapa acara kemuncak dari 10 hingga 21 April (12 hari):

• Perarakan Songkran Mahothorndevi: Perarakan 7 hari di sepanjang Sungai Chao Phraya dari 10 -16 April, mempamerkan kekayaan budaya Thai, menampilkan 7 pelakon dan artis terkenal, termasuk Aff Taksaorn, Pie Rinrada, Becky Rebecca, Bella Ranee, Mai Davika dan Diana Flipo, serta artis Thailand terkenal antarabangsa Minnie, ahli kumpulan gadis Korea Selatan (G) I-DLE, akan diwakili sebagai Miss Songkran 2024.

• Mandi Buddha Sihing: ICONSIAM telah membawa replika Phra Buddha Sihing dari Wat Phra Singh Woramahawihan, Wilayah Chiang Mai untuk diletakkan di Pintu Keluar 1, Tingkat G, Zon ICONLUXE. Pengunjung boleh menyertai upacara mencurah air untuk memohon keberkatan dan penyucian. Upacara tradisional ini dipercayai membawa tuah dan kemakmuran kepada mereka yang menyertainya.

• Percikan Air Songkran: Nikmati perayaan percikan air di Mercu Tanda Percikan Air di River Park, satu-satunya tempat di Thailand yang menawarkan pengalaman sedemikian di tengah-tengah pemandangan indah Sungai Chao Phraya dari 10 – 16 April. Selain itu, terdapat juga konsert mini yang dipersembahkan oleh Nont Tanont, MEAN, PROXIE, 4EVE, ATLAS, BUS, LYKN, dan persembahan kebudayaan lain yang menambah suasana perayaan dari 10 – 21 April.

• Projek ICONSIAM x NaRaYa x Collector: Dalam inisiatif untuk menggalakkan orang Thai memakai “Baju Bunga” semasa perayaan Songkran, ICONSIAM bekerjasama dengan NaRaYa dan Projek Pemungut yang diketuai oleh artis Ek Thongprasert, untuk mencipta baju bunga unik yang diilhamkan daripada corak bunga indah yang dihasilkan oleh tukang Thai, yang menghiasi pagoda dan dewan pentahbisan Wat Pho, artis telah mengubahnya menjadi gaya seni pop kontemporari pada baju di bawah reka bentuk “Kemakmuran dalam Mekar.” Kerjasama ini meraikan permulaan baharu dan keanggunan kegembiraan yang tiada tandingan untuk Tahun Baru.

• Promosi Musim Panas: ICONSIAM menawarkan kempen “SAMBUTAN SONGKRAN THAICONIC”, yang menampilkan promosi dan hadiah antara 10 April hingga 5 Mei 2024. Eksklusif untuk ahli ONESIAM, hanya beli 4,000 baht produk dan perkhidmatan dalam ICONSIAM serta Siam Takashimaya, antara April 1 hingga 21 April, untuk menerima baju bunga daripada Projek Pengumpul ICONSIAM x NaRaYa x, bernilai 990 baht. Sebagai alternatif, pembeli juga boleh menebus baju dengan hanya 400 baht setiap satu apabila membeli 2,000 baht produk. MorSelain itu, dari 10 April hingga 16 April 2024, membelanjakan sejumlah 30,000 baht untuk produk dalam ICONSIAM dan menerima baucar hadiah bernilai 2,000 baht daripada kedai yang mengambil bahagian. Untuk terma dan syarat yang lebih terperinci, sila tanya di tempat jualan.

Secara keseluruhannya, acara ini menjanjikan pengalaman yang menggembirakan dan memperkaya budaya untuk pengunjung, menggabungkan perayaan tradisional dengan hiburan moden dan aktiviti yang menyeronokkan.

Anda dijemput untuk menjadi sebahagian daripada festival Songkran yang agung di Thailand, “THE ICONIC SONGKRAN FESTIVAL 2024,” dari 10 hingga 21 April, secara percuma, di ICONSIAM. Ikuti perkembangan butiran acara dan syarat penyertaan di www.iconsiam.com atau Facebook: ICONSIAM

Pengeluar bertanggungjawab sepenuhnya untuk kandungan pengumuman ini.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Datuk Khadijah Bagi Vibes Lagu Raya 70an Dalam Lagu Syukurnya Raya 

AirAsia Tawar Baucar Bernilai Sehingga Thb10,000 Untuk ke Thailand