in

Info Tentang Filem ROH YANG TAK TERLIHAT

‘Kisah Gadis Mampu Melihat Roh Manusia Yang Telah Mati’

Bagaimanakah perasaan seseorang itu memiliki kelebihan apabila mempunyai kemampuan melihat roh-roh manusia yang telah mati?

Filem ROH YANG TAK TERLIHAT

Adakah kehidupannya menjadi tidak tenteram apabila sering melihat roh yang menyeramkan atau kelebihan yang digunakan itu mampu menyelesaikan sebuah persoalan?

Itulah yang dipaparkan dalam filem bergenre seram berjudul Roh Yang Tak Terlihat, kisah seorang gadis yang mempunyai kelebihan tersendiri.

Bagaimanapun, kelebihan yang dimiliki itu ternyata agak sukar untuk dipercayai oleh orang sekeliling, terutama sekali ahli keluarga sendiri.

Pengarahnya, Billy Christian memberitahu antara salah satu sebab dia mahu terlibat dalam pembikinan filem ini kerana ia merupakan adaptasi daripada kisah benar.

“Dalam proses untuk menghasilkan filem ini, saya ada membuat satu sesi temu bual dengan individu yang dipercayai memiliki deria keenam.

“Individu itu dikatakan mampu melihat dan berkomunikasi dengan makhluk yang tidak mampu dlihat manusia biasa,” ujarnya.

Filem ROH YANG TAK TERLIHAT

Menurut Billy, semasa sesi temu bual berkenaan, dengan dibantu seorang ahli psikologi individu berkenaan turut berkomunikasi dengan roh orang yang telah meninggal dunia.

“Sebenarnya, intipati jalan cerita dalam filem ini juga adalah hasil penceritaan daripada roh yang telah berkomunikasi menerusi individu tersebut,” ujarnya.

Filem seram dari Indonesia ini menceritakan kisah sebuah keluarga yang terdiri daripada seorang ibu tunggal iaitu Lidya (Sophia Latjuba) bersama dua anak perempuannya, Saras (Estelle Linden) dan Laras (Bianca Hello). Saras, sejak zaman kanak-kanak yang berbeza daripada kanak-kanak lain umumnya kerana mempunyai kemampuan deria keenam atau disebut anak indigo.

Sebenarnya, Saras dapat melihat makhluk yang tidak mampu dilihat orang lain seperti roh orang yanh sudah meninggal dunia. Bagaimanapun, keupayaan Saras dianggap tidak munasabah oleh ibu, Lidya sehingga menimbulkan konflik antara mereka.

Apabila menginjak usia 17 tahun, Saras telah dirasuk sebanyak dua kali dan ia membuat Lidya bimbang dan meminta pertolongan daripada kakaknya, Rima (Roweina Umboh), seorang ahli psikologi.

Pada suatu hari, Saras didatangi oleh roh seorang gadis yang bernama Dinda (Frisly Balqis) pelajar sekolah menengah yang meninggal dunia kerana dibuli oleh seorang pelajar bernama Citra (Aliyah Faizah). Roh Dinda datang menemui Saras untuk memberitahu sesuatu kepada ibu Dinda.

Setelah ditayangkan di Indonesia, filem terbitan Skylar Pictures ini akan ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia bermula pada 12 April 2018.

Untuk pasaran di negara ini, Empire Film Solution Sdn. Bhd. dan Cashmere Studios bertindak selaku pihak pengedaran dan pemasaran untuk filem Roh Yang Tak Terlihat.

Barisan Pelakon Roh Yang Tak Terlihat
Sophila Latjuba – Lidya
Estelle Linden – Saras
Bianca Hello – Laras
Roweina Umboh – Rima
Dayu Wijanto – Dayu
Frisly Herlind – Dinda
Aliyah Faizah – Citra
Sharon Sahertian – Saras (remaja)
Yova Gracia – Yova
Rorencya – Irina

Filem ROH YANG TAK TERLIHAT

Filem ROH YANG TAK TERLIHAT

Filem ROH YANG TAK TERLIHAT

SKYLAR PICTURES
Syarikat Skylar Pictures merupakan sebuah syarikat penerbitan dan produksi dari Indonesia yang ditubuhkan pada tahun 2008 di bawah Stro World Entertainment Holding. Sepanjang penubuhannya, syarikat berkenaan telah menerbitkan banyak filem-filem tempatan dan antarabangsa Jinx, Tebus, Surat Kecil Untuk Tuhan, Guardian, dan The Witness. Menariknya, kebanyakan filem-filem yang diterbitkan oleh Skylar Pictures ini turut dipasarkan di luar negara seperti Filipina, Jepun dan Amerika Syarikat. Selepas filem Roh Yang Tak Terlihat, syarikat berkenaan akan tampil dengan sebuah filem tentang Super Hero wanita berjudul Valentine.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Kiut Julang Trofi Juara Gegar Lawak

Minggu Fesyen Islamik Asia 2018 #AIFW2018