in

Fakta Yang Korang Patut Tahu Tentang Program ROCKANOVA

Bagi menyemarakkan lagi lanskap dunia hiburan tanah air selain memberi lebih pilihan kepada para penggemar muzik di negara ini, Astro Prima mengambil inisiatif baharu dengan mengangkat muzik aliran rock yang pernah mencetuskan fenomena luar biasa dalam arena muzik tempatan pada pertengahan tahun 1980-an menerusi program realiti terbaharu berjudul Rockanova yang bakal disiarkan di saluran rasmi Astro Prima (105) dan siaran serentak di Maya HD (135) bermula 29 Mac kelak.

Rockanova ialah sebuah pencarian bakat yang berkonsepkan pertandingan nyanyian untuk mencungkil bakat nyanyian di kalangan peminat muzik rock. Penyertaan adalah terbuka kepada semua warga Malaysia dan Singapura dan tidak boleh terikat dengan sebarang kontrak rakaman mahupun pengurusan dengan mana-mana syarikat.

Rockanova

Astro Prima lantik Dato’ Awie, Dato’ Hattan dan Edry Abdul Halim untuk menjayakan penganjuran musim pertama

Mengulas mengenai program terbaharu ini, Ketua Saluran Melayu Astro; Raqim Ahmad berkata, ”Selari dengan matlamat Astro untuk menjadi peneraju kandungan utama di negara ini, pihak kami sentiasa mencari peluang untuk terus memperbaharui pengisian kandungan yang ditawarkan bagi mempertingkatkan nilai kedudukan di pasaran demi memikat hati penonton.

Menerusi pengalaman luas kami dalam menerbitkan program pencarian bakat seumpama ini, kami sedar bahawa bidang seni muzik adalah satu cabang seni yang sering mendapat perhatian
ramai. Manakala industri muzik tanah air pula sudah semestinya memerlukan kehadiran lebih ramai generasi pelapis bagi menyemarakkan lagi dunia seni terbabit.

Program Rockanova bakal menjanjikan kelainan yang segar berbanding program-program sedia ada lain yang pernah kami terbitkan. Menerusi Rockanova, kami bukan sahaja ingin mencungkil bakat dan kebolehan penyanyi yang berpontensi untuk menjadi pelapis aliran ini, malahan juga ingin mengangkat martabat muzik rock ke peringkat yang lebih tinggi sekaligus meneruskan kesinambungan genre yang pernah satu ketika dulu menjadi fenomena ke generasi seterusnya.

Kebangkitan Fenomena Muzik Aliran Rock Dalam Rockanova

Dalam masa sama, Raqim juga mengakui, walaupun mungkin banyak genre muzik lain yang lebih mendominasi persada muzik tempatan, kami percaya muzik rock juga merupakan antara genre paling popular di Malaysia dengan jumlah peminat yang ramai tanpa mengira peringkat usia dan latar belakang. Justeru, program Rockanova dijangka bakal mencipta sebuah lagi fenomena baru dalam industri muzik tempatan kelak.

Bagi merancakkan lagi penganjuran musim yang pertama, kombinasi tiga ikon muzik dengan latar belakang port folio dan reputasi yang cukup disegani dalam persada muzik tanah air telah dilantik untuk menjayakan penerbitan Rockanova musim ini.

Rocker terkenal, Dato’ Awie dan komposer popular tanah air, Edry Abdul Halim bakal digandingkan bersama sebagai Juri Tetap yang akan dipertanggungjawabkan untuk menilai persembahan para peserta berdasarkan kriteria yang telah ditetapkan.

Manakala Dato’ Hattan pula dilantik sebagai Guru Vokal dan Persembahan yang bakal memberikan khidmat bimbingan dan tunjuk ajar kepada para peserta supaya mereka benar-benar bersedia untuk menjadi pelapis sekaligus memberikan saingan kepada penghibur sedia ada.

Tambah istimewa, kesemua ikon muzik tersohor ini juga turut dilantik sebagai juri tetap untuk sesi uji bakat bagi mengenal pasti calon-calon berpotensi untuk diketengahkan yang bakal diadakan pada 18 dan 19 Februari 2017 di Anggerik Mall, Shah Alam.

Calon peserta akan dinilai berdasarkan kriteria yang ditetapkan termasuklah daripada segi teknikal seperti kawalan suara, sebutan, pernafasan, intonasi, rentak, tempo, keserasian, harmoni penghayatan persembahan serta penilaian daripada segi karakter dan personaliti.

Raqim turut menambah, ”Barisan panel juri yang dilantik untuk mengadili sesi uji bakat pada kali ini bukanlah calang-calang kerana kesemua mereka bakal terlibat secara langsung dengan penerbitan musim ini. Berdasarkan pengalaman luas yang mereka miliki, kami pasti barisan juri akan dapat mengenal pasti kebolehan para peserta untuk diserapkan ke Rockanova.

Calon peserta yang berminat dinasihatkan untuk hadir dalam keadaan bersedia daripada segi mental dan fizikal untuk meyakinkan barisan juri bahawa mereka layak untuk dibimbing dan diketengahkan.”

Menyedari perubahan bentuk komunikasi pengguna masa kini yang bersifat digital dan lebih interaktif, produksi Rockanova mengambil langkah proaktif untuk mendekati golongan sasaran kami dengan menjalankan uji bakat secara online untuk laluan pantas atau fast track yang mana calon peserta juga boleh memilih untuk menghantarkan penyertaan dengan memuat naik video nyanyian mereka dengan menggunakan kata kunci atau hashtag #bakatrockanova menerusi laman sosial Instagram.

Selain itu, calon peserta juga diberi pilihan untuk menyertai sesi uji bakat menerusi platfrom radio rasmi Rockanova iaitu Sinar FM di segmen petang, Santai Sinar yang dikendalikan oleh penyampai radio Salleh Yaacob dan Feeya Iskandar.

Program Rockanova turut memperkenalkan sistem pemarkahan yang berdasarkan 70% oleh pihak juri dan 30% berdasarkan undian SMS. Peserta yang mendapat markah paling rendah pada setiap minggu akan disingkirkan.

Rockanova

Rockanova

Rockanova

Rockanova

Rockanova

Rockanova

Rockanova

Butiran lanjut mengenai program ini akan diumumkan dalam sidang akhbar akan datang kelak.

PENYERTAAN MENERUSI INSTAGRAM (#rockanova)

Syarat-syarat penyertaan:
1. Pilih salah satu lagu wajib yang telahpun disediakan
2. Muat naik video nyanyian uji bakat anda di instagram dan hashtag #bakatrockanova
3. Terbuka kepada semua pengguna Instagram & mesti mempunyai akaun yang sah dan akaun mesti ditetapkan sebagai umum (public)
4. Uji bakat secara online melalui Instagram terbuka bermula 23 Januari hingga 12 Februari 2017
5. Pihak produksi akan menyenarai pendekkan peserta yang berpotensi dan akan dijemput untuk sesi uji bakat dengan laluan pantas (fast lane) di lokasi terpilih.

PENYERTAAN MENERUSI SINAR FM

Syarat-syarat penyertaan:
1. Pilih salah satu lagu wajib yang telahpun disediakan
2. Penyertaan menerusi Sinar FM bermula 23 Januari hingga 12 Februari 2017
3. Nantikan isyarat memanggil di segmen petang, Santai Sinar pada setiap hari Isnin hingga Khamis, jam 3.00 petang hingga 7.00 malam.
4. Calon peserta yang berpotensi akan dijemput untuk menghadiri sesi uji bakat dengan laluan pantas (fast lane) di lokasi terpillih.

SENARAI LAGU WAJIB UJI BAKAT

1. Search – Pawana
2. Akim & The Majistret – Mewangi
3. Dato’ Awie – Ingatkan Dia
4. Muse – Plug In Baby
5. Nirvana – Come As You Are
6. Projektor Band – Sudahku Tahu
7. Faizal Tahir – Sampai Syurga
8. XPDC – Apa Nak Di Kata
9. MoJo – Romancinta
10. Aerosmith – I Don’t Want Miss A Thing
11. Sakura Band – Polaroid
12. Mulan Jameela – Makhluk Tuhan Paling Seksi
13. Nadia – Salam Untuk Kekasih
14. Ella – Dua Insan Bercinta
15. Joan Jett – I Love Rock & Roll
16. Shima – Setelah Aku Kau Miliki
17. Candy – Akan Ku Tunggu
18. Stacy – Jahat
19. Nicky Astria – Mengapa
20. Evanescence – Bring Me To Life

INFO PENTING

Nota:
1. Kaunter pendaftaran dibuka dari jam 9.00 pagi hingga 1.00 petang
2. Calon digalakkan datang awal untuk mengelakkan sebarang kesesakan

Syarat Ujibakat:
1. Terbuka kepada peserta lelaki dan wanita
2. Berumur 20 – 40 tahun (pada tarikh ujibakat diadakan)
3. Warganegara Malaysia dan Singapura termasuk artis yang tidak terikat dengan sebarang kontrak rakaman mahupun pengurusan

Sila bawa bersama:
1. Salinan kad pengenalan bagi warganegara Malaysia ataupun salinan pasport bagi warga Singapura
2. 2 keping gambar berukuran 4R (gambar profil dan paras pinggang)
3. 2 keping gambar berukuran pasport

Rockanova

Rockanova

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Satu Malam Yang Joyful dengan KL Pass Night Out Deal

Layan Filem Animasi RIBBIT Sempena Tahun Baharu Cina