in

Rebat Kepada Pelanggan Prabayar Malaysia Bermula 1 Januari

Selaras dengan pengumuman Kerajaan semasa Belanjawan 2016 pada bulan Oktober, syarikat-syarikat telekomunikasi akan memberikan rebat kepada pelanggan prabayar individu yang merupakan warganegara Malaysia, selama satu tahun sepanjang 2016. Rebat yang bersamaan dengan jumlah GST akan dikreditkan terus ke dalam akaun prabayar mereka, berkuatkuasa 1 Januari 2016 hingga 31 Disember 2016.

Ini bermakna pelanggan yang menambah nilai RM10, pada mulanya akan mendapat kredit sebanyak RM9.43, di mana GST 6% akan ditolak daripada tambah nilai tersebut. Pelanggan akan menerima rebat sebanyak RM0.57 dalam tempoh 24 jam. GST yang dibayar oleh pelanggan akan dikumpul dan dibayar kepada Jabatan Kastam, selaras dengan Undang- Undang dan garis panduan GST bagi semua barangan dan perkhidmatan yang digunakan.

SYARIKAT-SYARIKAT TELEKOMUNIKASI AKAN MEMBERI REBAT KEPADA PELANGGAN PRABAYAR MALAYSIA BERMULA 1 JANUARI 2016 SEHINGGA 31 DISEMBER 2016

Syarikat-syarikat telekomunikasi telah berusaha untuk memastikan proses peralihan berjalan lancar supaya pelanggan tidak menghadapi sebarang masalah apabila membuat tambah nilai. Syarikat-syarikat telekomunikasi juga telah dan akan terus melabur secara berterusan dalam menaik taraf rangkaian negara untuk memastikan pelanggan memperoleh pengalaman yang berkualiti.

CFM merupakan sebuah badan organisasi bebas yang ditubuhkan pada bulan Februari 2001 oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) selaras dengan keperluan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (AKM) di Malaysia untuk melindungi hak pengguna dalam sektor tersebut dan memudahkan kawal selia kendiri industri.

CFM bukan sahaja menyediakan ruang dan saluran untuk melaporkan aduan, tetapi juga bekerjasama dengan wakil daripada persatuan pengguna, syarikat penyedia perkhidmatan dan pihak- pihak lain yang berminat bagi merangka, membangun dan menyediakan kod-kod untuk melindungi hak-hak pengguna selain mencadangkan prosedur untuk pampasan dan tindakan kepada pelanggan sekiranya terdapat pelanggaran kepada Kod Amalan Am Pengguna (GCC) untuk Industi Komunikasi & Multimedia Malaysia. Kod tersebut telah diterbitkan pada tahun 2003.

CFM juga dalam usaha untuk mempromosi dan menggalakkan perkhidmatan dan pengendalian bermutu serta berprestasi tinggi dalam industri Komunikasi dan Multimedia. Pada masa yang sama, CFM berusaha untuk meningkatkan keyakinan dan pemahaman pengguna berkaitan perkhidmatan yang ditawarkan.

Pengguna yang tidak berpuas hati terhadap resolusi aduan yang telah dilaporkan kepada penyedia perkhidmatan komunikasi dan multimedia mereka, boleh mengemukakan aduan dengan melayari portal aduan CFM, www.complaint.cfm.org.my atau menghubungi talian bebas tol 1-800-18-2222.

Untuk maklumat lanjut, lawati laman web CFM di www.cfm.my atau emel kepada [email protected]

MEKANISME PELAKSANAAN GST UNTUK PERKHIDMATAN PRABAYAR
BAGI TAHUN 2016

1. Apakah mekanisme baharu bagi pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST) untuk perkhidmatan prabayar yang akan bermula pada 1 Januari 2016?

Di bawah mekanisme baharu untuk pelaksanaan GST untuk perkhidmatan prabayar, pengguna akan menerima rebat untuk perkhidmatan prabayar yang dikenakan GST, ini bermaksud pengguna akan menerima nilai kredit yang bersamaan dengan harga baucar prabayar. Sebagai contoh, pengguna akan menerima RM10 nilai kredit untuk baucar yang dibeli dengan harga RM10.

2. Siapa yang layak untuk menerima rebat GST untuk perkhidmatan prabayar?

Hanya pengguna warganegara Malaysia yang mendaftar menggunakan Mykad atau kad askar/polis yang akan menerima rebat GST untuk tempoh setahun (1) ini.

3. Bagaimana GST dikenakan pada pengguna menggunakan mekanisme baharu ini?

GST hanya akan dikenakan pada pengguna sebaik sahaja pengguna menambah nilai. Dalam tempoh 24 jam, jumlah GST yang dikenakan akan dibayar balik kepada akaun prabayar pengguna sebagai rebat GST. Sebagai contoh, apabila pengguna menambah nilai sebanyak RM10, pengguna tersebut akan menerima kredit bernilai RM9.43 dan RM0.57 (6%) akan dipotong sebagai GST.

Kemudian, pengguna akan menerima kembali RM0.57 sebagai rebat dalam tempoh 24 jam.

4. Bilakah mekanisme baharu ini akan berkuatkuasa?

Mekanisme baharu ini akan berkuatkuasa bermula 1 Januari 2016 sehingga 31 Disember 2016.

5. Adakah rebat GST untuk pengguna prabayar diberi setiap tahun?

Seperti yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri semasa pembentangan bajet 2016, rebat GST hanya diberikan untuk tahun 2016. Sebarang keputusan untuk melanjutkan tempoh rebat GST akan diberitahu kelak.

6. Mengapa hanya pengguna prabayar yang layak menerima rebat GST dan tidak termasuk
pengguna pascabayar?

Sebab utama hanya pengguna prabayar yang menerima rebat GST adalah kerana keperihatinan kerajaan ingin membantu rakyat yang memerlukan seperti pelajar dan kumpulan B40 yang telah disenaraikan bawah “Rancangan Malaysia Kesebelas” (RMK11).

Kumpulan B40 merupakan kumpulan warganegara Malaysia yang berpendapatan purata di bawah RM2,537 dan terdapat seramai 2.7 juta warganegara Malaysia yang dikategorikan dalam kumpulan ini.

Berdasarkan Kaji Selidik Pengguna Telefon Bimbit 2014 yang dijalankan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC), pengguna yang terdiri daripada golongan tanggungan seperti surirumah, pesara, pelajar dan penganggur mencatatkan jumlah tertinggi iaitu sebanyak 30.7% diikuti dengan mereka yang berpendapatan bawah RM1,000 iaitu sebanyak 17.4% dan mereka yang berpendapatan antara RM1,000-RM3,000 sebanyak 36.6%.

7. Perlukah saya mendaftar untuk menerima rebat GST untuk isian semula prabayar?

Pengguna tidak perlu mendaftar kerana rebat ini akan dikreditkan secara automatik kepada pengguna yang layak berdasarkan data senarai pendaftaran pengguna yang telah diberi semasa pembelian pakej prabayar.

Namun, pengguna dinasihatkan supaya mengesahkan ketepatan butiran pendaftaran dengan pembekal perkhidmatan mereka menjelang 1 Januari 2016 untuk memastikan mereka layak untuk menerima rebat tersebut.

Ianya juga penting untuk pengguna baharu mendaftar menggunakan Mykad atau kad askar/polis yang sah semasa pendaftaran prabayar.

8. Apabila saya mendaftar untuk pek SIM prabayar baharu, adakah saya akan dikenakan GST dan berapakah caj yang akan dikenakan?

Anda tidak akan dikenakan GST apabila anda mendaftar untuk nombor prabayar yang baharu kerana tiada yuran pendaftaran akan dikenakan. Bagaimanapun, sebanyak 6% caj GST akan dikenakan atas pembelian pek SIM prabayar di mana caj tersebut termasuk dalam harga pek SIM (termasuk cukai).

Contoh:- Pek permulaan termasuk GST seperti di bawah:

9. Berapakah harga pek SIM prabayar sekarang, setelah saya dikenakan GST?

Terdapat pelbagai pek SIM yang boleh didapati di pasaran, dan harganya berbeza mengikuti operator. Bagaimanapun, semua pek SIM prabayar akan dijual termasuk GST.

10. Apakah jenis produk dan perkhidmatan prabayar yang akan dikenakan GST?

Kesemua caj telekomunikasi adalah dikenakan GST kecuali caj perayauan yang merupakan perkhidmatan berkadar sifar (zero-rated services). Untuk pengguna warganegara Malaysia, GST akan dibayar balik semasa pengaktifan

Bagi bukan warganegara Malaysia, mereka akan menerima pembayaran balik bagi penggunaan servis
perayauan antarabangsa sahaja.

11. Bagaimana pula dengan perkhidmatan nilai tambah (VAS); adakah GST akan dikenakan jika saya melanggan perkhidmatan VAS?

Semua caj telekomunikasi termasuk VAS akan dikenakan GST kecuali caj perayauan yang merupakan perkhidmatan berkadar sifar.

12. Bermula 1 April hingga 31 Disember 2015, isian semula prabayar yang dijual adalah tidak termasuk GST (RM10.60 bagi nilai kredit RM10). Bagaimanakah isian semula prabayar dikendalikan bermula pada 1 Januari 2016? Adakah stok isian semula prabayar boleh dijual dengan harga tidak termasuk GST (RM10.60)?

Bermula 1 Januari 2016, baucar isian semula prabayar akan dijual pada harga asal (Contoh: RM10). Ini bermaksud pengguna akan menerima nilai kredit berharga RM10 semasa pembelian baucar isian semula RM10. GST akan dikenakan kepada pengguna sebaik sahaja pengguna menambah nilai kredit.

Dalam tempoh 24 jam, jumlah GST yang dikenakan akan dimasukkan kembali ke dalam akaun pengguna sebagai rebat GST. Selepas 1 Januari 2016, stok isian semula prabayar yang lama akan dijual pada harga asal (Contoh: RM10). Pembekal perkhidmatan diberi masa selama 15 hari untuk memastikan pengedar dan ejen mematuhi arahan.

13. FAQ GST Apa itu GST?

GST adalah Cukai Barang dan Perkhidmatan, dan ia merupakan cukai penggunaan yang meluas. GST dikenakan ke atas semua barang dan perkhidmatan yang dibekalkan di Malaysia kecuali yang telah dikecualikan secara spesifik.
Adakah ia merupakan satu cukai baru kepada pengguna?

GST adalah cukai baru yang diperkenalkan untuk menggantikan cukai jualan dan cukai perkhidmatan (SST)
Mengapa syarikat telekomunikasi melaksanakan GST ke atas produk dan perkhidmatan mereka sekarang?

Pengenalan GST adalah merupakan sebahagian daripada program penyusunan semula cukai oleh kerajaan untuk menjadikan sistem percukaian lebih cekap dan berkesan. Oleh sebab perkhidmatan telekomunikasi merupakan salah satu pembekalan perkhidmatan, GST akan dikenakan ke atas perkhidmatan prabayar.

Apakah produk dan perkhidmatan telekomunikasi yang akan dikenakan GST?

Perkhidmatan perayauan antarabangsa dikecualikan daripada GST dan diklasifikasikan sebagai perkhidmatan berkadar sifar. Perkhidmatan telekomunikasi yang lain adalah berkadar standard dan tertakluk kepada GST iaitu 6%. Perkhidmatan tersebut termasuk panggilan suara, SMS, data, panggilan ke luar negara (IDD), pek permulaan, perkhidmatan tambah nilai Air Cash dan kandungan mudah alih.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Astro Shaw & A-List Anjur Bengkel SHORTCUTS – A STORYTELLING

Rahsia Di Sebalik Sinematografi Meletop Dalam Filem DILWALE