in ,

Qazem Nor & Elly Azman Tak Puas Hati Disingkir Produksi Drama

Dua pelakon iaitu Qazem Nor dan Elly Azman kesal dengan tindakan beberapa produksi drama tempatan yang menyingkirkan nama mereka pada saat-saat akhir sebelum penggambaran berlangsung. Menurut Qazem, pihak produksi sering menggunakan alasan sama iaitu nama mereka tidak dipersetujui pihak stesen walhal mereka baharu sahaja menerima tawaran dengan stesen televisyen yang sama.

Karyawan_new

Qazem dan Elly bersama-sama Presiden Karyawan iaitu Datuk Freddie Fernandez pada majlis sidang media yang diadakan pada petang Rabu. Turut hadir adalah pelakon Radhi Khalid dan Ezany. Kredit foto mStar online.

“Ini bukan perkara baharu tetapi sudah seringkali terjadi kepada saya dan kawan-kawan artis yang lain, sehingga sekarang ia menjadi seperti satu perkara biasa. Bagaimanapun ia harus diselesaikan segera kerana ia menjejaskan periuk nasi kami apabila terpaksa menolak tawaran lain untuk fokus kepada drama tersebut sebaliknya disingkirkan di saat akhir.”

Tambah Qazem, produksi drama tempatan tidak melalui prosedur yang betul ketika membuat tawaran kepada pelakon menyebabkan perkara itu terjadi. Sementara itu, bagi Elly Azman, kejadian tersebut turut menjejaskan reputasi dan emosinya sebagai pelakon.

“Kami tidak tahu laluan mana untuk mengadu masalah ini malah kami juga tidak mahu pihak produksi meyenarai hitamkan nama kami dan tidak panggil kami langsung untuk drama mereka. Namun tindakan mereka itu memberi masalah kepada kami terutamanya yang menjadikan lakonan sebagai kerjaya utama. Jika benar pihak stesen televisyen tidak setuju dengan nama kami, mereka seharusnya memberitahu perkara itu lebih awal.”

Sementara itu, Presiden Persatuan Karyawan Malaysia, Datuk Freddie Fernandez akan mengadakan satu perbincangan dengan beberapa pihak dan persatuan penerbit bagi mencari penyelesaian masalah ini. Katanya, satu kontrak ringkas akan dicadangkan untuk diguna pakai kepada semua ahli persatuan seandainya mendapat sesuatu tawaran.

“Kita akan cuba menyelesaikan perkara ini secepat mungkin dan akan mengaturkan perbincangan dengan beberapa pihak dan persatuan penerbit.”

Budiey harap, semua produksi drama dan filem mengambil berat tentang isu ini kerana ia satu penganiayaan yang tak boleh dimaafkan.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Lirik Lagu SELEPAS BERPISAH Fitri Hakim

Julia Perez Fobia Datang Ke Malaysia