in

Program Anak Wayang Cari Pelakon Berbakat

ANAK WAYANG BAKAL GEGAR INDUSTRI DRAMA TEMPATAN
Astro RIA dan Astro PRIMA sedia platform kepada bakat-bakat baru

Pada 24 Mac lalu, jam 2.30 petang telah berlangsung sidang media pelancaran program realiti terbaru Astro ANAK WAYANG di KLPac, Sentul Timur. Turut hadir ialah pelakon Rusdy Ramli dan Fazura yang bakal mengacarakan program ini.

3384208087 86Ec859Fc6 O | 3

Astro meneruskan lagi kegemilangan dan tradisinya dalam mengekalkan kedudukannya yang terunggul dalam memberikan perkhidmatan terbaik kepada para pelanggannya dengan memperkenalkan sebuah projek yang yang akan mengegarkan industri drama tempatan; ANAK WAYANG yang akan memulakan penjelajahannya untuk mencari pelakon-pelakon berpotensi yang layak bergelar anak wayang pada April ini!

Menurut Pengarah Eksekutif Astro Entertainment Sdn Bhd (AESB); Encik Zainir Aminullah berkata, “Semenjak Astro memperkenalkan program realiti popular Akademi Fantasia, kami berjaya melahirkan bintang-bintang nyanyian seperti Vince, Zahid, Mawi, Mila, Stacy dan pelawak-pelawak versatil melalui program realiti Raja Lawak Astro seperti Nabil, Johan, Zizan dan yang terbaru kumpulan Sepah. Kami melihat Astro berjaya dengan formulanya untuk melahirkan juara-juara bagi program realiti yang bukan sahaja hadir sebagai tempelan tetapi memberi impak besar kepada industri hiburan tanahair.

Oleh itu, kami yakin sudah tiba masanya bagi pihak Astro untuk melahirkan sebutir lagi bintang yang akan menyinari dunia drama tempatan pula. Projek yang dilancarkan ini juga dilihat mendukung hasrat syarikat yang ingin menjadikan Astro sebagai destinasi utama bagi drama-drama terbaik tempatan melalui payung penjenamaan, Astro Megadrama. Kami yakin Anak Wayang mampu memberikan gegaran yang luar biasa kepada industri drama tempatan melalui idea dan bakat-bakat baru yang diperkenalkan kelak.”

3385021148 2E1F4C3B4F O | 4

Projek Anak Wayang ini bakal dijanakan oleh dua buah saluran yang akan berganding bahu; Astro RIA (saluran 104) dan Astro PRIMA (saluran 105) yang masing-masing akan menayangkan program realiti bagi mencari bakat lakonan dan drama bersiri yang akan berlangsung secara serentak.

Projek Anak Wayang yang didukung oleh dua buah saluran ini bakal melihat para peserta bertanding untuk memegang lima watak iaitu jururawat, mekanik, pengelola majlis, gangster dan setiausaha untuk drama bersiri 50 episod yang akan ditayangkan di Astro Prima pada masa yang sama berjudul Kecuali Cintamu.

Pada setiap minggu, para peserta akan menerima didikan dalam dunia lakonan di bawah bimbingan tenaga pengajar yang berpengalaman dalam bidang lakonan. Panel juri yang ditetapkan pula akan menilai prestasi mereka dan memilih hanya dua peserta untuk mara ke hadapan. Nasib dua peserta ini akan ditentukan oleh undian SMS. Bagi mengetahui keputusan undian SMS, penonton perlu menyaksikan drama di Astro PRIMA pada setiap minggu.

Tambah Encik Zainir lagi, ”Uniknya projek ini ialah apabila kami akan mencari calon-calon bagi pemegang lima watak utama dalam drama bersiri pada setiap minggu. Lima watak tersebut kemudian perlu mengekalkan mutu lakonan mereka dalam drama bersiri di Astro Prima kerana tiga watak akan dimatikan dan memberi pilihan kepada penonton untuk memilih hanya seorang yang layak bergelar Anak Wayang melalui undian sms.

Kami percaya projek Anak Wayang ini mampu menarik perhatian ramai pencinta-pencinta dunia lakonan. Bakal juara juga secara automatik akan ditawarkan untuk berlakon dalam drama bersiri 130 episod di Astro Prima.”

Pelakon lelaki terbaik di Festival Filem Malaysia ke-20; Rusdi Ramli dan Bintang Harapan Wanita Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-17; Fazura akan bergilir-gilir mengacarakan rancangan-rancangan berkaitan yang akan diumumkan kelak.

3384247219 7E4C9798F4 O | 5

Bagi mereka yang berminat untuk bergelar Anak Wayang yang pertama di platform Astro,  anda dijemput hadir ke sesi ujibakat yang telah pun dirangka di tiga buah negeri seperti:

4 & 5 April
Grand Paragon Hotel, Johor Bahru, Johor

11 &12 April
Bayview Hotel, Penang, Pulau Pinang

18 & 19 April
Shah Alam City Centre, Shah Alam, Selangor

Pertandingan ini terbuka kepada warganegara Malaysia yang berumur di antara 18 – 35 tahun dan tidak terikat dengan mana-mana kontrak syarikat produksi drama mahupun pengurusan artis. Mereka yang berminat hanya perlu membawa salinan kad pengenalan berserta dua keping gambar berukuran 4R (gambar profil dan paras pinggang) dan menonjolkan kebolehan berlakon secara spontan kepada juri. Kaunter pendaftaran bagi setiap sesi ujibakat dibuka dari jam 9.00 pagi hingga 1.00 petang dan para peserta digalakkan untuk hadir awal bagi mengelakkan kesesakan.

Projek Anak Wayang ini akan mula bersiaran di Astro RIA pada 22 Mei 2009. Butir-butir lanjut mengenai program-program berkaitan akan diumumkan kelak.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Gambar Fazura dan Rusdy Ramli di Sidang Media Anak Wayang di KLPac

Gambar Sekitar Sidang Media Showcase Anggun di Hotel Istana