in

Produk Pelancongan Invovatif & Pengalaman: Kunci Untuk Pelancongan Yang Berkesan

Tourism Selangor Mengumpulkan Dapatan Berguna dari Ahli Panel semasa Siri Bual e-Travel Edisi Kedua

Edisi kedua untuk siri e-Travel Tourism Selangor disiarkan pada hari Jumaat di laman Saluran YouTube dan Facebook rasmi Badan Promosi Pelancongan Pelancongan Negeri. Sesi maya selama 1 jam itu dikendalikan oleh Puan Khuzaimah Jamaluddin, Pengurus Promosi Tourism Selangor.

Dapatan berguna telah dikongsi oleh 3 panelis mengenai topik inovasi pelancongan; Zung Heng, jurugambar profesional dan pemilik Ninja Private Kitchen, Encik Mohd Rezwan Bin Alias, Timbalan Pengerusi MATTA Selangor Chapter, dan Cik Shazni Shazwani, seorang peminat perjalanan yang juga bekerja sebagai Pramugari di syarikat penerbangan tempatan.

Produk Pelancongan Invovatif & Pengalaman: Kunci Untuk Pelancongan Yang Berkesan
Poster Promosi untuk Pelancongan siri e-Travel edisi kedua Selangor

Inovasi dapat dianggap sebagai perubahan, perubahan, perombakan atau revolusi terhadap / atau masalah tertentu dalam usaha meningkatkan daya tariknya. Oleh itu, inovasi dalam pelancongan, merupakan kelebihan yang diperlukan untuk meningkatkan dan meningkatkan industri, terutama di Selangor. Untuk mengatasi perubahan permintaan pasar dan harapan pelancong, pengusaha pelancongan baru dan sedia ada perlu melakukan perubahan dalam rancangan permainan; untuk berinovasi dan memperkenalkan produk yang menarik dengan konsep luar kotak.

Ninja Private Kitchen yang menawarkan pengalaman menjamu selera dengan penyebaran yang lezat dengan sawah Sekinchan yang memukau, Sabak Bernam semakin popular di kalangan peminat pelancongan dan pengguna media sosial. Mr Zung Heng, pemilik Ninja Private Kitchen berkongsi, “Pengusaha pelancongan harus berusaha keras, dengan memperkenalkan idea dan konsep baru untuk menarik pengunjung. Mereka hanya harus menjadikan produk pelancongan antarabangsa sebagai rujukan dan tidak menyalinnya secara langsung. Mereka berperanan dalam meningkatkan pelancongan, meningkatkan tarafnya dan membantu orang untuk menghargai apa yang kita ada di sekitar kita termasuk alam, budaya dan tradisi ”.

Dalam mencerahkan inovasi pelancongan yang lebih lanjut, Encik Mohd Rezwan berkongsi, “Pakej pelancongan di Selangor perlu menarik permintaan pasar dengan menarik, dan menawarkan pengalaman perjalanan yang optimal. Produk dengan persekitaran yang tidak dapat digambarkan juga merupakan yang dicari oleh pelancong ketika ini. Pakej pelancongan juga harus menawarkan elemen lintas budaya, seperti pengalaman homestay, dan dilaksanakan dengan strategi pemasaran yang tepat, di mana MATTA Selangor Chapter dapat membantu memasarkan pakej ini pada skala yang lebih besar ”.

Produk Pelancongan Invovatif & Pengalaman: Kunci Untuk Pelancongan Yang Berkesan

Dari perspektif peminat pelancongan, Cik Shazni Shazwani berkongsi, “Selangor mempunyai senarai panjang tempat pelancongan menarik yang sangat dicari oleh pelancong. Walau bagaimanapun, beberapa produk perlu inovatif dengan memperluas operasinya agar sesuai dengan kelompok usia yang luas, sehingga pelancong yang melakukan perjalanan dengan keluarga akan dapat menikmati saat bersama. Juga penting bagi pengendali untuk memanfaatkan dan melibatkan diri secara aktif di media sosial untuk menyebarkan berita mengenai produk pelancongan kerana rakyat Malaysia sering menggunakan talian, terutamanya dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) ”.

Inovasi dalam pelancongan tidak boleh dipandang ringan jika kita bercita-cita untuk melihat pertumbuhan industri pasca pandemi Covid-19. Mengikuti Kempen Promosi Pelancongan Dalam Negeri Tourism Selangor; “Nak Bercuti? Menolak Dulu Selangor! (Ingin Melancong? Menolak Dulu Selangor! ”); diharapkan pelancong domestik menuju ke Selangor setelah MCO dicabut. Namun, mereka mungkin dahagakan sesuatu yang baru dan menarik, jauh dari arus perdana dan klise. Oleh itu, pemain pelancongan di Selangor harus mengeluarkan idea dan konsep yang tidak sesuai untuk memastikan kelestarian industri dalam beberapa tahun akan datang.

Produk Pelancongan Invovatif & Pengalaman: Kunci Untuk Pelancongan Yang Berkesan

Perlu diingatkan, amalan norma baru berdasarkan SOP harus dititikberatkan setiap saat, demi banyak pihak. Seperti yang disebutkan oleh Mr Mohd Rezwan, “Berkenaan dengan melakukan perjalanan dengan norma baru; kesihatan dan pelancongan mesti wujud secara menyeluruh, untuk memastikan kelestarian pelancongan dan kesihatan awam ”.

Oleh itu, pelancong di Selangor harus selalu mendaftar melalui aplikasi bergerak “Selangkah: Langkah Masuk Dengan Selamat” di setiap premis yang mereka masuki, memastikan jarak sosial, menggunakan pembersih tangan secara berkala dan memakai topeng muka sepanjang masa sambil menjelajah Negeri di masa depan.

Untuk maklumat lebih lanjut, log masuk ke laman web rasmi Tourism Selangor; Selangor.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Jiwa Firdaus Dinobatkan Juara Sulung MIC ON! di Awesome TV

Wak Doyok Sumbang 20,000 Pek Shushi Buat Pesakit & Frontliner Di MAEPS