in

Powerman Duathlon Terbesar Di Dunia Kembali Ke Malaysia

Duathlon terbesar di dunia dalam siri Powerman, akan kembali ke Dataran Putrajaya, Malaysia pada 4 Mac 2018 dengan 4,000 atlet global dijangka bersaing untuk gelaran Kejohanan Asia yang berprestij. E-Plus Global Sdn Bhd, promotor dan penganjur perlumbaan berkata ini akan menjadi perlumbaan duathlon terbesar dan paling kompetitif di Malaysia, rantau ini dan di dunia.

Powerman Duathlon

Powerman Duathlon Terbesar Di Dunia Kembali Ke Malaysia

Powerman, kemuncak persaingan duathlon di seluruh dunia, adalah platform bagi pelari dan pelumba basikal untuk menguasai kedua-dua disiplin. Format larian-basikal-larian yang diadakan di Putrajaya pada Mac lepas, telah memecah rekod Malaysia Book of Records sebelumnya dengan lebih daripada 3,500 peserta dalam perlumbaan tersebut.

“Atlet-atlet duathlon di Malaysia dan di rantau Asia kini berkembang dengan ketara. Ini membuktikan peningkatan jumlah atlet yang bersaing di Kejohanan Duathlon Asia Powerman – Malaysia. Kami akan meneruskan usaha kami untuk menyediakan platform yang berkualiti, dan mengembangkan industri larian dan berbasikal di seluruh rantau ini, “kata Andrew Ching, Ketua Pegawai Eksekutif E-Plus Global Sdn Bhd.

Powerman Duathlon

E-Plus Global Menjangkakan 4,000 Peserta untuk Edisi 2018

Kejohanan Duathlon Asia Powerman – Malaysia, terdiri daripada empat kategori – Individual Classic dan Team Relay Classic (10km – 60km – 10km), serta Individual Short dan Team Relay Short (5km – 30km – 5km).

Andrew menambah bahawa Kejuaraan Asia juga mempromosikan duathlon di peringkat akar umbi. “PowerKIDS adalah program yang disediakan untuk kanak-kanak berumur diantara 5 dan 12 tahun. Kami percaya bahawa dengan membina asas mereka dalam kedua-dua disiplin ini, kami akan membangunkan komuniti multi-sukan yang lebih kuat dalam jangka masa panjang.”

PowerKIDS dikategorikan kepada tiga kumpulan umur – 5 hingga 7 tahun (0.4km – 1km – 0.4km), 8 hingga 10 tahun (0.8km – 2km – 0.8km), dan 11 hingga 12 tahun (1.2km – 3 km – 1.2km) dan akan diadakan pada hari Sabtu, 3 Mac 2018.

Peserta yang berminat boleh mendaftar di www.powermanmalaysia.com.

Powerman Duathlon

WORLD TOP ELITES RETURN FOR CHAMPIONSHIP TITLE

Juara dunia nombor dua elit lelaki dan juara dua kali di Kejohanan Duathlon Asia Powerman Asia, Thomas Bruins dari Belanda, mengesahkan kepulangannya ke edisi 2018, yang bertujuan untuk mendapatkan hatrik pertama beliau di Kejohanan Asia.

“Saya suka bersaing di Malaysia. Atmosfera yang unik adalah berbeza berbanding perlumbaan-lari di negara lain, dan ini akan memotivasikan saya untuk melakukan lebih baik terutama dengan sebilangan besar atlet profesional dalam perlumbaan juga. Saya akan kembali ke Kejuaraan Duathlon Asia Powerman pada 2018 dan berharap saya dapat mempertahankan gelaran saya dan memperbaiki kedudukan keseluruhan dunia saya, “kata Bruins.

Airi Sawada, pesaing elit wanita nombor tiga di dunia dan pencabar utama Jepun juga menyatakan harapannya untuk bersaing di Malaysia. “Saya telah menjalani program latihan yang ketat sejak Kejuaraan Asia yang lalu. Walaupun mendapat tempat di podium tahun ini, saya harap saya dapat memenangi kategori elit wanita untuk kali pertama dalam edisi 2018. ”

Powerman Duathlon

Kedudukan dunia nombor 11 dan pencabar kategori elit tunggal Malaysia, Jason Loh, muncul kelima dalam kategori elit keseluruhan juga mencuri tempat ketiga di podium pada kategori lelaki Kejohanan Asia ASTC Powerman Middle Distance Duathlon 2017 Putrajaya. Beliau berkata akan bersedia untuk perlumbaan itu dan berharap untuk mengkibarkan bendera Malaysia di podium.

“Saya yakin saya akan melakukan lebih baik pada perlumbaan 2018 Powerman. Saya melihat peningkatan hebat sejak penyertaan saya dalam edisi 2016, dan saya berharap latihan dalam sukan yang berbeza termasuk berenang, berlari dan berbasikal, akan meningkatkan stamina saya dalam persediaan untuk perlumbaan ini. Saya percaya bahawa semua orang akan berlatih keras, tetapi hanya yang terbaik dari akan muncul sebagai juara. Saya yakin saya boleh membuat Malaysia bangga dalam kejohanan ini, “kata Jason.

2018 Kejohanan Powerman Asia Duathlon – Malaysia dipromosi dan dianjurkan oleh E-Plus Global Sdn Bhd; disetujui oleh International Powerman Association, Asian Triathlon Confederation dan Triathlon Association of Malaysia; dan disokong oleh Perbadanan Putrajaya, 1 Malaysia Youth Cities, dan twenty3.tv.

Untuk maklumat lanjut, layari http://www.powermanmalaysia.com.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Dengan Sekali Lafaz, Datuk Jalaluddin Hassan & Rapidah Kini Suami Isteri

Isu Sindir PM di Twitter Fathia Latiff Tampil Mohon Maaf