in ,

Platform OURSHOP oleh AirAsia Bantu Petani Tempatan

OURSHOP, platform e-dagang oleh syarikat logistik AirAsia, Teleport menggunakan sumbernya untuk membantu petani tempatan dengan kerjasama Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

OURSHOP melancarkan kategori baharu yang dinamakan OURFRESH yang menawarkan produk segar dan sejuk beku terus dari sumber dengan penghantaran ‘dijamin sampai esok’ untuk pelanggan di Lembah Klang. 

“Kami lihat produk segar dan sejuk beku semakin berkembang dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Jadi, kami memperkenalkan kategori OURFRESH di bawah platform e-dagang ini dengan kemudahan penghantaran pada keesokan hari dan harga yang kompetitif sebagai kelebihan utama kami.

Kami mahu pengeluar tempatan berkembang lebih jauh daripada pasaran tradisional dan menghubungkan mereka kepada pelanggan baharu dengan perkhidmatan penghantaran yang dijamin sampai esok.

Kami akan bermula dari Lembah Klang dan akan meluaskan perkhidmatan ini di seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak sebelum ke rantau Asean. 

“Semua peniaga di platform kami juga akan diberikan peluang untuk mendaftar kursus bagi menggiatkan dan menambah baik sektor Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) oleh Redbeat Academy bersama Google tanpa sebarang  caj,”

Ketua Pemasaran OURSHOP Grace Chin
Platform OURSHOP oleh AirAsia Bantu Petani Tempatan

FAMA adalah agensi pemasaran di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani yang bertujuan untuk menambah baik pemasaran bagi produk makanan pertanian seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan produk industri asas tani dan memastikan ianya boleh didapati dengan harga yang berpatutan. 

Dato’ Abdul Ghariff bin Ramin, Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan) FAMA berkata,

“Apabila pandemik COVID-19 melanda negara, terdapat bekalan pertanian berlebihan yang tidak terjual. Sejak pasar tani tidak boleh beroperasi seperti biasa disebabkan fasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), alternatif lain seperti Pasaran Segar Terkawal (PST) telah diperkenalkan.

Kerjasama di antara FAMA dan OURSHOP akan memberikan manfaat platform e-dagang yang dapat membantu dan meluaskan bisnes pertanian lebih jauh serta memberi nilai yang berpatutan kepada pelanggan.”

Dato’ Abdul Ghariff bin Ramin

Bagi menyokong objektif ini, OURSHOP telah mendaftar sebagai pedagang Agrobazaar Malaysia, di bawah FAMA. Usaha ini bagi menyediakan bantuan dalam e-dagang untuk membantu para petani dan peniaga di bawah FAMA dari segi pemasaran.

OURSHOP akan memaparkan lebih 200 produk petani dari pelbagai kategori termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, ayam, daging dan ikan. Para petani bertempat di Semenanjung Malaysia melalui Pusat Operasi Negeri FAMA. 

Dari sekarang hingga 31 Julai, pelanggan di Lembah Klang boleh menikmati penghantaran percuma dengan OURSHOP. Selain itu, nikmati jualan istimewa pada 7 Julai hanya untuk satu hari dengan diskaun sehingga 70%*.  

Untuk mendaftar sebagai pedagang OURSHOP, sila layari https://forms.gle/rxDW7rm25Mjs86c58 

Untuk maklumat lanjut mengenai OURSHOP, sila layari https://www.ourshop.com    

*Diskaun maksimum dihadkan kepada RM20. Tertakluk pada terma dan syarat. 

Mengenai OURSHOP

OURSHOP adalah pasaran e-dagang, milik AirAsia untuk memacu pertumbuhan produk tempatan dengan membangunkan perniagaan tradisional kecil dan sederhana untuk bersedia menembusi pasaran e-dagang. Di samping itu, tetamu juga boleh menerima mata ganjaran AirAsia BIG dengan setiap pembelian dibuat, dan juga menebus mata ganjaran AirAsia BIG untuk membayar perbelanjaan mereka.

Mengenai Teleport

Diasaskan pada tahun 2018, Teleport adalah syarikat subsidiari penuh milik Kumpulan AirAsia Berhad, bertujuan membina impian kargo dan logistik AirAsia. Teleport dalam misi membolehkan sesiapa sahaja – daripada pedagang tunggal ke syarikat besar untuk memindahkan barang serta e-dagang di Asia Tenggara dan di mana-mana sahaja. Platform atas talian kami (di bawah jenama OURSHOP) bekerjasama dengan pedagang untuk membuat penghantaran makanan, makanan segar dan keperluan pengguna. Seperti magik, ia sangat memudahkan. Untuk maklumat lanjut, layari teleport.asia atau laman sosial media di  Facebook, Twitter, Instagram dan YouTube.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Single CINTA SEMENTARA Nyanyian THE TRUTH Kini Trending di YouTube

Machines Menawarkan iPhone 11 Pro & Pro Max dengan Potongan RM500