in ,

Petronas Kongsi Kekayaan Budaya Warisan Kaamatan & Gawai

Pada 19 Mei yang lalu, Budiey telah dijemput untuk menghadiri Sidang Media Pelancaran Tayangan Filem Web Pesta Kaamatan dan Gawai Dayak di GALERI PETRONAS, KLCC. Budiey sangat teruja kerana dapat menjadi antara yang pertama menonton filem web ini.

Untuk info pembaca, Pesta Kaamatan dan Gawai Dayak merupakan dua perayaan penting bagi meraikan dan menghayati kekayaan budaya warisan dan tradisi masa lampau yang dimiliki Malaysia.

Tahun ini, PETRONAS tak lupa untuk meraikan kedua-dua perayaan hari menuai yang diraikan oleh pelbagai komuniti di Sabah dan Sarawak ini. Budiey kira, ianya satu usaha yang sangat bagus. Sekurang-kurangnya, perayaan ini dapat difahami dengan lebih mendalam dan dihargai oleh semua rakyat Malaysia dari pelbagai latar belakang dan peringkat usia. Ye lah tak semua antara kita yang tahu apa itu Pesta Kaamatan dan Gawai Daya, kan?

Untuk memeriahkan lagi sambutan, sebuah filem web yang mengetengahkan kekayaan budaya dan ritual-ritual dalam Pesta Kaamatan dan Gawai telah dihasilkan oleh PETRONAS dan akan disiarkan di kaca TV dan laman YouTube rasmi PETRONAS bermula 26 Mei ini.

Petronas Gawai

“Kempen Pesta Kaamatan dan Gawai ini merupakan usaha PETRONAS untuk meningkatkan kefahaman tentang kedua-dua perayaan yang merupakan komponen budaya warisan, sekali gus memupuk perpaduan sosial di Malaysia,” kata Pengurus Besar Kanan, Bahagian Komunikasi Strategik Kumpulan PETRONAS, Norliza Kamaruddin.

“Filem web yang telah kami hasilkan tidak hanya mengisahkan intipati daripada Pesta Kaamatan dan Gawai, tetapi turut memberi pesanan supaya mengingat masa silam dalam menempuhi kehidupan yang lebih baik pada masa akan datang,” tambahnya.

Petronas Gawai

Norliza berucap pada majlis pelancaran kempen Kaamatan dan Gawai 2014 PETRONAS dan penayangan filem web bagi menyokong kempen tersebut di Kuala Lumpur hari ini.

Selain daripada filem web, kempen ini akan turut diperhebatkan dengan pelbagai aktiviti termasuk menjalinkan kerjasama dengan syarikat penerbangan komuniti MASwings, PETROSAINS dan Galeri PETRONAS.

Kedua-dua syarikat (MASWingd dan PETRONAS) telah membawa 45 pelajar sekolah rendah dan sekolah menengah dari Sabah dan Sarawak bermalam di Lembah Klang sambil menyertai program pengembaraan yang menyeronokkan bagi mendedahkan pengalaman baru yang dapat membuka minda mereka.

Selain itu, para pelajar berpeluang menyertai ceramah motivasi dan melawat fasiliti penyediaan makanan penerbangan Malaysia (MAS), lawatan ke Menara Kembar PETRONAS dan menyertai aktiviti-aktiviti menarik di PETROSAINS dan Galeri PETRONAS.

Sementara di Negeri Sabah dan Sarawak pula, PETRONAS meraikan Pesta Kaamatan dan Gawai menerusi program kemasyarakatannya – Sentuhan Kasih, yang bertujuan meraikan dan membantu komuniti-komuniti yang kurang bernasib baik semasa musim perayaan.

Program ini melibatkan sukarelawan kakitangan PETRONAS yang mana mereka bersama masyarakat tempatan di Papar, Bintulu dan Miri akan menjalankan kerja-kerja gotong-royong dan membaik pulih termasuk membersihkan rumah-rumah panjang sebagai persiapan menyambut perayaan tersebut.

Petronas Gawai

Selain itu, PETRONAS akan menyalurkan bantuan berupa keperluan asas seperti beras, tangki air, dapur gas, tong gas, vitamin dan bantuan makanan kepada komuniti di luar bandar dan keluarga miskin tegar bagi menjadikan hari perayaan mereka lebih bermakna.

Pesta Kaamatan diraikan setiap tahun oleh masyarakat Kadazandusun di Sabah sebagai ungkapan kesyukuran ke atas hasil tuaian yang melimpah, sekali gus mendoakan hasil tuaian yang lebih baik lagi di tahun yang akan datang.

Di Sarawak, Pesta Gawai melibatkan ritual yang telah diamalkan sejak turun-temurun serta upacara penghormatan kepada leluhur bagi menandakan akan berakhirnya musim menuai dan menyambut esok hari yang dilimpahi dengan kebaikan. Perayaan ini diraikan oleh masyarakat Dayak, seperti Iban, Bidayuh, Kayan, Kelabit, Murut dan Orang Ulu di Sarawak.

Petronas Gawai

Pesta Gawai Petronas

Petronas Gawai

Petronas Gawai

Pesta Gawai Petronas

Pesta Gawai Petronas

Pesta Gawai Petronas

Pesta Gawai Petronas

Pesta Gawai Petronas

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Aiman Hakim Ridza Jadi Duta Produk Garnier Men

Apa Itu Pelan Pascabayar MaxisONE?