in

Perutusan Khas PM Ditunggu Rakyat, Adakah Rentas Negeri Dibenarkan?

Esok bakal menjadi hari penting yang ditunggu-tunggu rakyat berikutan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan menyampaikan perutusan khas mengenai Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Perutusan khas itu dijangka bakal menjawab persoalan yang bermain dalam fikiran rakyat sama ada PKPB akan disambung lagi untuk tempoh dua minggu dengan syarat yang lebih longgar atau ditamatkan. Perutusan itu bakal disiarkan secara langsung di TV3, RTM, Bernama TV dan Astro Awani serta rangkaian media sosial Muhyiddin, termasuk Facebook, Twitter dan Youtube pada jam 3 petang.

PKPB akan berakhir pada Selasa ini sejak dikuatkuasakan pada 4 Mei lalu selepas kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 18 Mac lalu bagi membendung penularan wabak COVID-19.

Berdasarkan beberapa keputusan kerajaan dalam tempoh seminggu dua ini, lebih banyak sektor ekonomi, sosial dan sukan sudah serta akan dibuka. Ia termasuk membenarkan pergerakan rentas negeri bagi golongan tertentu.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam sidang medianya hari ini turut memberi bayangan Perdana Menteri akan membuat pengumuman istimewa mengenai PKPB termasuk menyentuh soal kebenaran golongan bujang merentas negeri.

Ia ditambah apabila beliau mengumumkan kerajaan akan membenarkan perkhidmatan gunting rambut, sukan dan ekonomi lain mula dibuka pada 10 Jun ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah juga turut mengaitkan PKPB apabila menegaskan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) akan diteruskan untuk memantau pematuhan rakyat terhadap prosedur operasi standard (SOP) PKPB.

Bagaimanapun, pakar epidemiologi dan virologi berbeza pendapat adakah PKPB masih perlu diteruskan atau sebaliknya.

Ada yang berpendapat PKPB perlu diteruskan untuk memastikan rantaian jangkitan COVID-19 benar-benar diputuskan dalam negara namun ada yang beranggapan ia boleh diteruskan dengan beberapa kelonggaran.

Jika merujuk kepada jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 di Malaysia ketika ini, ia mencatatkan 117 kes termasuk kematian terbaharu membabitkan seorang wanita berusia 79 tahun yang disahkan meninggal dunia jam 2.05 petang semalam di Hospital Sungai Buloh.

Keputusan rasmi mengenai pelaksanaan PKPB yang akan diumumkan Perdana Menteri esok adalah berdasarkan nasihat dan pandangan Kementerian Kesihatan serta laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Sumber: BH Online

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

16 Jam Bertarung Nyawa, Ardell Aryana Selamat Melahirkan Anak Pertama

Kilafairy Kini Bertudung, Neelofa Doakan Rakannya Kekal Istiqamah