in

Pertarungan Sengit Piala Sepak Takraw ERA

Ratusan penonton telah membanjiri Stadium Tertutup Titiwangsa pada hari Sabtu lalu untuk menyaksikan sebuah perlawanan sepak takraw yang julung-julung kali diadakan ini. Perlawanan selingan ini menyaksikan pasukan Tatatertib terpaksa berkongsi kejuaraan Piala Sepak Takraw ERA bersama pasukan ERAvengers setelah pertarungan yang sangat sengit ini berakhir dengan keputusan seri.

Pasukan Tatatertib yang dianggotai oleh barisan selebriti popular tanah air iaitu Mawi, Hazama, Rahim R2, Shahir dan juga Yasin SYJ menerima tentangan hebat daripada pasukan ERAvengers yang dianggotai oleh para penyampai stesen radio ERA iaitu Ray, Zahid, Adifashla, Aril dan turut menjemput seorang pemain sepak takraw wanita kebangsaan yang dikenali sebagai Adik. Walaupun mereka terpaksa berkongsi kejuaraan tersebut, namun semangat juang serta kesukanan yang ditunjukkan harus dipuji apabila kedua-dua pasukan berjaya memberikan satu aksi perlawanan yang sangat mantap dan menghiburkan buat semua penonton yang hadir.

Pertarungan Sengit Piala Sepak Takraw ERA

[pullquote]Perlawanan selingan ini bermula sebaik sahaja masuk waktu rehat pusingan separuh akhir ISTAF SuperSeries Finals 2013/14. Setelah undian oleh ketua pasukan masing-masing ditentukan, pasukan Tatatertib melakukan sepak mula untuk pusingan pertama dengan Mawi bertindak sebagai tekong, Hazama sebagai apit kanan dan Rahim sebagai apit kiri.[/pullquote]

Ternyata servis tinggi yang dilibas Mawi disambut mudah oleh Ray (tekong) dengan dibantu oleh Adifashla (apit kiri) dan Zahid (apit kanan). Setelah lebih 20 minit perlawanan, kumpulan Tatatertib menguasai perlawanan lantas memenangi pusingan pertama.

Setelah itu, kumpulan ERAvengers bangkit membalas dendam lalu menguasai perlawanan pada pertengahan pusingan kedua. Tetapi, ternyata kecekapan pasukan Tatatertib dengan libasan tajam ke gaung pihak lawan menyukarkan lagi misi pihak lawan. Namun, berbekalkan kesungguhan disulami dengan kerjasama mantap antara ahli pasukan, ERAvengers terus menenggelamkan serangan bertubi-tubi Tatatertib lantas memenangi pusingan kedua. Pertarungan sengit perlawanan sepak takraw selebriti hiburkan ratusan penonton di Stadium Titiwangsa

Namun begitu, perlawanan ini tidak dapat diteruskan ke pusingan penentuan untuk memberikan ruang kepada perlawanan sepak takraw pusingan separuh akhir wanita yang akan berlangsung. Oleh itu, atas persetujuan para pengadil, mereka memutuskan kedua-dua pasukan seri dengan mata satu sama. Walau bagaimanapun, ternyata kedua-dua pasukan sangat berpuas hati dengan perlawanan tersebut yang dilihat adil dan terbukti mereka memberikan persaingan yang sangat sengit.

Ketua pasukan Tatatertib, Mawi berkata “Kami melihat aktiviti seperti ini sesuatu yang baik terutamanya bagi merapatkan lagi silaturahim di antara barisan selebriti di samping memupuk masyarakat untuk menjalani kehidupan yang sihat. Kami mengharapkan agar perlawanan yang melibatkan golongan selebriti seperti ini dapat diteruskan untuk meluaskan lagi promosi sukan tradisi ini di samping meningkatkan martabat sukan sepak takraw di Malaysia.

Manakala Ray dari pasukan ERAvengers pula berkata “Pasukan sepak takraw negara merupakan antara pasukan yang berjaya di arena sukan dunia. Kami melihat sukan ini sebagai satu sukan yang harus diberikan sokongan padu oleh semua golongan. Oleh itu, kami selaku barisan selebriti bersatu untuk menyokong arena sepak takraw Malaysia”.

Berdasarkan sambutan yang sangat menggalakkan, terbukti usaha pihak Astro dan barisan selebriti ini untuk menarik minat lebih ramai rakyat Malaysia dari pelbagai golongan terhadap

Sukan sepak takraw di samping meluaskan promosi serta memartabatkan sukan tradisional kebangsaan ini tercapai. Elemen hiburan yang diterapkan dalam perlawanan sukan seperti ini dilihat dapat membantu meningkatkan semangat kesukanan di kalangan rakyat Malaysia terutamanya dalam memelihara sukan tradisi kebanggaan negara ini. Majulah sukan seiring hiburan untuk negara.

Pertarungan Sengit Piala Sepak Takraw ERA

Pertarungan Sengit Piala Sepak Takraw ERA

Pertarungan Sengit Piala Sepak Takraw ERA

Pertarungan Sengit Piala Sepak Takraw ERA

Pertarungan Sengit Piala Sepak Takraw ERA

Pertarungan Sengit Piala Sepak Takraw ERA

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Gambar Awal Ashaari & Scha Alyahya Melancong di Birmingham

Konsert Steve Vai Live Tour in Kuala Lumpur