in ,

Perjalanan Seni Ramli Sarip, Dari Awal Hingga Sukses Jadi Papa Rock

Ramli Sarip: Rock to the Top by Audrey Perera dan Loretta Marie yang ditulis pada Ogos 2010 Untuk Lembaga Perpustakaan Negara, Singapura


Seorang legenda rock Singapura dan boleh dikatakan salah seorang artis yang paling berjaya secara komersial di negara ini, Ramli Sarip sudah pasti memperoleh gelaran tidak rasmi – dan sayang – Papa Rock, dalam kalangan peminat di sini dan di rantau ini.

Diiktiraf dengan kepelbagaian, setelah beralih dari rock ke jiwa ke muzik dunia, dan dari penyanyi/gitaris kepada penulis lirik dan penerbit, Ramli Sarip pertama kali membuat gelombang sebagai ahli pengasas kumpulan rock, Sweet Charity, sebelum meneruskan kerjaya solo yang berjaya.
Dilahirkan pada tahun 1952 dalam sebuah keluarga besar – dia adalah salah seorang daripada 10 orang anak – Ramli membesar dengan mendengar muzik tradisional Melayu di majlis perkahwinan dan acara keagamaan, dan berkongsi bakat muzik dengan bapanya dan seorang abangnya, yang kedua-duanya penyanyi, dan seorang lagi abang. , yang bermain gitar dan double bass.

SIDANG MEDIA KONSERT RAMLI SARIP DFP

Bapanya ialah ketua kampung (kampung) mereka dan mempunyai pengaruh yang besar terhadapnya. Sentiasa mengingatkan anak bongsunya untuk menyahut azan menyebabkan Ramli menemui dan menghayati budayanya – sesuatu yang amat berharga dan amat disyukuri sehingga hari ini.

Malah, penghayatan mendalam terhadap budayanya adalah memainkan peranan penting sepanjang karier Ramli, daripada pengaruh muziknya hinggalah menentang godaan yang kerap menjadi sebahagian daripada adegan rock.

Dia tetap bersih walaupun imejnya ‘rocker’ berambut panjang, tidak pernah menghisap rokok, alkohol atau dadah. “Tiada tempat untuk seks, dadah dan alkohol jika anda menghormati seni anda. Ini adalah kejatuhan ramai bakat yang berfikir bahawa ini adalah sebahagian daripada menjadi seorang artis.”

Walaupun rambut panjang dilihat sebagai satu trend – malangnya dikaitkan dengan dadah dan aktiviti jenayah pada masa itu – Ramli menegaskan bahawa baginya, “itu bukan fesyen, ini saya”. Dia diketahui melarikan diri setiap kali bapanya, seorang mekanik yang juga tukang gunting sambilan keluarga, cuba menggunting rambutnya. “Sejak zaman kanak-kanak, ayah saya akan menggunting rambut kami sebagai tukang gunting sambilan. Tetapi saya (tidak) menyukainya jadi saya akan selalu melarikan diri. Jadi begitulah ia bermula. Saya akan memotong apabila saya mahu memotongnya, dan tidak akan diberitahu bagaimana atau bila untuk melakukannya. Kami mungkin suka rock and roll dan kami mempunyai rambut panjang, tetapi kami sentiasa berpegang pada budaya kami.”

Sementara di satu pihak, Ramli muda terdedah kepada bunyi The Beatles, The Rolling Stones, Elvis Presley dan Pat Boone – “Saya hanya mendengar tetapi saya tidak begitu menyukai artis Barat ini kerana saya rasa saya masih muda. ” – kampungnyalah yang paling mempengaruhinya pada masa itu. Muzik Hindustani (klasik India Utara) juga merupakan sesuatu yang dia kenali pada tahun-tahun awalnya, menyedari persamaan antara muzik Hindustan dan Melayu, yang kedua-duanya berasal dari akar Timur Tengah, India dan Arab.

Kemudian datang pengaruh lain yang lebih kuat dari persada muzik antarabangsa. Kumpulan-kumpulan seperti Black Sabbath dan Led Zeppelin menyediakan titik permulaan kepada kumpulan Ramli, Sweet Charity, yang ditubuhkan pada akhir 1960-an. Band ini, bagaimanapun, bermula dengan nama yang berbeza, dalam keadaan yang berbeza.

Permulaan yang Manis

Ramli Sarip dan Rahman Sarbani, rakan sekolah dari Sekolah Menengah Jalan Teck Whye, akan melepak bersama hampir setiap hari, melakukan perkara yang paling mereka sukai: bermain muzik. Mereka sering disertai oleh rakan kampung Ramli, abang Wahid dan Joe Salim yang belajar di Sekolah Menengah Toh Tuck.

Mereka berempat, bermain buat kali pertama dalam sebuah band, menamakan diri mereka Funky Jewel, dan seterusnya membentuk barisan asal yang akan menjadi salah satu kumpulan paling ikonik Singapura, Sweet Charity.

“Di kawasan Sembawang itu ada lebih kurang empat atau lima kumpulan. Mereka adalah kumpulan pop, soul dan country, manakala kami meminati rock.” Dan walaupun mereka tinggal jauh dari Siglap, National Theatre dan Victoria Memorial Hall, tempat kumpulan yang lebih mantap tinggal dan membuat persembahan, kumpulan itu tidak perlu menunggu lama sebelum mendapat rehat besar mereka. Pada tahun 1969, Sweet Charity yang baru dinamakan itu mula membuat persembahan di Ocean Bar di Sembawang. Pemilik telah mendengar tentang mereka dan memutuskan untuk mencubanya. Ia adalah satu perjudian yang membuahkan hasil; para pelanggan menyukai kumpulan itu, yang telah bertunang dan terus bermain di sana setiap malam selama kira-kira lima tahun. Kumpulan itu dibayar S$850 sebulan, sebagai tambahan kepada pekerjaan harian mereka. Ramli bekerja di Perbadanan Bandar Jurong (JTC) sebagai penjaga stor di mana dia kerap ditegur kerana rambutnya yang panjang, yang pada masa itu, dikecam.

Ocean Bar terletak berhampiran pangkalan tentera laut Sembawang dan menarik ramai pelayar British dan Amerika yang akan meminta lagu rock kegemaran mereka. Senario ini adalah satu lagi faktor yang mempengaruhi kumpulan itu, dan sudah tentu, satu lagi bentuk pendedahan yang sangat dialu-alukan.

Di hadapan rakaman, kumpulan itu pada mulanya kurang berjaya. Selepas dua percubaan gagal untuk merangkul perjanjian rekod, Sweet Charity memenangi kontrak dengan Warner Music, yang sedang menubuhkan operasi di Singapura dan sedang mencari kumpulan untuk menandatangani.

Bermula dari album pertama mereka, Sweet Charity, yang mereka tidak berpuas hati, ke album keempat di mana kumpulan itu terlibat lebih rapat dalam proses pengeluaran dan pemilihan lagu, Sweet Charity fast menjadi nama rumah dengan beberapa hits yang kekal popular sehingga hari ini, seperti Kamelia, Musibah dan Pelarian.

“Singapura adalah sebuah negara yang sangat kecil, jadi dalam setengah jam anda boleh sampai ke Jurong, setengah jam anda boleh sampai ke Sembawang. Ia sangat banyak dari mulut ke mulut, apabila anda

Katakan Sweet Charity sedang membuat persembahan di sana, semua orang akan datang.”

Selain membuat persembahan setiap malam di Ocean Bar, Sweet Charity turut bermain gig di majlis perkahwinan dan pesta. Ini berterusan walaupun selepas album kedua mereka, Pelarian, dikeluarkan. “Itulah satu-satunya cara untuk mendekati peminat dan menjual album anda. Kami mempunyai ramai pemuzik yang baik di tempat kejadian, tetapi kami tidak mempunyai peluang untuk menembusi pasaran global, kerana tiada siapa yang mengenali Singapura pada masa itu.”

Walau bagaimanapun, pada tahun 80-an, kumpulan itu mula merasa tercabar secara dalaman. Beberapa ahli telah berkahwin; kebanyakannya mempunyai bil yang perlu dibayar dan walaupun popular, mereka tahu bahawa industri muzik tidak dapat menyediakan kestabilan kewangan yang serius. Pada tahun 1985, selepas lebih sedekad gig, hits dan kejayaan, Sweet Charity dibubarkan. Ahli kumpulan itu pergi ke haluan masing-masing, dan Ramli memutuskan untuk pergi secara solo.

“Ia adalah saat paling menakutkan dalam kerjaya saya,” katanya. “Tetapi unsur-unsur, kimia, mereka tidak berfungsi lagi. Saya tidak dapat mengendalikan gitar dengan baik; Saya bermain untuk diri saya sendiri. Ahli kumpulan lain lebih kreatif dan lebih berbakat. Ia tidak berfungsi lagi.

“Mungkin kami baik, tetapi kami tidak bijak. Kami [tidak] benar-benar mengambil berat tentang gaji, sebenarnya. Kami hanya mahu bermain muzik. Saya juga terpaksa tidur di dalam tandas apabila saya pergi bekerja, dan banyak berkorban dari segi tenaga, masa, dan wang ringgit. Apabila saya melihat ke belakang sekarang, saya boleh tersenyum.”

Pengasas bersama Sweet Charity dan pemain dram Rahman Sarbani pernah dipetik sebagai berkata mengenai keputusan Ramli: “Kami (merasakan) benar-benar hilang tanpa dia. Dia adalah ketua kami. Ke mana sahaja dia pergi dan apa sahaja yang dia lakukan, kami hanya mengikut dia. Dia adalah kekuatan kami. dan kami mengagumi disiplinnya yang hebat.”

Melangkah keluar

Walaupun Warner memberi amaran kepada Ramli bahawa dia akan “memakai kasut besar” dengan pergi secara solo, dia menerima cabaran itu secara langsung. Bagaimanapun, dia mempunyai impian: “Saya mempunyai kebebasan untuk berkata, menulis, atau melakukan, atau menghasilkan perkara yang saya mahu, mengikut gaya atau perasaan saya. Bagi saya, anda mesti mempunyai hak untuk meneroka atau menunjukkan bakat anda, untuk berkongsi bakat anda.”

Dia bersama-sama menghasilkan album solo pertamanya dalam masa 98 jam sahaja. Ramli Sarip, dikeluarkan pada 1985, terjual lebih 25,000 naskhah. “Saya berkata kepada Warner: ‘Ini hanya permulaan, ia belum bermula lagi. Satu hari saya akan dibayar royalti, satu hari ia mesti berlaku. Saya dapat merasakannya dan menyentuhnya…’.”

Pada tahun berikutnya, 1986, album keduanya Bukan Kerana Nama terjual lebih daripada 50,000 salinan, tidak mengambil kira banyak salinan cetak rompak yang berleluasa ketika itu. Ini membawa kepada konsert terjual habis di Harbour Pavilion,

Sentosa dan tempat-tempat lain.

Pergi secara solo mungkin merupakan keputusan paling penting yang dibuat oleh Ramli Sarip dalam kerjayanya, dan memberinya peluang untuk menumpukan masa untuk menulis lagu dan menggunakannya untuk mewujudkan kesedaran tentang isu yang dia rasa perlu ditangani – Perang Vietnam, persekitaran dan kerohanian.

Diilhamkan dan dipengaruhi oleh vokalis seperti Robert Plant (dari Led Zeppelin), Rod Stewart, Joe Cocker, dan Otis Redding, Ramli mula bereksperimen dengan unsur-unsur budaya dan muzik dunia untuk mencipta sesuatu yang dipanggilnya “muzik rock dengan rasa Timur”.

Dengan gaya unik yang muncul, dia mula dijemput untuk menulis lagu untuk artis serantau lain seperti ratu rock Malaysia Ella, dan Khatijah Ibrahim, artis Melayu wanita pertama yang ditandatangani oleh Warner, pada tahun 1979. Dia juga menghasilkan album pertama oleh Lefthanded, dianggap sebagai salah satu kumpulan rock terbaik Malaysia.

Akhirnya, Ramli berpindah ke Kuala Lumpur. “Masa saya di Singapura adalah baik, tetapi saya perlu bergerak lebih jauh untuk mengekalkan kerjaya saya. Jalan di KL lebih banyak lagi,” katanya, “dan saya memainkan muzik rohani, folk, soul, rock and roll, repertoir yang cukup besar untuk dimainkan kepada penonton yang berbeza.”

Dia menggambarkan detik yang mengubah hidup apabila dia mengadakan dua konsert terjual di Istana Budaya pada tahun 2005, bermain dengan kumpulannya, Soul Journey. “Ia adalah kali pertama ada konsert rock di tempat yang sangat ‘tradisional’ ini. Kami menerima tepukan gemuruh selama 20 minit, dengan ramai orang menangis melihat kuasa pengalaman itu. Ia adalah detik yang kami kongsi, pengalaman yang indah.”

SIDANG MEDIA KONSERT RAMLI SARIP DFP

Sungguh menggembirakan apabila mengetahui bahawa beribu-ribu akan membayar untuk menontonnya membuat persembahan, contohnya, pada tahun 1996 apabila dia bermain di hadapan penonton Stadium Merdeka sebanyak 30,000, konsert berbayar terbesar yang pernah dimainkannya. Tetapi, katanya, ia bukan mengenai saiz penonton, tetapi hubungannya. “Saya telah mengadakan lebih daripada 1,000 konsert, daripada konsert kolej ke festival muzik, kepada pertunjukan dewan konsert, kepada pertunjukan makan malam rasmi,” katanya sambil menambah bahawa satu lagi visi yang dia ada sebelum ini telah menjadi kenyataan. “Saya bermimpi bahawa saya akan bermain untuk raja dan perdana menteri dan sultan, dan ia telah berlaku.” Beliau menerangkan pengalaman diminta menyanyikan puisi oleh bekas Perdana Menteri Malaysia Abdullah Ahmad Badawi. “Apabila ia dimainkan, dia berasa terharu.”

Ramli sering kembali membuat persembahan di Singapura, konsert paling penting yang diadakan pada 2009 untuk menandakan ulang tahun ke-40 Sweet Charity, kumpulan muzik yang memulakan semuanya untuknya. Diadakan di Dewan Konsert Esplanade, tidak menghairankan, penjualannya habis-habisan. “Saya merindui Singapura dan saya suka Singapura – saya dibesarkan di sana. Tetapi saya mempunyai keluarga di Malaysia juga, jadi saya tidak nampak sempadan. Lagipun, di mana-mana adalah tanah Tuhan.”

Sebagai artis solo, Ramli mengeluarkan 12 album solo antara 1985 dan 2002, dengan purata jualan 50,000 salinan setiap satu. Apabila diminta untuk menamakan karyanya yang paling penting, dia berkata, “Setiap karya adalah istimewa jika ia menggerakkan orang. Kadangkala persembahan dengan penonton seramai 300 orang boleh berasa seperti 3,000 kerana tenaga dan sambungannya. Apabila anda memberi dan apabila orang suka, ia menggerakkan mereka, membuatkan rambut mereka berdiri…pada saya, itu sesuatu. Ia bukan tentang berapa banyak wang yang anda pam ke dalam pengeluaran – anda tidak boleh membeli saat itu.”

“Dan tiada apa-apa seperti perasaan yang saya dapat apabila saya mendengar kanak-kanak berusia 17 tahun menggunakan bahan saya dan membetulkannya, dan mendapat semangat lagu itu! Pesanan saya kepada mereka ialah: Bakat sahaja tidak mencukupi. Anda perlu percaya pada seni anda dan mengambil berat tentang cara anda melakukan sesuatu dan kemudian anda akan menjadi lebih baik dan lebih baik.

“Bagi saya, ia bukan lagi soal wang. Ia juga bukan untuk keseronokan. Ia sebahagian daripada perjalanan rohani saya. Saya berdoa kepada Tuhan: ‘Jika anda fikir bahawa seni adalah perkara yang baik untuk saya, sila buka pintu dan berkati saya. Jika tidak, tutup mereka untuk saya.”

QUOTES

“Muzik bukan sekadar nyanyian, ia mempunyai peranan untuk dimainkan dalam kehidupan. Apa sahaja yang menyentuh saya, saya cuba kongsikan kerana saya percaya dalam memberi keikhlasan…seni adalah perkara yang suci.”

DISCOGRAPHY 

1979: Sweet Charity
1980: Pelarian with Sweet Charity 1981: Sejuta Wajah with Sweet Charity 1982: Penunggu
1983: Batu
1984: Koleksi with Sweet Charity
1985: Berita Gempa
1986: Bukan Kerana Nama
1987: Perjalanan Hidup
1988: Pilihan Terbaik with Sweet Charity 1988: Istilah 

1989: Seni dan Suara
1989: Warisan
1990: Ihsan
1991: Rentak Hidup
1991: Fanatisme with Lefthanded 1992: Lagu Zaman 

1992: Best of 1975-1985
1994: Boxset Ziarah Seni
1996: VCD Konsert Sejuta Wajah Live
1997: Syair Timur
1998: Ramli Sarip Alive
2002: Kalam Kesturi
2003: Raja Rock
2005: Ruh Zaman
2006: VCD Zaman The Concert – Melayar Jiwa & Rocktimur Live Concert 2011: Mutiara Zaman
2008: VCD Sweet Charity – Father’s Day
2010: DVD 40th Sweet Charity Anniversary Live at Esplanade Singapore 2012: Sadaqa
2013: DVD Konsert 2 Raksasa Live at Merdeka Stadium
2014: DVD Konsert Tafsiran Alam Live at Dewan Filharmonik Petronas 2014: DVD Blues Buat Teman Tour 2014
2015: Dua Karya Agung – Ramli Sarip & M Nasir
2016: Ramli Sarip & M Nasir University Tour 

2021: RASA 

Awards 

Platinum Disc for Best Selling Albums Gold Disc for Best-Selling Albums 

1982: Penunggu with Sweet Charity 1983: Batu with Sweet Charity
1985: Berita Gempa with Sweet Charity 1985: Ramli Sarip (solo album) 

1996: Bukan Kerana Nama
1991: Rentak Hidup
1992: Radio Passion 99.9FM Award for Most Outstanding Musician 1998: COMPASS Artistic Excellence Award
2003: Best Artiste Anugerah Planet Muzik
2012: Anugerah Cipta Lagu (MACP)
2014: Anugerah Sri Wirama (AIM) 

page7image7604256.png

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

RIZMAN RUZAINI

Raikan Raya Bersama Rizman Ruzaini, Lancar 100 Koleksi Raya Mampu Milik!

Meriah & Mewah! Resepsi Perkahwinan Fuad Rahman & Tom Ditaja RM1 Juta