in , ,

Peranan Liga Dunia Islam dalam Dialog Global

Liga Dunia Islam (MWL) adalah sebuah pertubuhan Islam yang popular dan universal yang berpusat di Mekah, prihatin dalam menjelaskan kebenaran agama Islam dan membina jaringan kerjasama Islam dan kemanusiaan dengan semua.

Persatuan ini ditubuhkan kira-kira 60 tahun yang lalu. Persatuan ini diwakili di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai ahli pemerhati Majlis Ekonomi dan Sosial di kalangan pertubuhan bukan kerajaan antarabangsa, sebagai pemerhati dalam Pertubuhan Kerjasama Islam, sebagai ahli Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan sebagai ahli Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF).

Persatuan ini berusaha untuk menjelaskan kebenaran agama Islam dengan mencapai beberapa objektif, termasuk memperkenalkan Islam, menyatakan kebenaran dan nilai-nilai toleransi mengikut Al-Quran dan Sunnah yang suci, menyatukan konsep kesederhanaan dalam menyebarkan kesedaran kepada umat Islam, melaksanakan usaha yang mungkin dalam menyelesaikan isu umat Islam, dan menolak punca-punca yang mendorong konflik dan perselisihan. Di samping menjaga harmoni dalam berkomunikasi dan menyebarkan budaya gemar berdialog, memberi perhatian kepada minoriti Muslim dan isu-isu mereka, dan berkomunikasi dengan mereka untuk menangani masalah yang mereka hadapi, selain memberi manfaat kharmoni musim haji dengan menyediakan peluang untuk bertemu ulama, intelektual, pegawai dan penjaga organisasi untuk membentangkan penyelesaian saintifik untuk meningkatkan tahap umat Islam di mata dunia dan memelihara identiti negara Islam.

Peranan Liga Dunia Islam Dalam Dialog Global
Pelajar sebuah madrasah di Bali menyambut kedatangan Sheikh Dr. Mohammad bin Abdul Karim Al-Issa bersama deligasi R20. FOTO ihsan Sama Media

Bagi mencapai matlamat ini dan bagi mewujudkan dialog global antara agama dan mazhab yang berbeza, persatuan telah menganjurkan beberapa persidangan dan acara yang menyokong matlamatnya. Usaha yang paling menonjol ialah Dokumen Mekah yang dikeluarkan pada tahun 2019 berikutan Persidangan Antarabangsa mengenai Penyebaran Budaya Kesederhanaan (Wasatiyyah). Dokumen Mekah yang dikeluarkan oleh Liga Dunia Islam merupakan protokol untuk keamanan, memelihara nilai-nilai kesederhanaan dan prinsip wasatiyyah di negara-negara Islam, memerangi keganasan dan ekstremisme dalam semua bentuk dan menghormati hak asasi manusia. Dokumen ini merangkumi 17 perkara dan telah diterima pakai oleh 1200 sarjana Islam dari 139 buah negara dengan 27 pecahan kumpulan agama. Salah satu peringatan yang paling memberi kesan dalam dokumen ini ialah seruan bagi menghadapi amalan ketidakadilan, pencerobohan dan slogan perkauman, dan menyeru dialog secara berharmoni untuk mencapai keamanan yang adil dan komprehensif. Dokumen ini telah diterjemahkan ke dalam beberapa bahasa, termasuk bahasa Inggeris, Perancis, Jerman, Sweden, Sepanyol dan Sepanyol.

Di dalam usahanya untuk merapatkan jurang pelbagai pihak di dunia Islam, persatuan itu telah mengadakan persidangan “Deklarasi Keamanan di Afghanistan” pada bulan Jun tahun lepas, yang mengumpulkan ulama terkemuka Afghanistan dan Pakistan dengan duduk semeja buat kali pertama, bagi membawa keamanan ke Afghanistan dan menyokong peranan ulama dalam menyelesaikan pertikaian serantau. Tahun lepas, persatuan juga mengadakan forum bersejarah yang mengumpulkan pelbagai pihak berkuasa Iraq untuk menggalakkan hidup bersama secara aman dan berdialog secara berharmoni dan untuk menghadapi ekstremisme dan keganasan di dunia dan Iraq khususnya dan membuka ruang untuk berkomunikasi dan berdialog secara konstruktif antara saintis dalam bidang yang berbeza. Mesyuarat itu melibatkan pihak berkuasa Syiah, Sunni dan Kurdish, dan hasil perbincangan akhir mengesyorkan mesyuarat itu untuk menubuhkan sebuah badan untuk berkomunikasi secara harmoni antara mazhab dan agama dalam membentuk masyarakat Islam.

Peranan Liga Dunia Islam Dalam Dialog Global
Setiausaha Agung Liga Dunia Islam, Dr. Mohammad bin Abdul Karim Al-Issa bersalaman dengan seorang sami. FOTO ihsan Sama Media

Di bawah payung Liga Dunia Islam,persidangan “Keamanan dan Perpaduan” telah diadakan di Paris pada tahun 2019 dengan penyertaan wakil-wakil dari 40 negara untuk menyeru konsensus agama dan meningkatkan tahap persefahaman antara umat Islam, Kristian dan Yahudi di Perancis. Bersama dengan lawatan Setiausaha Agung Persatuan ke Auschwitz, ibu pejabat Holocaust, pada Januari 2020 sebagai mengesahkan penolakan jenayah kejam dan memberi keadilan kepada agama Islam dan nilai-nilai yang tidak berubah yang tidak bersifat pilih kasih.

Tahun lepas, Setiausaha Agung Liga Dunia Islam, Dr. Mohammed bin Abdul Karim Al-Issa, bertemu dengan beberapa orang Mubaligh di Amerika untuk membincangkan beberapa isu kepentingan bersama, termasuk cara bagi mempromosikan dialog di kalangan pengikut agama dan menyertai usaha bagi mengurangkan ucapan kebencian dan penghinaan terhadap agama dan simbol suci mereka.

Persatuan itu menganjurkan forum “Nilai Bersama dalam kalangan Pengikut Agama” pada Mei lalu di ibu negara Arab Saudi, Riyadh dengan kehadiran beberapa pemimpin agama daripada umat Islam, Kristian, Yahudi, Yahudi, Hindu, Buddha dan lain-lain. Forum itu menggesa dialog dan kerjasama antara agama, mempromosikan kesaksamaan dalam kalangan manusia dan mengukuhkan elemen persamaan sesama manusia sambil memahami keistimewaan agama dan budaya pengikut setiap agama. Selain membongkar konsep pertembungan tamadun dan menyokong persahabatan dan kerjasama antara negara dan rakyat, perbincangan tentang kesederhanaan dan pemahaman orang lain dan mengelak penyebaran budaya menakut-nakutkan, kebencian dan konflik. Semasa forum dijalankan, persatuan membentangkan asas kukuh ajaran agama Islam yang sebenar, yang menyeru kerjasama, berdialog dan akses kepada persamaan sejagat yang memastikan kelestarian hidup bersama yang optimum di dunia.

Peranan Liga Dunia Islam Dalam Dialog Global
Setiausaha Agung Liga Dunia Islam, Dr. Mohammad bin Abdul Karim Al-Issa – FOTO ihsan Sama Media

Liga Dunia Islam juga mengadakan Persidangan Ulama Asia Tenggara yang pertama di Malaysia pada bulan Julai yang lalu, di hadapan Perdana Menteri Malaysia dan 44 pemimpin agama dari 17 negara. Persidangan itu membuat cadangan toleransi dan menghormati hak orang lain untuk mencapai keselamatan dan keamanan serta penubuhan Majlis Ulama Asia Tenggara di Kuala Lumpur di bawah payung Liga Dunia Islam.

Penyertaan Setiausaha Agung Liga Dunia Islam, Dr. Mohammad bin Abdul Karim Al-Issa, sebagai pengasas bersama Forum Antara Agama G20 (R20), datang untuk menyokong nilai-nilai kesaksamaan manusia dan penubuhan dialog antara agama yang berbeza untuk mencapai kerjasama dan toleransi dalam kalangan rakyat dunia, yang merupakan salah satu topik yang paling menonjol dalam forum yang pertama seumpamanya dalam Kumpulan Dua Puluh (G20). Forum Agama dari 20 negara, yang membawa slogan “Menonjolkan agama sebagai sumber penyelesaian global”, bertujuan untuk “menyatukan gerakan antarabangsa yang mendorong nilai-nilai moral bersama” dan bagi mengembangkan peranan positif dalam beragama dengan menjemput pemimpin agama untuk berdialog dan menyelaraskan tindakan bersama, serta menggerakkan pelbagai kuasa agama dan politik dalam mempromosikan perintah antarabangsa berdasarkan peraturan dan nilai manusia berdasarkan moral yang sama.

FOTO ihsan Sama Media

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Elyana | 15

“Allah Bagi Kesembuhan, Jangan Lupa Diri,” – Elyana Dikecam Buat Trend ‘Swipe’

Black Panther Wakanda Forever

Peraduan Filem Marvel Studios’ “Black Panther: Wakanda Forever”