in , ,

Penstriman Astro, SOOKA Dilancarkan Hari Ini, Langganan VIP Bermula RM15.90 Sebulan

Sooka, salah satu platform penstriman daripada Astro kini telah pun aktif, dimana aplikasi untuknya boleh dimuat-turun pengguna peranti Android dan juga iPhone. Ia dikatakan berasaskan perkhidmatan percuma dan premium (freemium).

Sooka menawarkan akses kepada sejumlah rancangan siri-TV, drama, filem, dan juga sukan. Disamping itu, ia turut memberikan akses kepada siaran TV langsung daripada beberapa saluran – termasuk Astro Arena dan juga Astro Awani secara percuma.

Kewujudannya sudah mula diperkatakan sejak beberapa bulan yang lalu dan kini Astro telah bersedia untuk melancarkan perkhidmatan terbarunya, Sooka. Perkhidmatan penstriman ini dilihat sebagai salah satu usaha Astro kekal relevan di saat dunia mula beralih ke platform kandungan dalam talian.

Laman Facebook rasmi Sooka telah mula muncul awal bulan ini. Apa yang menarik dengan laman tersebut, tiada sebarang jenama Astro ditonjolkan walaupun perkhidmatan ini merupakan sebahagian dari Astro.

Jenis-jenis kandungan yang akan ditawarkan oleh Sooka juga masih lagi belum diketahui, namun dinyatakan sejumlah lebih dari 4,000 jam rancangan akan diisediakan kepada penonton secara percuma.

Antara program dan drama terbaharu yang disiarkan di Sooka seperti Scammer lakonan Siti Saleha, Fasha Sandha, Kamal Adli dan ramai lagi serta program hiburan yang baru sahaja disiarkan semalam iaitu All Together Now Malaysia.

Dalam satu kenyataan hari ini, syarikat gergasi TV Berbayar itu mengatakan Sooka memberi tumpuan kepada pengumpulan dan penyusunan kandungan seperti aksi sukan global secara langsung, drama dan program hiburan Malaysia, dan eksklusif dan asalnya sooka yang bergema dengan milenium pada platform streaming berasaskan mudah alih.

Sooka

Ketua Program di sooka, Emarina Mohd Kamal berkata, perkhidmatan baru itu muncul pada masa di mana pengguna hari ini menggunakan gaya hidup pertama yang mudah alih dan dengan demikian selaras dengan penggunaan kandungan dalam talian.

“Pergeseran dalam trend melihat pengguna dengan cepat menggunakan gaya hidup digital ‘normal baru’, dan kandungan hebat telah menjadi aset digital yang penting,”

– Emarina Mohd Kamal

Penawaran perkhidmatan penstriman ini ditawarkan secara percuma, tetapi dengan sokongan pengiklanan.

Apa pun, pengguna masih boleh mendapatkan akses secara berbayar yang membuang iklan, dan akses kepada sejumlah filem dan siri-TV dengan lebih awal lagi – pada harga RM15.90 sebulan.

Sooka juga turut menyediakan satu lagi langganan tambahan untuk kandungan memfokuskan sukan.

Untuk tujuan ini, langganan ditawarkan pada harga RM41.90 sebulan – tetapi untuk bulan pertama ia dsediakan pada harga langganan RM15.90.

Daripada percubaan ringkas kami, aplikasi ini berfungsi dengan lancar tanpa masalah, dan sedia melabelkan dengan jelas kandungan percuma dan juga berbayar (melalui penggunaan ikon bintang).

– Emarina Mohd Kamal
Sooka

Usaha memperkenalkan perkhidmatan penstriman video dari Astro ini merupakan sesuatu yang baru dan berkemungkinan berdepan dengan cabaran besar berikutan saingan pasaran penstriman video masa kini yang kian sengit.

Dia menambah bahawa bersempena UEFA EURO 2020, sooka melancarkan promosi khas untuk rancangan VIP + Sukannya dengan harga pengenalan RM15.90 sebulan mulai hari ini, yang membolehkan peminat sukan menonton semua 51 pertandingan langsung UEFA EURO 2020,

Emarina berkata, pembezaan utama sooka adalah kemampuannya untuk menyampaikan streaming sukan secara langsung pada peranti mudah alih, yang membolehkan pelanggan mendapatkan ‘memperbaiki’ sukan mereka kapan saja, di mana sahaja.

“Kami mempunyai kandungan sukan yang kuat hingga akhir tahun dan akan terus memperkukuhkan cadangan sukan kami, jadi kami dapat terus memberikan yang terbaik untuk peminat sukan Malaysia,”

– Emarina Mohd Kamal

Astro kali terakhir diperdagangkan pada harga RM1.17 bernilai RM6.10 bilion.

Bagi anda yang berminat, boleh memuat-turun aplikasi Sooka di Android atau iPhone hari ini, dan mencubanya sendiri pada peranti anda. Selain aplikasi, Sooka juga turut boleh diakses melalui web di laman rasmi Sooka.my.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Harris | 15

Selepas Apple & Samsung, OnePlus Pula Dikhabarkan Akan Hasilkan Pengesan Objek Pintar

Mafarikha | 16

Mafarikha Suntik Nafas Baru KABUT SERANGKAI MAWAR Nyanyian Asal Zaiton Sameon