in , ,

Mafarikha Suntik Nafas Baru KABUT SERANGKAI MAWAR Nyanyian Asal Zaiton Sameon

Buat kolaborasi pertama antara Luncai Emas dan Mafarikha, lagu Kabut Serangkai Mawar, sebuah lagu klasik nyanyian Zaiton Sameon dan ciptaan Dato’ M. Nasir, telah dipilih untuk digubah semula dan dijadikan sebagai sebuah ‘remake’.

Dengan lontaran suaranya yang lantang dan kebolehannya untuk menyampaikan emosi dan jiwa yang merinding dengan nyanyiannya, dipersetujui bahawa Mafarikha adalah calon yang terbaik untuk kolaborasi ini. Untuk mencapai kualiti lagu yang diinginkan, produser berkaliber Ashraf Aasimudin telah dipilih khas oleh Mafarikha untuk menjadi produser kepada lagu Kabut Serangkai Mawar 2021. Dengan kerjasama ahli-ahli Luncai Emas yang penuh bakat dan tunjuk ajar sifu Dato M Nasir, gubahan baru ini telah berjaya dijadikan sebuah ‘masterpiece’.

Penggubahan semula lagu Kabut Serangkai Mawar adalah usaha dan kerjasama pelbagai pihak dan bakat, di mana hasilnya merupakan satu penyampaian yang indah.

Mafarikha

Mafarikha telah berjaya menyalurkan suara lantangnya ke dalam lagu ini dengan penuh emosi dan penghayatan, serupa dengan Zaiton Sameon namun dengan keunikan dan ‘character’ tersendiri.

Luncai Emas merupakan sebuah syarikat rakaman yang terkenal dengan mempunyai keunikan tersendiri, yang boleh dilihat dalam pemilihan artis – artis mereka yang mengikuti dasar bakat dan identiti, yang lain daripada yang lain, berbeza dengan bakat tempatan yang ada sekarang dan mepunyai seni yang tersendiri.

Mafarikha telah dipilih kerana kebolehannya yang unik, sekaligus menjadi satu- satunya artis wanita di dalam Luncai Emas.

Mafarikha

Soal jawab Mafarikha & Dato M.Nasir untuk Kabut Serangkai Mawar 

MAFARIKHA 

1. Cabaran menyanyikan kembali lagu Kabut Serangkai Mawar

Antara perkara yang saya paling risau ialah untuk menyanyikan lagu ini secara live sampai habis. Selain daripada itu, saya mengambil tempoh yang lebih panjang untuk rakam lagu ini berbanding lagu yang pernah saya nyanyi sebelum ini untuk mendapatkan notes & phrase yang terbaik.

2. Bagaimana mendapatkan penjiwaan bagi lagu ini

Penjiwaan datang daripada pengalaman hidup yang saya jarang berkongsi. Bila kita gembira kita akan enjoy the song, tapi bila kita sedih kita akan fahamkan lirik. Saya fahamkan lirik dan buat sedikit research tentang lagu ini, kebetulan lebih kurang dengan situasi yang saya pernah lalui.

3. Adakah Mafarikha peminat Zaiton Sameon dan pernah tak berjumpa?

Kalau nak cakap minat, mak saya lagi minat dengan Zaiton Sameon. Menaruh Harapan memang antara lagu paling favorite mak-mak kita. Daripada situ saya tahu tentang Zaiton Sameon. Belum pernah jumpa tapi cerita Zaiton Ceritaku adalah antara cerita yang saya paling suka. She’s definitely a legend.

4. Harapan melalui lagu cover ini

Dapat mengingatkan generasi baru tentang kegemilangan karya-karya lama yang puitis dan banyak menyentuh perasaan sambil menerima susunan yang lebih modern. Kalau boleh tak usah banding2 kan, biar kedua versi pun boleh di ingati.

5. Part mana yang paling susah nyanyi

Kalau nak ikutkan, ini antara lagu paling susah saya pernah nyanyi kerana bila tempo sudah di turun kan, kita kena sustain note tu lebih lama. Mungkin part climax dan chorus yang terakhir kerana dia back to back high notes.

6. Next project

Next project, untuk muzik, InsyaAllah new single. Dan bakal menceburi dalam bidang perniagaan. Support tau hehe

DATO M.NASIR 

1. Apa komen tentang rendisi baru lagu Kabut Serangkai Mawar nyanyian semula Mafarikha

Mafarikha telah membawa lagu itu ke tahap yang tersendiri

2. Melihat potensi mafarikha sebagai penyanyi

Saya melihat suaranya sedap dan unik.

3. Kenangan sewaktu menulis lagu tersebut dulu

Saya teringat waktu bekerja dengan Zaiton Sameon tak lama sebelum dia ditimpa kemalangan ketika lagu ini ditulis.

4. Ada perancangan  buat lagu baru untuk mafarikha tak?

Ada. Saya akan cuba membuat lagu-lagu baru yang sesuai untuk dia.

Mafarikha

TENTANG LAGU KABUT SERANGKAI MAWAR 2021

Vocals: Mafarikha Akhir

Ciptaan Asal: M. Nasir

Produser/ Penggubah/ Programmer: Ashraf Aasimudin

Bass: Fly

Produser Eksekutif: Ilham Syafi’i 

TENTANG ARTIS

Mafarikha Binti Md Akhir
Mafarikha
28 tahun
26 Julai 1992
Pop, R&B, Jazz dan Soul
Makeup Artiste sepenuh masa, Penyanyi, Pencipta lagu
016 4422 846
22-1, Jalan Mutiara 3/4, Bandar Mahkota Cheras 43200 Cheras, Selangor [email protected]

SINGLES

2011 – ‘TIBA’ ciptaan Audi Mok dan Omar K, Konsert Final Vokal Bukan Sekadar Rupa, TV3
2012 – ‘PINTU HATI’ ciptaan Audi Mok dan Nur Fatima
2013 – ‘DERHAKA’ ciptaan Mafarikha
2014 – ‘TOLONG’ ciptaan Mafarikha
2016 – ‘JUJUR SAJA SAYANG’ ciptaan Mafarikha

Leave a Reply

Written by Budiey (Admin)

Penggemar filem seram yang sentiasa mengemaskini pengetahuan tentang gajet & teknologi masa kini dan masih tegar menjadi penulis portal hiburan & gaya hidup sepenuh masa sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber yang aktif menemubual selebriti dan menerbitkan video Buletin Viral di Budiey Channel.

Penstriman Astro, SOOKA Dilancarkan Hari Ini, Langganan VIP Bermula RM15.90 Sebulan

Zara Zya Bengang Dikecam Kongsi Video Ranjang Atas Katil Promosi Produk di Instagram