in , ,

Nyanyian ‘Terburu-Buru’ Punca Asheed Defa Gab C Tersingkir di Gegar Vaganza

Nyanyian ‘Terburu-Buru’ Punca Asheed Tersingkir, Dapat Markah Cuma 58.6%… Shila Amzah #1 Dengan Markah 85.3%!

Langkah Asheed Def Geb C terhenti apabila persembahan lagu Lena Diulit Intan nyanyian asal Wings mendapat markah terendah iaitu 58.6% pada konsert minggu kesembilan Gegar Vaganza (GV9) yang berlangsung di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Shah Alam malam tadi.

Bertemakan You Like, I Like, 9 peserta GV9 diadili oleh juri tetap Datuk Ramli MS, Hetty Koes Endang dan Datuk Syafinaz Selamat.

Anugerah Juara Next Level Digi untuk minggu kesembilan dimenangi oleh Asheed Def Geb C berdasarkan undian peminat menerusi Facebook Astro Gempak dan membawa pulang wang tunai RM1,000.

Sementara itu, Shila Amzah memenangi anugerah Bintang Memukau Adabi dan membawa pulang wang tunai RM1,000 dan barangan Adabi bernilai RM500.

Manakala V.E memenangi Anugerah Bintang Cuckoo Paling Gempak berdasarkan undian tertinggi di Facebook Astro Gempak dan membawa pulang sebuah penapis udara bernilai RM3,000.

Di bawah merupakan kedudukan peserta berdasarkan format pemarkahan 100% oleh juri profesional dan komen-komen yang telah diberikan

Konsert Gegar Vaganza 2022 Minggu Ke-9

Shila Amzah (Survivor): 85.3%

Syafinaz Selamat: Shila you adalah seorang performer yang tidak peduli dengan sekeliling, you just buat apa yang you nak, itu sangat bagus. Saya tahu semua orang ada pendapat masing-masing, kalau nak dengar semua orang itu susah, just stay keep what you doing. Lagu ini susah, pernafasan dia macam tak boleh berhenti. Shila awak nyanyi, menari melompat, energy was there, mood was there, I love it, you just did you want to do. Cuma daripada mula sampai sekarang, apa yang saya nak tekankan awak punya head voice, suara awak very tajam, keep work on head voice. Apa pun good job!

Hetty Koes Endang: Malam hari ini Shila kamu terbaik, semua terbaik, daripada konsep, baju, gerakan semua bagus, pakej lengkap!

Konsert Gegar Vaganza 2022 Minggu Ke-9

Hazrul Nizam (Writing’s On The Wall): 81%

Syafinaz Selamat: Onz malam ni baju. Bagus macam ni, lelaki tak susah, ada suit hitam macam ni senang je. This is beautiful persembahan superb, kalau ada 10 saya bagi 11. Beautiful performance.

Hetty Koes Endang: Daripada minggu pertama kedua ketiga hingga minggu kesembilan. Menurut bonda inilah yang paling bagus. Memang karakter vokal dan cara pembawakan kamu sesuai lagu James Bond. Cabaran lagu ini ada suara falseto dan head voice.

Cuma sedikit sahaja, part yang terakhir kamu harus ambil suara lelaki, suara asli kamu. Itu menurut bonda lebih bagus.

Overall amazing!

Jaclyn Victor (Lagu Untukmu): 80.5%

Ramli MS: Malam ini saya tak nak cakap banyak, it was very clean you know. That’s it!

Konsert Gegar Vaganza 2022 Minggu Ke-9

Bob Yusof (Syurga Ditelapak Kaki Ibu): 79.7%

Ramli MS: I okay with that, awak memang serba boleh daripada segala genre muzik, it’s good.

Hetty Koes Endang: Kamu macam terlalu berhati-hati, penjiwaan kamu untuk lagu ini untuk bonda semakin baik, apa pun hati-hati yang part belakang.

Konsert Gegar Vaganza 2022 Minggu Ke-9

Dina Nadzir (Unbreak My Heart): 77.8% 

Syafinaz Selamat: Saya sebenarnya nervous bila Dina baling baju semua. Sejujurnya ini persembahan terbaik sepanjang awak di GV. Saya tahu awak struggle, suara awak not healthy. You should not singing, your voice belum baik, voice come first, tapi ini pertandingan, saya faham awak ada tugas untuk dilunaskan, Aspek persembahan tadi, emosi sampai, diction bagus, pitch paling steady pernah saya dengar setakat ini, you are lucky sebab lagu ini banyak fokus bahagian bawah. You showed that you can expand part atas lagu ini, well done baby.

Konsert Gegar Vaganza 2022 Minggu Ke-9

Fuad Rahman (Enter Sandman): 72.2% 

Hetty Koes Endang: Malam hari ini persembahan kamu kalau di public show mesti kamu nombor satu, jiwa kamu memang lagu begini, tambah lagi kamu pandai main gitar. Apa yang kamu sampaikan tadi sebutannya banda tak tahu, Itu jujur. Fuad malam hari ini kamu aman, tapi untuk next cari sesuatu yang lain ya.

Syafinaz Selamat: Diction memang kurang jelas untuk lagu begini, tapi ada juga part yang saya masih faham. Ini satu pertandingan diction amat penting, saya tengok awak sangat selesa, nampak macam makanan awak sangat lagu ni, tapi aspek vakal macam kurang sikit.

Ramli MS: Saya nak awak guna suara betul satu verse. Fuad pakai suara betul je, lagi bagus. Tak payah yang teran-teran, jangan ikut orang ok.

Konsert Gegar Vaganza 2022 Minggu Ke-9

Tomok (Awas): 67.3%

Ramli MS: Is not good, audio not good. Visual cantik tapi audio tidak.

Hetty Koes Endang: Lagu ini memerlukan nafas yang panjang. Patah lagu ini laju, yang bahayanya adalah liriknya perlu dibaca terlebih dahulu. Kalau soal stage performance kamu dah kuasai. Lirik yang selalu bonda ingatkan, lirik sangat penting. Ekspresi juga penting. banyak note flat Tomok.

Konsert Gegar Vaganza 2022 Minggu Ke-9

VE (I Swear) – 64.2% 

Syafinaz Selamat: Pada saya persembahan minggu ini tidak sekuat minggu lepas. Masa acapella tadi pitch tak stabil. Bila nyanyi dalam kumpulan kalian perlu ada sama wave line, part itu kalian perlu work lebih sikit. Cuma saya rasa untuk suku akhir agak bahaya sebab orang lain sangat strong, dua persembahan opening tadi terlalu kuat sehingga saya bandingkan dengan persembahan awak. Please go even more, do something new something go crazy!

Konsert Gegar Vaganza 2022 Minggu Ke-9

Asheed Def Geb C (Lena Diulit Intan): 58.6%

Hetty Koes Endang: Aman lagu ini buat kamu ya, aman dan nyaman. Lagu ini memang sesuai dengan warna vokal kamu. Ok bagus, tapi persembahan peserta yang sebelum kamu lagi bagus. Di awal lirik jangan di-forch, setiap kata demi kata ada erti. Kita nyanyikan sesebuah lagu jangan terburu-buru. Asheed semangat terus!

GV9 yang mula bersiaran 18 September dari Auditorium MBSA Shah Alam menampilkan Nabil Ahmad dan Elly Mazlein sebagai pengacara.

Juara akan membawa pulang wang tunai sebanyak RM100, 000, naib juara pula akan meraih RM50,000, tempat ketiga akan menerima RM30,000, tempat keempat, tempat kelima dan tempat keenam masing masing akan menerima RM20,000, RM15,000 dan RM10,000.

Konsert Gegar Vaganza 2022 Minggu Ke-9

Penerbitan GV9′ turut disokong oleh Farm Fresh yang hadir selaku Penaja Utama dengan kerjasama Digi selaku Telco Rasmi. Manakala Adabi dan CUCKOO turut menghulurkan sokongan selaku Penaja Bersama.

Sidang media ‘GV9’ turut dibawakan dari Menara Kuala Lumpur. Selain itu, penganjuran ‘GV9’ juga dimeriahkan dengan kolaborasi bersama Astro GO, Gempak dan Ria X selaku Rakan Digital serta SINAR sebagai Rakan Radio Rasmi dan disokong oleh Gegar untuk musim ini.

Eksklusif untuk pelanggan setia Astro, mereka berpeluang untuk menyaksikan ‘GV9 secara LIVE dengan menjawab tiga soalan mudah di astro.com.my/gv9. 10 pasang tiket sedia untuk dimenangi setiap minggu.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Hazzrul Nizam

Sut James Bond Hazrul Nizam di Gegar Vaganza Tarik Minat Syafinaz

Zul Huzaimy | 12

Polis Siasat Zul Huzaimy Berhubung Video Berbaur Perkauman & Ugutan