in , ,

Muslim Pro App Lancar Perkhidmatan Penstriman Global Qalbox

Menyedari Malaysia sebagai salah satu pasaran utamanya, platform SVOD baharu itu bertujuan berkongsi kandungan berteraskan Islam yang berkualiti kepada penonton di seluruh negara.

Qalbox, perkhidmatan penstriman video atas permintaan langganan global (SVOD) baharu daripada Bitsmedia (pemaju aplikasi mudah alih gaya hidup Muslim terkemuka di dunia, Muslim Pro), dilancarkan secara rasmi di Malaysia hari ini.

Tersedia dalam aplikasi Muslim Pro, Qalbox menganjurkan sumber kandungan yang luas yang meraikan identiti dan budaya Muslim global dalam mewujudkan platform global berfokuskan Muslim. Ia bertujuan untuk menyampaikan skop genre yang komprehensif dan disusun untuk masyarakat Islam global serta mempamerkan pelbagai perwakilan dan nuansa umat Islam di seluruh dunia yang merangkumi  Amerika dan Eropah hingga ke Timur Tengah dan Asia.

Bitsmedia Co-CEOs

Malaysia sebagai salah satu pasaran pengguna utama Bitsmedia, Bintang Capital Partners dan Penjana Kapital melabur secara strategik dalam pengembangan tempatan syarikat. Pelaburan itu adalah sebahagian daripada pusingan pengumpulan dana modal bagi pertumbuhan Bitsmedia untuk menyokong pelancaran global Qalbox dan mempercepatkan saluran pengembangan untuk penawaran kandungan Qalbox. Sebagai sebahagian daripada pelancaran itu, Qalbox telah bekerjasama dengan pengedar kandungan tempatan seperti Astro, Pixel Play dan Nads Media untuk mempamerkan kandungan Asia Tenggara kepada penonton di Malaysia dan di seluruh dunia.

Bitsmedia Co-CEOs and VIPs

Meraikan Budaya Muslim

Di Asia Tenggara, terdapat minat yang semakin meningkat dalam penggunaan kandungan over-the-top (OTT), dengan sekurang-kurangnya satu pertiga daripada penduduk di rantau kini menstrim kandungan tersebut. Kajian itu mendapati bahawa penonton yang lebih muda memacu peralihan di seluruh rantau ini, dengan 44% penonton datang dari kalangan Millennial dan Generasi Z, berusia 16 hingga 34 tahun.

Walau bagaimanapun, terdapat kekurangan kandungan berasaskan agama yang sesuai untuk penonton Muslim yang celik teknologi. Satu kaji selidik terhadap pengguna Muslim Pro mendedahkan bahawa tujuh daripada sepuluh responden mendapati ianya sukar untuk mengakses pelbagai sumber dan platform apabila mencari kandungan yang sesuai dengan penonton Muslim dan relevan. Sebenarnya, hanya 1% watak televisyen beragama Islam, walaupun pada hakikatnya umat Islam membentuk satu perempat daripada penduduk dunia. 

ODITH_IMG03

Katalog Qalbox yang luas bertujuan untuk menangani perkara ini dengan menonjolkan identiti dan budaya Islam. Perkhidmatan SVOD juga bertujuan untuk menggalakkan pencipta kandungan dan individu-individu kreatif Muslim untuk berkongsi suara dan cerita mereka dengan penonton global. Penonton tempatan akan mempunyai akses kepada pelbagai kandungan mesra Muslim dari seluruh dunia, termasuk komedi oleh Maz Jobrani: Pandemic Warrior (Highpoint Productions), siri televisyen Little Mosque on the Prairie (Westwind Pictures), siri animasi kanak-kanak yang dicalonkan Emmy, Burka Avenger (Unicorn Black Studios), dan bacaan al-Quran serta doa-doa.

Qalbox akan menghasilkan kandungan asalnya sendiri selain memperoleh kandungan dari seluruh dunia dalam usaha untuk memberikan nilai yang lebih besar kepada penonton dan menyokong serta menggalakkan perwakilan Muslim yang lebih besar dalam industri hiburan. Siri I am Muslim adalah salah satu kandungan original yang akan disiarkan secara perdana pada pelancaran rasmi Qalbox di Kuala Lumpur, Malaysia. Siri dokumentari pendek itu, yang akan tersedia untuk penstriman pada 1 Disember 2022, melihat secara mendalam mengenai kehidupan sekumpulan umat Islam terpilih dari seluruh dunia dengan kisah kehidupan yang menarik. Rancangan ini meneroka bagaimana agama Islam bergema dengan setiap individu yang diketengahkan, mendedahkan persamaan dalam identiti Muslim global yang dikongsi oleh berjuta-juta insan.

Nik (Logo)

Ketua Pegawai Eksekutif Bersama Bitsmedia, Nik Emir Din, menyatakan, “Sebagai aplikasi mudah alih gaya hidup Muslim yang terkemuka di dunia, kami telah melihat bahawa perkhidmatan sebegini agak terhad bagi pengguna Islam. Dengan Qalbox, kami berharap dapat menutup jurang ini. Kandungan kami yang pelbagai bukan sahaja mencerminkan kepelbagaian masyarakat Islam, tetapi ia juga menyediakan pelbagai tajuk global untuk menghiburkan pengguna. Kami berharap penonton di Malaysia akan menikmati katalog yang pelbagai ini, yang menggambarkan pengalaman Muslim di seluruh dunia.”

“Perwakilan Muslim dalam media adalah penting, dan begitu juga memperkasakan pencerita Muslim melalui platform untuk menceritakan kisah mereka sendiri. Dengan pangkalan pengguna global kami, kami teruja kerana dapat membantu menonjolkan rancangan Malaysia keluaran tempatan kepada penonton di seluruh dunia dan kami berharap dapat memperkenalkan lebih banyak produksi Malaysia pada masa akan datang.”

Johan Rozali-Wathooth, pengasas Bintang Capital Partner, menyatakan, “Pelancaran Qalbox menandakan langkah revolusi utama dalam perjalanan Bitsmedia sejak pelaburan pertama Bintang dalam syarikat itu lima tahun lalu. Melalui platform berbilang saluran yang sangat inovatif, Qalbox telah mula menyediakan kandungan Muslim yang berkualiti tinggi kepada penonton Muslim di seluruh dunia. Kami percaya bahawa Qalbox berpotensi untuk memberi kesan sosial yang signifikan dengan menstrim kandungan yang mendidik dan memberi inspirasi kepada masyarakat Islam di seluruh dunia. Kami berharap dengan mempamerkan kepelbagaian budaya dan gaya hidup Muslim kepada khalayak global, kami dapat mendekatkan lagi komuniti ini.”

Qalbox boleh diakses melalui aplikasi Muslim Pro dengan langganan 2-dalam-1, memberikan pengguna Muslim Pro dua tawaran dalam satu aplikasi mudah alih. Selain menikmati aplikasi Muslim Pro tanpa iklan dan dapat membuka kunci bacaan al-Quran kegemaran mereka, pengguna juga akan mempunyai akses kepada pelbagai filem, dokumentari, program kanak-kanak Qalbox dan banyak lagi.

Sempena pelancarannya di sini, pengguna Malaysia boleh mendapatkan Qalbox pada harga promosi RM4.90/bulan atau pelan langganan tahunan RM49.90/tahun untuk masa yang terhad sahaja.

Qalbox tersedia untuk tontonan di telefon bimbit, aplikasi web, tablet dan SMART TV Chromecasting. 

###

Tentang Bitsmedia

Sebuah syarikat teknologi yang ditubuhkan pada tahun 2009, Bitsmedia adalah perumah digital untuk semua perkara berasaskan Muslim dengan ekosistem perkhidmatan digital yang dihadapi pengguna, merapatkan jurang antara kepercayaan dan teknologi.

Bitsmedia terkenal kerana membangun dan menerbitkan aplikasi gaya hidup Muslim paling popular di dunia – aplikasi Muslim Pro dengan lebih daripada 140 juta muat turun di seluruh dunia di lebih 190 pasaran. Pada Julai 2022, Bitsmedia melancarkan Qalbox, perkhidmatan penstriman hiburan video atas permintaan (SVOD) langganan global yang menganjurkan pelbagai sumber kandungan yang meraikan identiti dan budaya Islam.

Beribu pejabat di Singapura, syarikat ini mempunyai pejabat tempatan di Kuala Lumpur (Malaysia) dan Jakarta (Indonesia). Untuk maklumat lanjut, sila layari https://www.bitsmedia.com.

Mengenai Qalbox

Qalbox ialah perkhidmatan penstriman hiburan video atas permintaan langganan global (SVOD) yang menganjurkan pelbagai kandungan yang meraikan identiti dan budaya Muslim di platform penstriman pintar dan selamat. Daripada filem cereka dan dokumentari sehinggalah bacaan al-Quran dan doa-doa, Qalbox mencerminkan dan menyokong kepelbagaian. Terokai dunia kita di https://www.qalbox.com. 

Kandungan Qalbox

Bermula hari ini, penonton mempunyai akses tanpa had mengenai gaya hidup dan kandungan pendidikan yang disusun dengan teliti di Qalbox yang merangkumi:

Original

• Aku Muslim

• Doa untuk Semua

 Filem

• Pelancong Jilbab: Percikan Cinta di Korea

• Balet Hijabista

• Mencintai Lelaki Biasa

• Mesej

• Barakat 

 Siri TV Popular

 • Little Mosque on the Prairie 

1920x1080_thumbnails

Dokumentari: 

• Satu Hari di Haram

• Labayk Allahuma Labayk 

• Menara Jam Mekah

• Hutan Malaysia yang Dilupakan

• Matlamat Untuk Kebebasan: Bola Sepak Wanita di Kabul

• Masjid Di Seluruh Dunia

1920x1080_thumbnails

Komedi

• Maz Jobrani: Pahlawan Pandemik

Tontonan mesra kanak-kanak dan keluarga

• Ibn Battuta 

• Burka Avenger 

• Penjelajah Kecil

Layari dan nikmati katalog kandungan Qalbox tanpa iklan melalui aplikasi web atau aplikasi Muslim Pro (Tersedia di Apple App Store  dan Google Play Store).

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

TRAVEL

Pelancong dari Thailand kini Boleh Membuat Pembayaran DuitNow QR 

Peserta Lebih Gempak Dalam The Masked Singer Malaysia Musim Ke-3