in ,

Miss CosmoWorld Lancar Inisiatif Global Promosi Warisan Budaya Malaysia

Miss CosmoWorld Melancarkan Inisiatif Global untuk Memperkasakan Wanita dan Mempromosikan Warisan Budaya Malaysia

Miss CosmoWorld, sebuah platform dinamik yang bertujuan untuk memberdayakan wanita dan merayakan kepelbagaian budaya, telah melancarkan visi baru yang bercita-cita tinggi di Hyatt Place Bukit Jalil hari ini. Acara berprestij ini menyaksikan kehadiran tetamu terhormat, termasuk Y.M. Tengku Dato’ Hishammuddin Zaizi Bin YAM Tengku Bendahara Azman Shah, yang merupakan Tetamu Kehormat dan Penasihat Kehormat Miss CosmoWorld, serta Pengasas Miss CosmoWorld, Carrie Lee, dan Pengerusi Penganjur, Encik James Bak.

Misi utama Miss CosmoWorld adalah untuk mempromosikan warisan dan legasi budaya Malaysia di pentas global. Dengan komitmen untuk menyokong, membimbing, menginspirasi, memotivasi, mendidik, dan memberdayakan wanita agar menjadi versi terbaik diri mereka, inisiatif ini berusaha untuk memupuk keterangkuman, kepelbagaian, dan pemberdayaan dalam setiap langkahnya. Berikut adalah sorotan utama dari pelancaran media tersebut:

  1. Pelantikan Pengarah Negara: Miss CosmoWorld memperkenalkan Pengarah Negara dari seluruh dunia yang akan bertindak sebagai duta pertukaran budaya dan pemberdayaan. Mereka akan memainkan peranan penting dalam memupuk bakat dan memajukan pemahaman silang budaya di peringkat global.
  2. Pengumuman Uji Bakat Malaysia: Wanita berbakat dari seluruh Malaysia dijemput untuk menunjukkan kemahiran dan kebanggaan budaya mereka semasa uji bakat yang akan berlangsung pada Jun 2024. Uji bakat ini memberi peluang kepada mereka untuk menonjolkan identiti dan aspirasi unik mereka, membuka jalan untuk bersinar di arena antarabangsa.
  3. Pelancaran Bootcamp Dunia: Bootcamp Dunia dijadualkan bermula pada pertengahan November 2024, di mana peserta dari pelbagai latar belakang akan menjalani latihan komprehensif, pengasuhan, dan pencelupan budaya. Ini akan melengkapkan mereka dengan kemahiran dan keyakinan untuk menghadapi cabaran dunia moden.
  4. Final Miss CosmoWorld Malaysia: Kemuncak perjalanan Miss CosmoWorld Malaysia akan berakhir dengan Final Malaysia yang sangat dinantikan pada 27 Oktober 2024, di Hotel JW Marriott Kuala Lumpur. Acara ini akan menampilkan persembahan yang mempesona, penuh dengan kecantikan, bakat, dan kepelbagaian budaya, di mana wanita dari seluruh negara akan bersaing untuk gelaran yang sangat diidamkan.
  5. Penjajakan Kerjasama dan Perkongsian: Dalam usaha untuk terus berkembang, Miss CosmoWorld sentiasa mencari kerjasama dan perkongsian baru yang dapat meningkatkan inovasi dan relevansi pertandingan. Sama ada melalui kemajuan teknologi atau sumber tambahan, pihak penganjur mengalu-alukan idea dan cadangan kreatif untuk memperkukuhkan lagi inisiatif ini.
Miss CosmoWorld Lancar Inisiatif Global Promosi Warisan Budaya Malaysia

Pengasas Miss CosmoWorld, Carrie Lee, menyatakan kegembiraannya terhadap inisiatif ini, dengan berkata, “Miss CosmoWorld bukan sekadar pertandingan; ia adalah platform untuk wanita menerima keperibadian mereka, merayakan warisan budaya mereka, dan mengejar impian mereka dengan penuh keyakinan dan ketabahan. Melalui inisiatif ini, kami berusaha untuk memberdayakan wanita untuk menjadi pemimpin dan agen perubahan dalam komuniti mereka dan seterusnya.” Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada Hyatt Place Bukit Jalil dan Datuk Wira Vincent Lye kerana menjadi penaja tempat dan makanan minuman untuk sidang media ini.

Pengerusi Penganjur, Encik James Bak, turut menekankan kuasa transformasi yang dibawa oleh pemberdayaan dan pertukaran budaya, yang menurutnya bukan sahaja penting, tetapi juga kritikal dalam mendorong perubahan positif dan memupuk persefahaman bersama dalam masyarakat. Beliau menegaskan bahawa pemberdayaan wanita melalui platform seperti Miss CosmoWorld bukan sekadar memberi kuasa kepada individu untuk mencapai potensi penuh mereka, tetapi juga berperanan dalam mengubah struktur sosial dan memperkuatkan komuniti secara keseluruhan.

Encik James Bak percaya bahawa apabila wanita diberi peluang untuk berkembang dan menonjolkan keupayaan mereka, mereka bukan sahaja memperkaya kehidupan diri mereka sendiri, tetapi juga menyumbang kepada peningkatan kesejahteraan dan kemajuan masyarakat di sekeliling mereka. Menurut beliau, proses ini membawa kepada perubahan yang berkesan di pelbagai lapisan masyarakat, termasuk ekonomi, pendidikan, dan kesedaran sosial.

https://flic.kr/p/2pTBRK1

Selain itu, Encik James Bak juga menyatakan bahawa pertukaran budaya adalah elemen penting dalam usaha memupuk persefahaman dan menghormati perbezaan antara komuniti. Dalam dunia yang semakin global dan saling berkaitan, memahami dan menghargai kepelbagaian budaya adalah kunci untuk mengurangkan konflik dan membina hubungan yang harmoni. Melalui program dan inisiatif yang mempromosikan pertukaran budaya, Miss CosmoWorld berusaha untuk membawa individu dari pelbagai latar belakang bersama-sama, menggalakkan dialog dan kerjasama yang positif.

Dengan menggabungkan pemberdayaan wanita dan pertukaran budaya, Encik James Bak yakin bahawa Miss CosmoWorld dapat menjadi pemangkin untuk perubahan yang bermakna. Beliau berharap bahawa usaha ini akan memberikan impak yang berpanjangan, bukan sahaja kepada peserta program, tetapi juga kepada masyarakat luas. Encik James Bak menyeru semua pihak untuk menyokong dan terlibat dalam inisiatif ini, agar bersama-sama dapat mencipta dunia yang lebih inklusif, adil, dan sejahtera.

Dengan pelancaran inisiatif inspiratif ini, Miss CosmoWorld mengajak individu dan komuniti untuk bersama-sama memperjuangkan pemberdayaan wanita serta mempromosikan kepelbagaian budaya dan keterangkuman di peringkat global.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Ulasan Filem THE EXPERTS, Bukan Kisah Heist Yang Unik Tapi Menghiburkan

Dalia Farhana Lancar Single Berjudul CURANG Dengan Rentak Yang Segar