in , ,

Minggu Fesyen Kuala Lumpur 2024 di Suria KLCC Bermula 29 Julai – 4 Ogos

Meningkatkan lagi pencapaian bagi edisi ke-12, Minggu Fesyen Kuala Lumpur (KLFW) bersama destinasi beli-belah ikonik di pusat bandar, Suria KLCC, dan KLCC (Holdings) Sdn Bhd akan menjadi tuan rumah untuk meraikan dunia fesyen tempatan selama seminggu.

Minggu Fesyen Kuala Lumpur (KLFW) edisi ke-12 tahun ini akan menjadi acara yang lebih hebat, dengan Suria KLCC dan KLCC (Holdings) Sdn Bhd sebagai tuan rumah. Fashionista bakal meraikan dunia fesyen tempatan selama seminggu, bermula dari 29 Julai hingga 4 Ogos 2024. Lebih 50 pereka fesyen dan jenama akan mempamerkan koleksi sedia dipakai mereka dalam struktur khas yang dibina di latar belakang Menara Berkembar PETRONAS.

Acara fesyen ini akan meliputi kawasan Esplanade, Taman KLCC, dengan ruang pertunjukan fesyen khas yang merangkumi 12,000 kaki persegi. Struktur setingkat ini boleh memuatkan 500 tetamu pada satu masa dan menempatkan dewan utama, pentas fesyen, serta pelbagai ruang pengaktifan. Selain itu, skrin LED besar akan menyiarkan pentas peragaan KLFW 2024 secara langsung, menandakan kali pertama KLFW dibuka kepada orang ramai secara langsung.

KLFW2024-Banner1

KLFW 2024 akan menampilkan pelbagai rekaan fesyen yang unik, termasuk rekaan kontemporari, pakaian jalanan dengan sentuhan sofistikated, dan rekaan hibrid yang menggabungkan elemen keselesaan dengan busana.

Antara jenama yang akan membuat penampilan sulung di KLFW 2024 adalah Akudesign, Corak, Ghostboy, LARNEY, SHALS, dan Tact, yang telah popular dalam kalangan pengguna celik digital dan generasi muda. Selain itu, pereka terkenal seperti Fuzana Mokhtaza, Rizman Ruzaini, Fiziwoo, Nurita Harith, dan Alia Bastamam juga akan turut serta.

KLFW 2024 juga akan menampilkan slot baru yang digelar “Fashion Forward Batik Malaysia,” dengan fokus pada kehalusan seni batik dari jenama batik Ruzzgahara. Segmen “Design to Sustain” yang dipacu oleh rekaan PEUGEOT 408 serba baharu akan memaparkan 15 finalis Pertandingan Pencarian Pereka KLFW 2024.

Pereka-pereka baru ini akan mengikuti jejak langkah Uzair Shoid, pemenang Pencarian Pereka KL10 2020, yang telah memperagakan koleksi penuhnya tahun lalu dan akan menampilkan jenama eponimnya di KLFW 2024.

Andrew Tan, Founder of KLFW, delivering his speech-1

“Kami bersemangat untuk memenuhi harapan dan aspirasi yang lebih tinggi untuk memaparkan trend terkini dan fesyen bertaraf dunia tahun ini. KLFW 2024 adalah bukti perjalanan selama 12 tahun kami dalam mempertahankan industri fesyen negara.”

– Andrew Tan, Pengasas Kuala Lumpur Fashion Week

Penaja dan rakan kerjasama KLFW 2024 termasuk KLCC, Kumpulan AmBank, L’Oréal Paris, Poh Kong, MOCCONA, PEUGEOT, Philips Garment Care, Magnum, Colgate, Laurier, Skechers, Mandarin Oriental, Traders Hotel, dan Impiana KLCC Hotel. Mereka semua memainkan peranan penting dalam menjayakan acara ini.

Datuk Md. Shah Mahmood, Ketua Pegawai Eksekutif KLCC (Holdings) Sdn Bhd, berkata, “Kami amat berbangga menjadi rakan bersama lokasi acara dengan Suria KLCC dan hotel-hotel rasmi untuk menyokong Minggu Fesyen Kuala Lumpur 2024. Kami juga meraikan Ulang Tahun ke-25 Menara Berkembar Petronas tahun ini, yang menjadi mercu tanda kecemerlangan seni bina dan kepentingan budaya.”

“Sebagai rakan lokasi rasmi, Suria KLCC amat berbesar hati menjadi tuan rumah acara penting ini. KLCC The Place adalah destinasi unggul untuk pencinta fesyen, dengan Menara Berkembar PETRONAS sebagai latar belakang yang mempesonakan.”

– Francis Tan, CEO Suria KLCC Sdn Bhd
Mr Aaron Loo, Managing Director of Retail Banking, AmBank Group, delivering his speech
Mr Aaron Loo, Managing Director of Retail Banking, AmBank Group, delivering his speech

Aaron Loo, Pengarah Urusan Perbankan Runcit AmBank, berkata, “Kami sangat teruja menyaksikan gabungan kreativiti dan inovasi di pentas KLFW. Sokongan kami bertujuan memberi inspirasi kepada pereka fesyen untuk terus berkarya.”

Tracy Chen, Ketua Pegawai Eksekutif AmInvestment Bank, berkata, “Kami berbangga menjadi penaja bersama buat kali pertama. Kami akan terus menyokong bakat industri fesyen melalui karya kreatif mereka.”

Jaren Ong, Pengarah Pemasaran L’Oréal Paris, berkata, “Sebagai rakan kecantikan belakang pentas rasmi KLFW 2024, kami amat teruja untuk meneruskan kolaborasi ini, menggabungkan produk kecantikan inovatif kami dengan trend fesyen terkini.”

Jamie Francis Morais, Pengarah Urusan Stellantis Malaysia, berkata, “Kami teruja untuk melancarkan model baharu 408 sebagai inspirasi pertandingan ‘Design to Sustain’. Kami yakin rekaan 408 akan memberi inspirasi kepada pereka-pereka muda.”

Selepas KLFW 2024, Fashion Connect.24 dan Anugerah Fesyen Kuala Lumpur (KLFA) akan terus mendorong dan memberi pengiktirafan kepada industri fesyen tempatan. Fashion Connect adalah acara pendidikan dan rangkaian yang komprehensif untuk meningkatkan rantaian bekalan industri fesyen. KLFA pula akan menganugerahkan 14 anugerah berprestij kepada pereka fesyen dan tokoh-tokoh industri negara.

Untuk maklumat lanjut, layari laman rasmi KLFW di http://klfashionweek.website/ atau ikuti @KLFashionWeek di Facebook dan Instagram.

Andrew Tan, Founder of KLFW, delivering his speech-3
Dancers from ASK Dance Company performing at the launch-1
Singer Alex Ungku performing at the launch

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Samsung Lancar Samsung Galaxy Z Fold6, Z Flip6 & Galaxy Buds3 Pro 

Alami Kehebatan Budaya Thai dengan Acara Diraja Spektakular oleh ONESIAM