in ,

Meta Mahu Kurangkan Kos, Bakal Lancar Servis Pembantu AI Berbayar 

Meta merancang untuk melancarkan perkhidmatan pembantu AI berbayar, menandakan satu lagi langkah besar dalam pelaburan mereka dalam bidang kecerdasan buatan.

Syarikat ini telah melabur tinggi dalam teknologi AI, termasuk menawarkan model bahasa raya dalam bentuk sumber terbuka. Meta juga telah mengintegrasikan kecerdasan buatan janaan pada platform popular mereka seperti Facebook, Instagram, dan WhatsApp, yang kini boleh diakses oleh pengguna di beberapa negara secara terhad.

Selain itu, laporan terbaru menyebut bahawa Meta merancang untuk memperkenalkan caj bayaran tambahan untuk beberapa ciri kecerdasan buatan dalam produk mereka.

Buat masa ini, rancangan ini masih dalam peringkat awal perancangan dan tidak diketahui sama ada ia akan diperkenalkan dalam masa terdekat atau akan menunggu sehingga Meta AI diperkenalkan secara meluas di seluruh dunia sebelum membuat pengumuman rasmi.

Perlu diingat bahawa sejumlah besar perkhidmatan kecerdasan buatan telah mengenakan caj perkhidmatan tambahan. Antara syarikat yang telah mengambil langkah ini termasuklah Google, Microsoft, dan X (sebelum ini dikenali sebagai Twitter), yang mengenakan bayaran tambahan untuk mengakses ciri AI pada platform masing-masing.

Langkah Meta untuk mengenakan bayaran bagi perkhidmatan AI mereka mungkin bertujuan untuk mengurangkan kos operasi yang tinggi, terutama yang berkaitan dengan pemprosesan kecerdasan buatan yang memerlukan kuasa pemprosesan yang besar dan berterusan.

Dengan pengenalan perkhidmatan berbayar ini, Meta mungkin dapat menampung sebahagian daripada kos penyelenggaraan dan pengembangan teknologi AI mereka, sekaligus memastikan perkhidmatan berkualiti tinggi dapat terus ditawarkan kepada pengguna di seluruh dunia.

Keputusan ini juga mencerminkan trend yang semakin meningkat dalam industri teknologi di mana penyedia perkhidmatan AI berusaha untuk mencari model perniagaan yang mampan dalam menyediakan perkhidmatan yang canggih dan berkesan.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Nabil Mentor Selamat Dikebumikan di Tanah Perkuburan Ukay Perdana

Ziana Zain Buat Panggilan Video Bersama Pak Zain di Konsert Ziana Zain 2024